Silviu Prigoana este presedintele fundatiei Asociatia Romana de Comunicare si Asistenta (ARCAS). " Magnatul site-urilor" detine si domeniul www.masonii.ro, unde apar referiri la ARCAS.

Insa ONG-ul lui Prigoana, cu legaturi in masonerie, este tinut la secret, intrucat nu se dezvaluie nici activitatea si nici scopul acestuia.

Silviu Prigoana a admis faptul ca este mason si ca apartine unei loji din Brasov, cu acceptul Marii Loji Nationale a Romaniei. Silviu Prigoana sustine ca ARCAS nu este fundatia sa& "ARCAS nu mai este activa de trei ani din punct de vedere al membrilor fondatori.

Asociatia avea drept scop ajutorarea si chiar s-au facut donatii catre spitale, truse chirurgicale sau medicale, nu mai retin".

Silviu Prigoana, patronul grupului de firme Rosal este afiliat masoneriei. Din multitudinea de site-uri detinute de Prigoana se numara si www.masonii.ro, ale carui drepturi revin societatii Rosal Soft Computer.

Pagina de Internet face legatura spre mai multe loji masonice din strainatate, dar prezinta si fundatia Asociatia Romana de Comunicare si Asistenta (ARCAS), prezidata de Silviu Prigoana, drept organizatie masonica.

ARCAS foloseste vulturul cruciat ca simbol al organizatiei, insa detaliile despre activitatea si scopul fundatiei lui Prigoana lipsesc cu desavarsire. Totodata, masonul Prigoana nu a trecut nici la Ministerul Finantelor Publice obiectul de activitate al ONG-ului ARCAS.

Silviu Prigoana, patronul grupului de firme Rosal deruleaza afaceri in domenii variate, de la salubrizare pana la televiziuni sau proteze ortopedice. Totodata, asa cum arata cotidianul "Buna ziua, Ardeal" intr-o editie trecuta, Prigoana nu refuza nici asocierea cu infractori in vederea castigului de bani.

Fapt verificat, Prigoana il are ca asociat la Rosal Group LLC din Chicago, SUA, pe Adrian Tarau, fiul ex-prefectului PSD de Bihor. Tarau junior a fost acuzat si arestat pe 20 aprilie 2001, intr-o vineri, pentru operatiunea de contrabanda cu produse petroliere si spalare de bani.

Dupa doua zile de la arestare, Adrian Tarau a fost eliberat in urma interventiei lui Adrian Nastase, care declara la acea vreme ca nu crede in arestarile de "vineri seara". Procurorul care l-a arestat, Alexandru Lele, a devenit in 2002 tinta unei anchete comandate de autoritatile romane.

Procurorul desemnat sa-l ancheteze pe Lele, Cristian Panait, si-a dat seama ca nu are suficiente probe pentru a-l scoate vinovat. Sub presiunile superiorilor care actionau la comanda politica a PSD, procurorul Panait s-a sinucis. Intre timp, Tarau si-a dezvoltat afaceri profitabile in SUA cu bani transferati din Romania.

Silviu Prigoana, care declara in presa ca-l leaga de Tarau junior o prietenie de 15 ani, a intrat in afaceri cu fugarul roman stabilit la Chicago. Cei doi sunt asociati in Rosal Group LLC, societate infiintata la data de 15 iulie 2004 de catre Rosal Grup SRL Bucuresti.

Silviu Prigoana, patronul grupului de firme Rosal si-a anuntat in februarie 2005 intentia de a deschide o televiziune la Chicago impreuna cu Tarau, insa, din motive neclare i-a cooptat in afacere pe fratii Dumitrescu. Anul 2005 a adus societatii Rosal Group LLC un profit de 2 milioane USD.

Legaturile dintre Tarau si Nastase au fost evidentiate cu ocazia arestarii celui dintai. Totodata, Adrian Nastase este mason si membru in Marea Loja Nationala a Romaniei in fruntea careia se afla marele maestru Eugen Ovidiu Chirovici. Sub guvernarea PSD Chirovici a avut functii inalte in stat.

In perioada 2002-2003 a fost consilier pe probleme economice in cabinetul lui Adrian Nastase, iar din 2003 pana la schimbarea PSD de la guvernare a detinut functia presedinte al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM).

Masonul Nastase a sarit in ajutorul lui Adrian Tarau si a intervenit pentru eliberarea sa din arest, iar masonul Prigoana face afaceri cu fugarul Tarau in SUA. In acesta conjunctura, cuvantul cheie este PSD, iar liantul este masoneria.

