In Targu Mures exista un loc unde, sub acelasi acoperis, in 352 de apartamente, locuiesc aproximativ 500 de persoane. De un timp incoace nu se mai stie exact numarul de locatari pentru ca in 124 de asemenea apartamente formate dintr-o camera locuiesc chiriasi. Iar alte aproximativ 50 de apartamente s-au vandut de cateva ori.

Unele chiar si de cinci ori. Vechea sintagma - "romani, maghiari, tigani si alte nationalitati" traiesc in armonie si buna intelegere - se poate aplica cu mici modificari impuse de democratie si in acest adevarat Babilon.

Blocul de garsoniere de pe strada Brasovului nr. 1 a fost dat in folosinta in anul 1968, fiind al doilea asemenea bloc din Targu Mures. Gandit initial ca o rampa de lansare pentru tinerii nefamilisti ajunsi in oras cu diverse slujbe, pe parcursul anilor s-a dovedit a fi pentru unii dintre ei singura casa pe care au avut-o vreodata.

Au venit, au vazut si au ramas. "A fost unul din cele mai moderne blocuri de garsoniere, unde au locuit la inceputul carierei lor, multi artisti, medici, profesori, judecatori, ingineri. In timp, multi dintre ei s-au mutat in apartamente mai spatioase sau in case particulare, dar locul lor a fost imediat ocupat de altii asemeni lor.

Daca ar fi sa pomenim cateva nume celebre care au poposit o perioada aici am aminti actorii Ioan Fiscuteanu sau actrita Dunareanu care intre timp a plecat la Bucuresti. Dintre cei care locuiesc inca aici ii amintim pe Dorin Borda si pe Gheorghe Giurgiu de la Cuvantul Liber. E un loc si celebru si plin de celebritati.

Dar ca in orice loc, exista probleme si bucurii", ne-a spus Suto Ioan, presedintele Asociatiei de Proprietari nr 32, asociatie care include, pe langa blocul cu 352 de apartamente, un altul, tot cu garsoniere, dar mai mic, pe strada Plaiului.

Consumuri incredibile

Acest loc este probabil unic prin cantitatea de apa pe care o consuma lunar unii dintre locatari. Incredibil, pentru ca cifrele sunt atat de mici incat impresia de ireal este palpabila. 0,2 mc de apa rece si 0,1 mc apa calda, 0,3 mc apa rece sau 0,0 mc apa rece, cifre care apar obsedant in dreptul prea multor apartamente.

Oameni care cu 200 de litri de apa rece consumati pe luna isi asigura si igiena, si curatenia si necesarul de baut. "Odata cu introducerea contoarelor in apartamente, au aparut unele probleme.

Pe motivul ca nu au incredere in personalul care citeste contoarele, multi dintre locatari nu au mai permis accesul acestora in garsoniere. Proprietarii citesc ei singuri contoarele si afiseaza pe usa consumul in ziua destinata citirii contoarelor.

S-ar putea ca multi sa aiba contoarele defecte, sau fara sigili, dar daca nu le putem verifica, emitem doar supozitii. Altfel e incredibil sa existe asemenea consumuri pentru apa", ne-a spus Suto Ioan. Aceasta problema a apei este insa una mult prea mica in comparatie cu cealalta a consumului pe timp de iarna.

86% din locatari au solicitat montarea pe calorifere a repartitoarelor de caldura, consumurile lor ajungand la 2.000.000 de lei pe luna. Cele 53 de familii ramase fara repartitoare au ajuns cu consumul la aproape 3.200.000 de lei pe luna ianuarie, ceea ce a dus la nemultumiri manifestate chiar cu brutalitate.

"E foarte greu sa impaci pe toata lumea, mai ales cand legislatia prevede clar modul de calculare a consumului pentru cei fara repartitoare. Ca si numar de persoane putem sa ne consideram o localitate rurala de nivel mediu, sau un mic orasel. E normal ca problemele sa fie permanente.

