Muhamed Mesic este consilier local in Tuzla (Bosnia-Hertegovina) pe probleme de relatii internationale, egalitate intre sexe, cultura si sport. Studiaza Dreptul international la Viena, iar la Iasi a venit ca sa ne invete (in romaneste) cum sa ne folosim de Industriile Creative pentru a transforma orasul intr-un nucleu atractiv pentru investitori si vizibil pe harta Europei.

Toate acestea ar putea suna firesc daca nu ar fi vorba despre un tinar de 21 de ani, care stie deja 26 de limbi si care nu este dispus sa se opreasca aici.

De cit timp esti implicat in problemele comunitatii locale?

Aici este o istorie lunga. La 17 ani am fost invitat de Primaria din Tuzla sa particip in Consiliul Consultativ al orasului. Pentru ca politica oficiala din Tuzla e „nobody is as smart as all together" („impreuna sintem mai intelepti" – n.r.), trebuia sa existe o buna reprezentare a tuturor cetatenilor.

Am avut doua proiecte atunci, unul implicind asociatiile tineri, iar celalalt, populatia rroma. Aceste proiecte au fost realizate pina la urma in Tuzla, iar, in 2004, la alegerile pentru Consiliul Local, am candidat si... am fost ales.

Este adevarat ca poti vorbi in 26 de limbi?

Da. Cunosc cam toate limbile Europei: engleza, franceza, germana, norvegiana... si multe pe care nu stiu cum sa le pronunt in romana. De asemenea, am studiat Limba si literatura japoneza si Drept international la Universitatea din Viena, in Austria.

A sti limbi straine este, pentru mine, extrem de important, pentru ca nu exista doar o cultura globala, internationala, ci culturi specifice fiecarei tari.

Am invatat romana citind ziare pe internet

La ce virsta ai invatat prima limba straina?

Prima limba straina pe care am invatat-o – la patru ani – a fost engleza. Am intrat in camera parintilor mei si le-am spus ca nu pot adormi, pentru ca mi-e frica. „De ce?", m-a intrebat mama. „Pentru ca aici, in carte, e un monstru!" Era o carte cu Legendele Olimpului pentru studentii de limba engleza...

Care ti s-a parut cea mai greu de asimilat?

Sint grele mai ales limbile din grupul uralic, ungro-finice. Dar iata ca am mici probleme si cu gramatica limbii romane! (ride)

E adevarat ca romana ai invatat de la televizor?

Da, am invatat romana citind cotidiene pe internet si uitin-du-ma la programele romanesti de televiziune prin cablu.

Cind ai inceput?

Pai, cred ca se implinesc acum doua saptamini de cind m-am apucat, pentru a putea face prezentarea de la acest seminar direct in romana. Dar, in viitor, as putea sa o vorbesc mai bine de atit.

Eminescu si Cupa UEFA

Crezi ca mai poti invata o limba?

Da, da! Limbile straine sint un bun mijloc de comunicare, probabil cel mai important, iar eu vreau sa imi cunosc lumea cit de bine pot. Stiind limba fiecarei tari, ii poti cunoaste cultura, asa cum este ea. Cu limba romana, il poti cunoaste pe Mihai Eminescu, dar afli si situatia tarii in cadrul Cupei UEFA.

Daca mergi in Africa, te descurci?

Am fost deja in Africa, in Burkina Faso, si am invatat dialectul Mòoré.

Cum ti se pare Romania?

Este o tara foarte speciala, cu o cultura unica in aceasta parte a lumii. Romania are o combinatie interesanta de influente latine si slave. Imi place foarte mult, desi sint pentru prima data aici. Sper ca voi reveni. A, si imi place mai ales pentru ca vom avea o echipa romaneasca de fotbal in semifinalele Cupei UEFA! (ride)

Daca va intreba cineva in urma cu o saptamina despre orasul Iasi, ce ati fi raspuns?

Tuzla a cooperat cu Iasul in cadrul proiectului South-Eastern European City Network, organizat de Asociatia Eurocities. Fostul primar al orasului Iasi, Constantin Simirad, ne-a vizitat cu ocazia acestui congres. E interesant ca atit Iasul, cit si Tuzla sint, deopotriva, orase creative, orase cu energie pozitiva, care se pliaza pe acest tip de proiecte.