Compania romano-australiana "TransGold" a trecut in administrarea Companiei Nationale Miniere "Remin" din Baia Mare (judetul Maramures), dupa ce a pierdut finantarea din partea firmei-mama din Australia - "Esmeralda International".

"Remin" detine 42 la suta din actiuni la "TransGold", iar "Esmeralda International" 50 la suta, restul de 7 la suta apartinand companiilor "Gemin", UUMR si ICPM.

Actionarul majoritar al societatii "TransGold", compania australiana "Esmeralda International", a anuntat ca a sistat orice finantare a firmei din Baia Mare, iar productia de prelucrare a minereurilor nu va mai fi preluata.

"La o sedinta de analiza cu reprezentantii Ministerului Economiei si Industriei s-a decis sa se solicite Guvernului trecerea administrarii "TransGold" in grija "Remin". Aceasta situatie a intervenit in urma hotararii luate de australieni de a suspenda actiunile de finantare a productiei minereurilor", a afirmat directorul Companiei Nationale Miniere "Remin", ing. Vasile Pintea.

De mentionat ca "TransGold" este specializata in prelucrarea minereului steril rezultat din prima prelucrare industriala. Din anul infiintarii, 1993, compania a prelucrat peste 11 milioane tone de steril, obtinand cel putin 200 de kilograme aur pur si 18.000 kilograme de argint.

"Este necesar sa gasim impreuna cu Guvernul o solutie pentru a salva activitatea productiva a "TransGold". Statul roman detine 42 la suta din actiuni la companie si nu ne putem permite sa sistam activitatea productiva pentru simplul fapt ca unul dintre actionari refuza sa mai finanteze o parte din activitatile de productie.

Sper sa gasim o solutie amiabila care sa determine continuarea activitatii", a fost de parere prefectul judetului, Gyongyike Bondi.

Societatea romano-australiana se afla intr-o situatie extrem de complicata dupa ce "Esmeralda International" a anuntat ca ingheata finantarea activitatilor de productie din Baia Mare. "Toate conturile deschise la banci au fost blocate, iar activitatea de procesare a minereului steril a fost oprita.

Practic nu mai avem bani pentru a ne sustine activitatile industriale si a onora plata diverselor activitati secundare in stransa legatura cu productia", a afirmat directorul "TransGold", Ben Munteanu.

Dupa accidentul ecologic din anul 2000, cand fosta companie "Aurul" a poluat raul Tisa cu metale grele, firma si-a redus cu 15 la suta activitatea productiva, in urma unei decizii a Tribunalului din Budapesta. Compania a fost data in judecata de statul maghiar in mai multe randuri, cerandu-i-se despagubiri in valoare de 100 milioane dolari, sume care n-au mai fost platite.

Administratia companiei a anuntat apoi ca declara falimentul daca nu se schimba hotararea judecatoreasca.

La inceputul acestui an, "TransGold" a fost nevoita sa produca minereu pe stoc din cauza inghetarii conductelor de hidrotransport dintre uzina de prelucrare si iazul de minereu din Bozanta Mare.

Surse din industria miniera considera ca graba cu care australienii vor sa inchida afacerea din Baia Mare are la baza teama fata de statul maghiar care pana la urma va obliga "TransGold" la plata celor 100 milioane dolari pentru poluarea Tisei.

"Esmeralda International" a investit peste 13 milioane de dolari in uzina de prelucrare a minereurilor din Baia Mare. Singurul punct slab al tehnologiilor de lucru a constat in prelucrarea minereurilor cu cianuri, fapt apreciat ca deosebit de nociv la adresa mediului ambiant.