Mitropolia Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului a devenit o certitudine in urma cu trei saptamani, odata cu inscrierea sa in statut de catre Adunarea Nationala Bisericeasca (ANB), intrunita la Bucuresti. Hotararea a fost votata cu o majoritate confortabila.

In ANB intra si doua treimi mireni, la o treime clerici (din fiecare eparhie), iar majoritatea a votat pentru divizarea Mitropoliei Ardealului. S-au opus doar cinci mireni si nici un cleric, din cei peste o suta de membri cu drept de vot.

Mitropolia nou-infiintata va avea resedinta in municipiul Cluj-Napoca si va fi condusa de IPS Bartolomeu Anania, cuprinzand judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Alba, Mures, Maramures, Satu Mare, Bihor si Salaj. Aceasta Mitropolie va fi a patra in ierarhia bisericeasca.

Festivitatea de inscaunare a lui Anania ca mitropolit va avea loc la Cluj-Napoca, in 25 martie, de Buna Vestire.

In aceste conditii, IPS Anania rupe opt judete din Mitropolia Ardealului, iar mitropolitului Streza, canonic ales, nu-i ramane decat simbolul istoric al ctitoriei lui Saguna, Sibiul, Brasovul si putinii romani din judetele Harghita si Covasna.

Iorgovan tuna si fulgera

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a fost si este unul din cei mai aprigi contestatari ai noii Mitropolii. Iorgovan a deschis inca din luna ianuarie a acestui an o actiune in instanta impotriva deciziei Sfantului Sinod de infiintare a Mitropoliei Clujului. Plangerea lui Iorgovan, care reprezenta Fundatia Astra Sibiu, nu a fost acceptata de instanta.

Acum, Iorgovan tuna si fulgera. "Depun armele, intrucat nu mai am ce sa fac. Tot jocul meu era sa se blocheze decizia finala a ANB printr-o solutie juridica. Am deschis procesul impotriva Sfantului Sinod, dar s-a obstructionat mersul firesc al lucrurilor prin amanari repetate.

Daca a pledat pentru IPS Anania pana si o personalitate de talia lui Constantin Balaceanu-Stolnici, inseamna ca l-au convins liberalii, iar acestia lucreaza impreuna cu UDMR. Divizarea Mitropoliei Ardealului e cea mai mare victorie a ungurilor, in o mie de ani cat au stapanit Ardealul.

Iar acesta e primul pas spre federalizarea Transilvaniei! Cum va argumenta UDMR& Pana si Biserica Ortodoxa merge pe regiuni autonome de dezvoltare!", a spus Iorgovan. Nu ar fi exclus sa existe un sambure de adevar in viziunea apocaliptica a lui Iorgovan.

Pe langa toate acestea, dincolo de decizia Sfantului Sinod de a diviza Mitropolia istorica a Ardealului, decizie validata acum ireversibil de Adunarea Nationala Bisericeasca, mai exista o problema.

In momentul de fata, societatea romaneasca se indreapta cu pasi repezi spre deconspirarea fostilor securisti si spre o fireasca lege a lustratiei.

Or, tocmai mitropolitul celei mai mari parti a Ardealului, mitropolie desprinsa din cea istorica a marelui Andrei Saguna, IPS Bartolomeu Anania este singurul ierarh roman deconspirat public ca agent al fostei Securitati. Tocmai de generalul Ion Mihai Pacepa, fostul sef al spionajului comunist.

La finele acestei saptamani, presedintele Basescu si prim-ministrul Tariceanu, prin prezenta lor la Cluj-Napoca, vor da un vot de incredere lui Anania. Asta, in timp ce ambii sustin o eventuala lege a lustratiei.

Raspunsurile lul Pacepa

In jurnalul din decembrie 2005, postat pe site-ul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, dar si in scrierile memorialistice anterioare, IPS Bartolomeu Anania vorbeste cu patos despre perioadele sale de detentie, ca luptator anticomunist, incepand din 1946, dar niciodata despre ceea ce a facut dupa iesirea din inchisoarea de la Aiud, in august 1964.

La nici un an de la eliberarea din lotul legionarilor de la Aiud, Anania este trimis in 1965, de regimul comunist, tocmai la Arhiepiscopia Misionara Ortodoxa Romana din America si Canada, unde a activat timp de 12 ani ca director al Cancelariei eparhiale, coordonator al revistei si almanahului "Credinta" si reprezentant al Arhiepiscopiei in relatiile interbisericesti.