Omul de afaceri Silviu Priogoana, originar din orasul Gherla, si-a parasit locul de bastina inca din tinerete. Centrul de greutate al afacerilor lui Prigoana este la Bucuresti, desi mai pastreaza unele legaturi cu orasul in care s-a nascut.

La Santioana, un sat din apropierea orasului Gherla, Prigoana are o fabrica de mobila si un restaurant-motel. In plus, firma de salubrizare Rosal a castigat anul trecut contractul pentru intretinerea curateniei in jumatate din Cluj-Napoca.

Prigoana este presedintele a patru fundatii din care una chiar ii poarta numele.

Pe langa fundatia Silviu Prigoana, omul de afaceri mai prezideaza Fundatia pentru Management si Economia Serviciilor din Romania, Liga pentru Apararea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din Romania, precum si Asociatia Romana de Comunicare si Asistenta (ARCAS).

Din multitudinea de site-uri Internet detinute de Prigoana se numara si www.masonii.ro , ale carui drepturi revin societatii Rosal Soft Computer.

Pagina de Internet face legatura spre mai multe loji masonice din strainatate, dar prezinta si fundatia Asociatia Romana de Comunicare si Asistenta (ARCAS), prezidata de Silviu Prigoana, drept organizatie masonica.

ARCAS foloseste vulturul cruciat ca simbol al organizatiei, insa detaliile despre activitatea si scopul fundatiei lui Prigoana lipsesc cu desavarsire. Totodata, masonul Prigoana nu a trecut nici la Ministerul Finantelor Publice obiectul de activitate al ONG-ului ARCAS.

Potrivit bilantului depus de ARCAS in anul 2004, ARCAS a inregistrat venituri de 37 milioane de lei si a avut cheltuieli de 42 de milioane, deci a iesit in deficit. ARCAS a fost autorizata in anul 2000 si are sediu la Bucuresti pe Calea Victoriei nr. 112.

Contactat telefonic de redactorii nostri Silviu Prigoana a admis faptul ca este mason si ca apartine unei loji din Brasov, cu acceptul Marii Loji Nationale a Romaniei. Silviu Prigoana sustine ca ARCAS nu este fundatia sa& "ARCAS nu mai este activa de trei ani din punct de vedere al membrilor fondatori.

Asociatia avea drept scop ajutorarea si chiar s-au facut donatii catre spitale, truse chirurgicale sau medicale, nu mai retin". Prigoana a declarat ca scopul principal al ARCAS era insa construirea celui mai mare planetarium din Romania si sustine ca in acest sens a facut demersuri la Ambasada Japoniei.

"Proiectul nu s-a concretizat iar treaba a trecut la altii in parohie", a completat Prigoana. Pe de alta parte, patronul Rosal Grup a negat orice legatura a ARCAS cu masoneria, insa a recunoscut aparteneta sa la aceasta organizatie cu caracter "discret".

Totodata, Silviu Prigoana a facut cunoscut faptul ca apartine masoneriei de mult timp, dar sustine ca acest statut nu a fost folosit pentru a nu plati taxe la stat. Mai mult, omul de afaceri a subliniat ca nu a fost ocolit de controalele statului.

"Cred ca am avut cele mai multe controale din istoria Romaniei si in prezent am 10 procese cu Statul Roman", a mai spus Prigoana.

Intrarea in masonerie este explicata de Prigoana in felul urmator& "Masoneria este un ordin al arhitectilor, dar cuprinde si alte elite. Cum ar fi elita gunoierilor. In masonerie nu e ca la piata, te cheama daca ei considera ca ai merite".

Desi marele maestru Chirovici a detinut importante functii in guvernul PSD, masonul Prigoana considera ca acest ordin nu are influenta in guvern. Pus in fata evidentelor, Prigoana a replicat ca situatia lui Chirovici a fost o grava eroare si ca a avut cu acesta doua discutii pe acesta tema.

"Chirovici ar fi trebuit sa-si dea demisia din functia de ministru al IMM-urilor", apreciaza Prigoana. In opinia lui Silviu Prigoana masoneria are in prezent un rol mai mult simbolic, iar scopul ordinului este binefacerea.

Ba mai mult, Prigoana spune& "Masonii de azi nu schimba guverne, nu conduc lumea, ei nu pot sa-si conduca nici masina". Cu toate acestea, in mod paradoxal, acelasi Prigoana considera ca masoneria este importanta.

La finalul discutiei, Prigoana a subliniat faptul ca nu va intra niciodata in politica romaneasa, unul din motive fiind aparteneta sa la masonerie. In schimb, obtinerea cetateniei americane i-ar deschide calea spre sfera politica din Ilinois, oportunitate care lui Silviu Prigoana i se pare a fi dezirabila.