Noul Cod Rutier, publicat luni in Monitorul Oficial, va face viata amara celor care nu respecta legea pe sosele. Cea mai mica amenda, calculata in functie de salariul minim pe economie, este de 66 de lei RON. Politistii au la dispozitie sase luni sa se familiarizeze cu schimbarile.

Noua lege de reintroduce posibilitatea platii pe loc a amenzii, la agentul de politie.

Noul Cod Rutier, publicat luni in Monitorul Oficial, aduce o serie de modificari ce vor face viata grea atat celor de la volan, cat si politistilor, care in termen de sase luni trebuie sa se familiarizeze cu sistemul de sanctiuni pe puncte.

Astfel, dupa intrarea in vigoare a noii legi, amenzile vor fi traduse in puncte, existand si o clasificare a acestora in cinci categorii, in functie de gravitatea faptei.

Potrivit noilor reglementari, cea mai mica amenda, corespunzatoare primei clase de contraventii, are valoarea de doua puncte.

La o valoare actuala a salariului minim brut pe economie de 330 lei RON si in conditiile in care un punct de amenda echivaleaza cu 10% din acesta, amenda minima va fi de acum inainte de 66 de lei, pe care va trebui sa-i achitati in cazul in care nu semnalizati corespunzator schimbarea directiei de mers, folositi telefonul mobil la volan sau nu purtati centura de siguranta.

Tot 66 de lei vor plati si cei surprinsi radar depasind viteza legala cu pana la 20 km/h, iar in cazul in care depasirea excede 50 km/h, amenda va fi de 20 de puncte, adica 660 lei RON si suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Perseverarea in greseli aduce suplimentari ale sanctiunilor, cel putin in cazul suspendari permisului de conducere.

Astfel, soferii vor ramane temporar fara dreptul de a conduce autovehicule daca acumuleaza 15 puncte de penalizare, iar perioada se dubleaza in cazul in care cumuleaza alte 15 puncte in urmatoarele 12 luni de la data expirarii primei suspendari.

O prevedere controversata a noii legi o reprezinta aceea ca reintroduce posibilitatea platii pe loc a amenzii, la agentul de politie, daca pentru fapta respectiva nu se impune si aplicarea unei sanctiuni mai drastice, respectiv suspendarea dreptului de a conduce.

Acest lucru a starnit ingrijorare pentru faptul ca ar putea determina abuzuri din partea politistilor si ar incuraja mita. Totusi, aceasta reglula nu este valabila si pentru persoanele juridice, categorie pentru care nu exista nici posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii in termen de 48 de ore.

De asemenea, noul cod rutier va sanctiona cu inchisoarea fapte pentru care in prezent faptasul poate scapa cu suspendarea pedepsei sau amenda penala.

Prin modificarea Codului rutier va creste si responsabilitatea pietonilor, care vor purta intreaga raspundere a unui accident in cazul in care au traversat prin loc nepermis.

Potrivit sefului Politiei Rutiere Mures, Viorel Cazan, prevederile noului cod rutier nu au fost inca transmise in teritoriu, insa cele sase luni ramase pana la intrarea in vigoare a legii sunt suficiente pentru ca politiistii mureseni sa si le insuseasca.

"Nu am primit inca nici o metodologie, dar trebuie sa treaca sase luni de la promulgare pana intra in vigoare, timp suficient, cred, pentru ca politistii sa se obisnuiasca cu noile prevederi", Comisar Viorel Cazan, seful Politiei Rutiere Mures

Legea prevede cinci clase de sanctiuni:

Clasa I - 2 - 3 puncte;

Clasa II - 4 - 5 puncte;

Clasa III - 6 - 8 puncte;

Clasa IV - 9 - 20 puncte;

Clasa V - 21 - 100 puncte (este destinata exclusiv persoanelor juridice).

Valoarea unui punct: 10 la suta din salariu minim brut pe economie.