In acei ani, SUA ii refuzase actualului patriarh Teoctist Arapasu viza de intrare, pentru optiunile sale comuniste ferme.

Cum a reusit sa ajunga parintele Anania, la cateva luni dupa iesirea din inchisoare, tocmai in America si Canada, in conditiile in care ceilalti detinuti politici au mai facut multi ani de domiciliu obligatoriu e o intrebare legitima la care ofera un raspuns pe masura generalul Ion Mihai Pacepa, in celebra sa carte "Orizonturi rosii", aparuta la New York in 1988.

In anul 1992, cand a aparut "Orizonturi rosii" in Romania, senzationala dezvaluire a putut trece neobservata, pe fondul contextului politic de atunci.

Lovitura de palat patriarhal regizata de Bartolomeu Anania, in sedinta Sfantului Sinod din 4 noiembrie 2005, cand a fortat crearea noii Mitropolii a Clujului, subiectul trecutului noului mitropolit a fost readus in discutie.

Agent secret cu acoperire buna

Generalul Pacepa in secventa din "Orizonturi rosii" dedicata vizitei pe care au intreprins-o in SUA sotii Nicolae si Elena Ceausescu scrie& "Intors la Blair House, Ceausescu s-a dus la biblioteca, a dat drumul stereo-ului si a cerut jocul de sah.

- Clericul a aratat bine in costumul sau de maimutta. Ce fel de munca face el?, a inceput Ceausescu, deschizand jocul.

El se referea la arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Romane din Statele Unite si Canada (IPS Victorin, n.n.), care fusese trimis din Romania ca sa preia controlul bisericilor emigrantilor din Statele Unite si Canada.

In raportul scris de mana de statia din Washington, pe care l-am predat lui Ceausescu in acea dimineata, exista un capitol substantial despre contactele prolifice ale arhiepiscopului cu DIE-ul, ca agent vechi, ce fusese folosit cu succes de-a lungul anilor in care a trait la Misiunea romana din Ierusalim si la Manastirea Sf. Tikhton din South Canaan, Pennsylvania.

- Activa si productiva, in conformitate cu Florea.

- Avem nevoie sa-l facem agent secret cu acoperire buna, la fel cum am procedat cu predecesorul sau. Inteles? (ordona Nicolae Ceausescu).

"Predecesorul" era arhimandritul Bartolomeu Anania, un vechi ajutor al DIE-ului, care a fost trimis, cu ani in urma, ca sa preia un ziar religios, numit "Credinta", si a-l folosi pentru influenta. DIE-ul l-a rechemat in 1974, din cauza unor rapoarte ca intentiona sa ramana in Statele Unite.

Daca acest lucru se intampla, el putea compromite folosirea clericilor cu grad inalt, ca acoperire pentru agentii DIE, ceea ce Ceausescu voia sa pastreze in cel mai mare secret.

- Trebuie sa-l facem pe episcop colonel sau chiar general. Si pompeaza in el cat mai multi bani posibil. Cu bani poti cumpara orice in America, inclusiv Bisericile. Cati emigranti avem acolo?

- Peste 300.000.

Lui Ceausescu ii place sa auda aceasta cifra, desigur, impresionanta conform standardelor romanesti.

- Cati avem in computer pana acum?

- In jur de 100.000.

- Cand vor fi inclusi toti cei 300.000?, a continuat el, incercand sa-mi sustraga atentia de la joc.

- Saisprezece pana la optsprezece luni. Ne-a trebuit un timp pana sa pornim proiectul. Acum este doar o chestiune de a programa datele (...)

- Ce-i nou in legatura cu preotul pe care l-ati trimis aici, via Italia, cu cativa ani in urma?

- Avram?

- Cel care a avut o poveste atat de miscatoare despre persecutia familiei sale sub comunism, in Romania. Crevetele ala mic si gras, care n-a fost in stare sa invete engleza. Dar a tinut astazi o cuvantare draguta.

- Avram, tovarase. Florea raporteaza ca el a preluat o biserica in Detroit si este acum unul dintre cei mai activi agenti de influenta printre emigranti.

