Interviul acordat de presedintele Traian Basescu in exclusivitate GAZETEI de Maramures, si publicat in editia de saptamana trecuta, a generat reactii acerbe pe plan national. Cele mai importante cotidiane centrale au preluat afirmatiile lui Basescu care il califica pe senatorul liberal Radu Stroe drept „un ofiter inapt medical".

PNL a emis un comunicat in care critica declaratiile presedintelui Romaniei, considerandu-le „un atac gratuit si nejustificat".

Interviul acordat de presedintele Romaniei, Traian Basescu, in exclusivitate GAZETEI de Maramures, publicat saptamana trecuta, i-a iritat pe liberali si a generat valuri in presa centrala.

Presedintele declarase pentru GAZETA ca senatorul liberal Radu Stroe, seful Comisiei Parlamentare de Control a SRI, „a ramas tot un ofiter III inapt medical, iar eu am ajuns comandant pe nava-amiral a Romaniei. E un handicap intre un inapt medical si un comandant de nava. Raman complexele tineretii. Daca va arata uniforma lui, o sa vedeti doar o tresa de ofiter III.

Eu mi-am umplut manecile cu toate tresele la care imi dadea dreptul calitatea de absolvent al Institutului de Marina."

La inceputul saptamanii trecute, cele mai importante cotidiane centrale au preluat declaratia presedintelui si au dezbatut pe acest fond conflictul dintre fostii colegi de la Institutul de Marina.

Cum presedintele a declarat pentru GAZETA ca se face un joc politic pe tema legilor sigurantei nationale si ca e „pacat ca il fac cei care m-au sprijinit sa devin presedinte, dar, de asemenea, sunt cei pe care, in mod cert, eu i-am adus la guvernare! Pacat ca nu reusesc sa fie si fair-play", PNL s-a solidarizat cu senatorul Stroe.

Intr-un comunicat de presa, PNL critica in termeni duri afirmatiile presedintelui, considerand "nejustificat si gratuit atacul presedintelui Traian Basescu impotriva senatorului liberal Radu Stroe".

Deontologia, dupa Stroe

Dupa ce intr-o conferinta de presa a respins vehement referirile facute de Basescu la adresa sa, si i-a "batut obrazul" presedintelui, senatorul Stroe e suparat acum si pe GAZETA: „Gazeta de Maramures? Da… ziarul acela… Domnul presedinte Basescu v-a trantit trei minciuni acolo pe care voi le-ati publicat cu toata nonsalanta, fara sa fi dat un telefon inainte, sa intrebati.

M-ati sunat dupa ce ati publicat minciunile. Ei, era interviu, dar inainte de a-l publica, deontologia profesionala v-ar fi pus sa intrebati: dom’le esti inapt? Cele trei minciuni sunt: chestia cu inaptul medical, chestia cu tresa, cu faptul ca sunt frustrat si am un handicap fata de tresele presedintelui (pana la urma, daca ne functioneaza socotitoarea, au fost patru minciuni, n.red.).

Toate acestea sunt niste minciuni! Noi (PNL, n.red.) am raspuns in toata presa si, ceea ce este esential pentru dumneavoastra, este sa stiti ca eu am doua dosare de urmarire la Securitate, care mi-a luat avizul definitiv in 1974, lucru pe care ar trebui sa-l stie si domnul Basescu.

Asa ca, n-am mai luat tresele pentru ca mi s-a interzis sa mai ies din tara pentru ca n-am turnat colegi de la NAVROM, si pentru ca eram suspect ca parasesc fraudulos granita."

Senatorul liberal considera si ca nu suntem obiectivi in ceea ce-l priveste, motiv pentru care incercam sa-i mai explicam o data ca in cazul interviului deontologia nu obliga jurnalistul sa solicite reactia partii adverse macar pentru motivul ca articolul publicat saptamana trecuta era un interviu cu presedintele Basescu, nu cu senatorul Stroe.

Dar probabil la UTC (unde actualul senator de Maramures recunoaste ca a detinut functii, n.red.) se dadea drept la replica si la monolog…

Reactia PNL: „Atac la persoana!"

Dupa ce Radu Stroe, senator de Maramures, a criticat in presa centrala afirmatiile presedintelui Romaniei din interviul acordat in exclusivitate GAZETEI de Maramures, PNL s-a solidarizat cu seful comisiei parlamentare de control a SRI. La inceputul saptamanii trecute, PNL a criticat declaratia lui Basescu si a pus acest conflict pe seama legilor privind siguranta nationala.

Intr-un comunicat al "Legile sigurantei nationale", se consemneaza: "PNL considera nejustificat si gratuit atacul presedintelui Traian Basescu impotriva senatorului liberal Radu Stroe. Este inexplicabil faptul ca, intr-o discutie de principiu privind legile sigurantei nationale, Traian Basescu s-a folosit de atacul la persoana impotriva presedintelui Comisiei de Control a activitatii SRI.

Este regretabil ca presedintele Romaniei se descalifica in acest fel, in loc sa raspunda cu argumente la criticile si observatiile pertinente aduse de Radu Stroe legilor sigurantei nationale. Senatorul PNL nu a facut decat sa atraga atentia asupra abuzurilor care s-ar putea face asupra cetatenilor, din cauza unor prevederi ale legilor formulate de SRI si SIE."