Deputatul Adrian Moisoiu a cerut ieri, in plenul Camerei Deputatilor, demisia vicepremierului Marko Bela si a senatorului Frunda Gyorgy, pe care i-a catalogat drept tradatori, ca urmare a declaratiilor facute la Targu Secuiesc, pe 15 martie, cu prilejul aniversarii Zilei Nationale a Maghiarilor de Pretutindeni.

In declaratia politica intitulata "Grofii Marko Bela si Frunda Gyorgy sa-si dea demisia", reprezentantul PRM Mures apreciaza ca telul final al UDMR este "sfartecarea Romaniei si crearea unui stat unguresc autonom", lucru demonstrat de actiunile din ultima saptamana.

Potrivit deputatului muresean, "Marko Bela a recunoscut ca este un politician cu convingeri radicale", care are ca obiective obtinerea diverselor forme de autonomie, mergand pana la cea teritoriala.

De asemenea, Moisoiu a calificat drept intolerabila atitudinea unor lideri UDMR, pe care i-a caracterizat ca fiind "un grup de fanatici, animati de visuri anacronice medievale de dominatie in pamant strain", care pun in pericol aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Deputatul PRM a mai apreciat ca Marko Bela a dat dovada de "o obraznicie fara margini" in discursul rostit in 15 martie, cand s-a adresat autoritatilor romanesti "pe un ton de grof care porunceste slugilor", cerand ca in judetele Harghita, Covasna si Mures sa se vorbeasca ungureste, fiindca acolo se mananca painea maghiarilor.

Moisoiu a facut referiri si la intalnirea liderului UCM, Szasz Jeno, cu presedintele Traian Basescu, apreciind ca declaratia primarului din Odorhei, potrivit caruia liderii UDMR sunt niste "oportunisti care au intrat la guvernare pentru o universitate in limba maghiara si au iesit cu licenta de export pentru lemne", demonstreaza faptul ca actiunile liderilor maghiari slujesc grupuri de interese, care vor sa-i transforme pe secui "intr-o masa de sclavi aserviti lor".