-"i-am spus eu acest lucru cand m-am intalnit cu el in prima mea vizita aici. El are siretenia unui taran roman. Si este foarte devotat, si nu va uita niciodata cine este stapanul. Ai grija de el.

- Da, tovarase.

- El trebuie folosit, de asemenea, impotriva lui Trifa. Fiecare agent trebuie insarcinat cu distrugerea acelui porc murdar si reactionar. Ceausescu a explodat& Nu voi putea dormi pana ce nu-l vad aruncat afara din America, inlaturat ca un gunoi."

Dedicatii din suflet pentru "darzul" Ceausescu

Cat timp a activat in America, actualul arhiepiscop Bartolomeu Anania a lucrat la compromiterea lui Valerian Trifa, fiul lui Iosif Trifa, initiatorul puternicei miscari de renastere ortodoxa "Oastea Domnului", dupa anul 1923, din Sibiu si intreg Ardealul.

Trifa a refuzat pana la expulzarea sa din America, in urma extraordinarelor diversiuni inscenate de oamenii lui Ceausescu, sa colaboreze cu Securitatea si Patriarhia comunista din Romania.

Dupa cum reiese din fragmentul citat din "Orizonturi rosii", Ceausescu il cunostea atat de bine pe arhimandritul Bartolomeu Anania si performantele sale de agent DIE, incat il dadea ca model lui Pacepa, cum trebuie racolati oamenii Bisericii si transformati in agenti secreti sub acoperire.

"Domnului Presedinte Nicolae Ceausescu, cititor de poezie buna, omagiul autorului si respectuoasa salutare a lui V.A."$ "Excelentei Sale Nicolae Ceausescu, Presedintele Republicii Socialiste Romania, darz aparator al radacinilor din care crestem si inflorim intru identitatea noastra ca popor, ferindu-ne de drama eroilor acestei carti".

Citatele de mai sus sunt dedicatiile de pe doua volume de carti adresate de Valeriu Anania, pe numele sau de mirean, lui Nicolae Ceausescu.

Scriitorul Valeriu Anania este una si aceeasi persoana cu Bartolomeu Anania. Cele doua dedicatii adresate celui mai mare demolator de biserici din istoria Romaniei sunt din anii 1971, respectiv 1979 (ultima dintre ele, care face referire la "drama eroilor acestei carti", a fost scrisa de Anania pe volumul sau "Strainii din Kipukua").

Scriind aceste rusinoase dedicatii, Bartolomeu urma traditia predecesorului sau in fruntea Mitropoliei Ardealului, I.P.S. Nicolae Mladin.

Iata ce scria acesta, tot in 1971, intr-o scrisoare adresata aceluiasi ateu Nicolae Ceausescu& "Mult Stimate Domnule Presedinte al Consiliului de Stat, insufletit de maretele realizari ale poporului nostru, va rog sa-mi permiteti sa Va prezint acest volum... drept omagiu pentru proeminenta, dinamica, atotcuprinzatoarea personalitate a Domniei Voastre, Domnule Presedinte Nicolae Ceausescu, cel mai iubit fiu al poporului, conducatorul incercat si daruit cu intreaga fiinta inaltarii patriei socialiste, omul de stat de inalt prestigiu international..." etc., etc., delirul lingusitor continuand in acelasi registru jalnic.

Dupa cum arata in memoriile sale generalul Ion Mihai Pacepa, "tovarasul Nicolae Ceausescu se arata foarte multumit de activitatea «popii Bartolomeu» si-l dadea ca exemplu de cadru eficient in activitatea de influentare a opiniei publice".

Rafinatul om de cultura Andrei Plesu l-a cunoscut pe arhiepiscopul-scriitor si i-a apreciat calitatile intelectuale, de altfel de nimeni contestate& "... nu am despre dansul decat cuvinte bune.

Sunt un admirator al efortului sau urias de a da o noua versiune a Bibliei in romaneste, imi plac personalitatea sa intensa, expresivitatea sa transanta".

Dar Plesu continua, nu fara o anume tristete rezultata din comparatia intelect-moralitate& "Cum sa nu fiu descumpanit (delicata formulare a autorului Minimei moralia) cand il descopar printre «dedicatori», mai intai in 1971... apoi in 1979?"