Si, avand in vedere si vechimea cladirii, ajunge sa spunem ca termenul de garantie a tevariei de 25 de ani, a fost depasit. A ajuns chiar la 28 de ani….", ne-a spus preocupat Suto Ioan.

In ultimii ani tevile cedeaza una dupa alta provocand mici tragedii pentru locatarii in casa carora se intampla accidentul, dar si in cea de dedesubt. Uneori totul se rezolva repede, alteori nepasarea este la loc de cinste.

Cea mai sigura cale de a verifica daca tevile sunt in ordine, avand in vedere nepasarea locatarilor, este, pentru Suto Ioan, controlarea la cateva zile a subsolului tehnic - singurul loc unde conductele au fost schimbate in proportie de 90%. Dar mai sunt cele 32 de tronsoane, pe verticala celor 10 etaje. La ultima verificare, sambata totul era in ordine.

Ieri dimineata, insa, dintr-o conducta veche tasnea in voie apa calda. A fost chemata o firma de profil, care ii ajuta de fiecare data, si problema s-a rezolvat. Peste cateva zile, insa… "Problema cu tevile vechi, o intelegem. Au tinut chiar mai mult decat au fost proiectate sa tina.

Ce nu putem intelege este insa atitudinea unor locatari. Unii care stau in chirie, dispar dupa cateva luni, lasand proprietarii cu pagube de cinci, sase milioane de lei. Am intrebat de fiecare data daca au intocmit contracte de inchiriere la Finante, dar nu primim nici un raspuns.

Asa ca nu stim de multe ori cine locuieste in anumite apartamente, pentru a-i putea trece in cartea de imobil, asa cum o cere legea. Si ar mai fi si problema oamenilor, care desi au salarii mari, nu isi platesc consumurile. Un asemenea locatar, un jurist la o agentie de stat, nu si-a platit consumurile din 2004.

Acum, cu ajutorul executorului judecatoresc, am recuperat banii pe 2004, dar mai sunt 20.000.000 de lei pe 2005, 2006 si penalizarile de rigoare. Este trist ca asemenea oameni care ar trebui sa fie un exemplu bun ajung sa creeze probleme.

Ne judecam cu el pentru recuperarea banilor, dar l-am auzit spunand ca nu avem nici o sansa de castig, pentru ca cei din judecatorie nu au uitat cine a fost tatal lui, raposatul procuror sef. Este chiar trist", marturiseste Suto Ioan.

Respect pentru viata

In comunitatea de pe Brasovului nr. 1, in locul in care lumea pleaca si vine in continuu, intr-o garsoniera la etajul trei, gasim o parte a timpului care refuza sa intre in uitare. Are 82 de ani si s-a mutat aici in 1970.

In 1977 a iesit la pensie dupa ce timp de 50 de ani a jucat pe mari scene ale tarii si in strainatate. Actrita Szabo Duci locuieste singura in garsoniera pe care a primit-o provizoriu, atunci cand Tompa Miklos a adus-o de la Cluj la Teatrul Secuiesc de Stat din Targu Mures.

Provizoriul s-a dovedit a fi o notiune abstracta si dupa atatia ani priveste inapoi si inainte cu incredere. "Am avut vecini pe actorul Fiscuteanu si pe actrita Dunareanu, medici celebri, avocati, directori. Totul a trecut, anii au fugit. Intr-un asemenea loc ca acest bloc, vecinii se schimba cu rapiditate.

De multe ori cand ies din casa nu mai recunosc pe nimeni. Cu toate astea, am reusit sa pastrez relatii de prietenie cu unii din vecinii si fostii colegi.

Chiar zilele trecute, la Festivalul de Teatru Interetnic, m-am intalnit cu actorul Anatol Constantin, plecat de multi ani in Israel", ne-a spus Szabo Duci, actrita care de 37 de ani locuieste in acest bloc, intr-o camera in care si-a condensat tot trecutul artistic.

Ca sa fi respectat, trebuie sa respecti - pare a fi cuvantul de ordine in aceasta "comunitate". Este greu, este dificil, este de nesuportat, dar o mare parte din cei 500 de locatari spera ca "ziua de maine" va fi mai buna.