Sanatate vinduta

Amplasarea unui releu de telefonie mobila apartinind companiei Mobifon a produs un adevarat scandal in comuna prahoveana Bucov. Oamenii sustin ca radiatiile emise de antena care urmeaza sa fie amplasata de catre firma Rosper Impex SRL din Bucuresti in virful unui stilp inalt de aproape 30 de metri le va afecta sanatatea si chiar aparatura electrocasnica.

"Nu este posibil sa traim cu o astfel de antena deasupra capetelor noastre. De ce nu l-au amplasat pe cimp, ca sa nu deranjeze pe nimeni? Nepotul meu a fost operat pe cord, iar valva montata de doctori pentru a-l mentine in viata ar putea fi bruiata de undele de la antena asta", sustine Ioana Roman, unul dintre vecinii revoltati.

Localnicii ii acuza pe angajatii Mobifon ca au profitat de saracia Niculinei Vargulescu, proprietara curtii unde a fost montat uriasul stilp de sustinere a antenei, care le-a vindut sanatatea. "Au aflat ca femeia e saraca si au convins-o sa le dea terenul pentru releu. Au umblat pe la mai multe familii, dar nimeni altcineva nu a fost de acord", completeaza Ioana.

Fara acordul vecinilor

Reprezentantii Primariei Bucov sustin ca la dosar au fost depuse si acordurile in scris ale vecinilor pentru amplasarea antenei. Oamenii contrazic, insa, spusele autoritatilor. "Cind am fost la primarie sa le cerem socoteala ne-au mintit ca nu e nevoie de aprobarea noastra. Ca s-a schimbat legea.

Acum ne fac prosti pe fata? Cine a fost de acord? Sa le fie rusine! Pe mine m-au abordat o singura data, cind m-au intrebat daca am ceva impotriva unui panou de publicitate. Nici atunci nu am semnat nimic, iar pentru monstrul asta din fier nu mi-a cerut nimeni parerea", acuza Iordache Balan, vecinul celei care si-a inchiriat terenul pentru releu.

Oamenii sint hotariti sa nu renunte si vor face sesizari la Garda de Mediu inca din prima zi de functionare a antenei care urmeaza sa fie montata in viitorul apropiat. Desi am incercat sa contactam atit compania Mobifon, cit si firma care se ocupa de amplasarea antenei, pentru a-si spune punctele de vedere, ambele societati au refuzat dialogul.

Primarul se declara nevinovat

Primarul comunei Bucov, Ion Savu, spune ca a fost obligat sa elibereze autorizatia de constructie pentru ca solicitantul avea toate aprobarile. "Stiu ca pentru cei care locuiesc in zona nu e un motiv de bucurie amplasarea releului, dar eu nu am putut sa ma opun.

Oamenii au respectat legea, ce era sa fac? Sint sigur ca daca ma impotriveam, ma acuzau ceilalti de abuz in serviciu", spune edilul Savu.

Precizarile Connex Vodafone, in urma publicarii articolului din Republicanul

Ca urmare a articolelor aparute luni, 20 martie 2006, in publicatia Republicanul, si miercuri, 22 martie 2006, in cotidianul Evenimentul Zilei, despre statia de emisie receptie construita de compania noastra in comuna Bucov, dorim sa va punem la dispozitie o serie de informatii necesare unei corecte informari a cititorilor dumneavoastra:

Constructia acestei statii de emisie receptie a fost realizata conform prevederilor legale, pe baza Autorizatiei de constructie eliberate de Primaria Bucov si a contractului de inchiriere incheiat cu proprietarul terenului, Niculina Vargulescu, la data de 27.10.2005. Mentionam ca Certificatul de Urbanism a fost eliberat de Primarie fara a fi necesar acordului vecinilor, intrucat statia de emisie receptie nu se invecineaza direct cu alte proprietati.

Preocuparea pentru sanatatea si siguranta oamenilor este o parte importanta a activitatii noastre. Connex Vodafone este o companie responsabila in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator si respecta intrutotul reglementarile privind constructia retelelor de telefonie mobila.

Constructia statiilor radio ale retelei mobile si instalarea antenelor se realizeaza in conformitate cu cerintele autorizatiei de constructie si ale acordului de mediu. Statiile radio ale retelei mobile functioneaza, in general, la valori ale campului electromagnetic de pana la 100 de ori mai mici decat limita maxima admisa de standardele nationale si internationale in domeniu.

Comunitatea stiintifica internationala studiaza de multi ani efectele campului electromagnetic asupra sanatatii. Campurile de radiofrecventa fac obiectul studiului cercetatorilor de aproximativ 70 de ani, iar cele asupra telefoniei mobile se realizeaza de cateva decenii.

Studiile stiintifice nu au aratat nici o legatura directa intre utilizarea telefoanelor mobile sau proximitatea statiilor radio ale retelei mobile si afectarea sanatatii. Aceasta concluzie este sustinuta de catre cercetarile institutiilor independente, cum este, de exemplu, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) - www.who.int/en.

Va stam la dispozitie pentru detalii suplimentare.

Declaratia apartinei dnei. Lidia Solomon, Director Relatii Publice, Connex Vodafone.