Seminarul economic de promovare a imaginii economice a judetului Maramures organizat, ieri, de revista "Bucharest Business Week" s-a transformat intr-un scandal.

Conflictul a izbucnit intre reprezentantul Camerei de Comert din Maramures, Gheorghe Marcas, si directorul general de la "Gabriel Resources", Alan Hill, care se ocupa de administrarea controversatului proiect auro-argintifer de la Rosia Montana (judetul Alba).

Directorul executiv al companiei canadiene a explicat participantilor la seminar importanta sociala a proiectului, avansand frecvent aspectul social al zonei din Muntii Apuseni. Expunerea lui Hill, care a durat aproape 40 de minute, i-a pus pe ganduri pe participantii la intrunire, admitand ca ceea se intampla la Rosia Montana nu are nimic comun cu judetul Maramures.

Reprezentantul "Gabriel Resources" a dat de inteles, la aproape fiecare fraza, ca proiectul va avea un impact pozitiv asupra mediului, iar locuitorii care vor fi stramutati in alta parte nu vor avea de suferit.

Intr-un final, Hill a acceptat ca este vorba de exploatarea a unei dintre cele mai insemnate cantitati de aur "care s-ar afla adapostita in subsol si care, intamplator, este in Muntii Apuseni".

Dupa expunerea directorului din cadrul companiei canadiene, a venit prompt replica presedintelui Camerei de Comert si Industrie Maramures. Gheorghe Marcas a afirmat ca proiectul "Gabriel Resources" nu prezinta increde si securitate in exploatare.

"Rosia Montana este un mare fals si incerca sa cucereasca opinia publica printr-o campanie de presa murdara. Nicaieri in lume nu exista minerit curat. Ar trebui sa se spuna ca, de fapt, canadienii sunt interesati doar de extragerea aurului si nu de viata locuitorilor si mediu.

Aceleasi afirmatii au fost facute in Baia Mare, in anul 1993, de catre australienii companiei "Esmeralda International", cand a fost inaugurata compania de prelucrare a minereurilor, "Aurul", acum "TransGold". Totul s-a dovedit a fi o mare minciuna. Poluarea cu metale grele si cianura a mediului, in anul 2000, a demonstrat ca mineritul de acest gen este mai grav decat se credea.

Se ambaleaza concepte in vorbe frumoase si nu se urmareste decat profitul", a spus presedintele Camerei de Comert.

Pentru cateva momente, directorul canadian a fost derutat si nu a avut capacitatea de a reactiona. Apoi si-a revenit, incercand sa dea exemple de minerit asemanator din alte tari.

Argumentatia directorului din cadrul "Gabriel Resources" a fost intrerupta de Gheorghe Marcas, care a afirmat ca nimeni din sala nu mai crede in astfel de teorii, atat timp cat, in Baia Mare, o alta companie straina care dadea aceleasi asigurari a poluat cu cianuri si metale grele raul Tisa, tarand Romania intr-un scandal international.

La aceasta replica, Alan Hill s-a oprit din expuneri, vazand ca se afla in fata unei asistente care nu-i acorda credibilitate.

Reprezentantii publicatiei "Bucharest Business Week" au incercat sa salveze situatia, mutand discutiile pe alta zona de interes economic.