Vizita lui Traian Basescu la Cluj-Napoca, cu prilejul investirii ca Mitropolit a lui Bartolomeu Ananaia, a fost amanata pana in ultimul moment, motivul invocat fiind agenda de lucru incarcata. In final, se pare ca Basescu a fost convins sa ia parte la eveniment, ca urmare a presiunilor clerului si insistentelor primarului Emil Boc.

Ulterior evenimentului intronizarii, Basescu a sustinut o conferinta de presa, in cadrul careia a atins aproape toate punctele de interes esentiale, aflate la ora actuala pe agenda publica. Presedintele a certificat ca Romania va adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, nefiind astfel activata clauza de salvgardare.

In discutiile cu ziaristii, Basescu s-a aratat impotriva scindarii UBB, a catalogat autostrada Transilvania ca fiind "un lucru prost inceput", neacordandu-i prea multe sanse, dar s-a si plans de anumite aspecte din Justitie.

Nu exista raport defavorabil

Presedintele Basescu s-a referit in cadrul conferintei de presa la semnalele pozitive primite la Bruxelles si la perspectivele integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. "Poate ca este potrivit sa stiti exact de la sursa, si nu prin interpretari si analize, ce se va intampla, care este perspectiva integrarii Romaniei.

Am avut la dispozitie toate rapoartele de preinspectie, rapoartele premergatoare raportului de tara care se va face pe 16 mai. Nu exista, in mod deosebit acolo unde aveam stegulete rosii, pe interne si pe justitie, nu exista nici un raport defavorabil.

Nici pe functionarea parchetelor, nici pe organizarea instantelor, nici pe capacitatea de a securiza frontiera, nici pe conflict de interese sau conflict de atributiuni intre jandarmerie si politie. Deci, tot ce a fost stegulet rosu practic a dobandit culoarea verde si foarte rar culoarea galbena", a declarat Basescu.

Galben la lupta anti-coruptie

Presedintele a prezentat si situatia in legatura cu lupta anticoruptie si modul in care aceasta este privita in exteriorul tarii& "Pe galben probabil vom fi la eficienta luptei impotriva coruptiei, pentru ca modul in care se misca institutiile in momentul de fata nu inseamna ca ele au si confirmat eficienta pe termen lung. Ar putea exista suspiciunea sa nu fie cumva un asalt in vederea obtinerii unui calificativ bun, suspiciune pe care eu o consider indreptatita din partea Comisiei Europene. De prea multe ori una li s-a spus si alta s-a intamplat in tara.

Aceasta va face ca, probabil pe lupta anticoruptie, sa fim pe un stegulet galben", a evidentiat Basescu. In acelasi context, presedintele s-a referit la disfunctionalitatile din justitia romana.

El a subliniat faptul ca exista diferente uriase intre usurinta cu care sunt arestati unii si dificultatea cu care sunt ridicati altii& "Aici cred ca este vorba de Codul de procedura penala.

Noi in momentul de fata ascundem fondul sub proceduri& a fost stramb coltul citatiei, avocatul se plange, iar judecatorul este de acord cand este un client.

Vedeti ce diferenta uriasa intre viteza cu care se aresteaza unii si dificultatea cu care se aresteaza altii? Il ia direct de acasa pe nu stiu cine, il duce in instanta, in trei ore este si arestat 29 zile si la acela nu mai este problema ca a fost citatia stramba la colt".

Traian Basescu a fost de acord cu faptul ca este vorba de diferenta de capacitate de trafic de influenta& "Atata timp cat procedurile penale nu se aplica egal, eu, ca privitor, ca un om din afara sistemului, nu pot sa spun decat ca este diferenta de capacitate de trafic de influenta si, de ce nu, si de bani"

Integrare la 1 ianuarie 2007

In ansamblu, Basescu a estimat ca raportul din luna mai al Comisiei Europene ca fi unul pozitiv. Presedintele s-a aratat extrem de optimist si in problema clauzei de salvgardare a Romaniei & "Estimarile mele sunt ca raportul din mai nu va propune aplicarea clauzei de salvgardare pentru Romania.

Vom avea stegulete rosii, dar pe zone care nu vizeaza activarea clauzei de salvgardare. Pe agricultura, avem destule zone in care vom primi stegulete rosii si vor ramane in monitorizare pentru raportul din noiembrie.

Vom avea probabil pe finante, pe incapacitatea noastra de a pune in functiune sistemul informatic care sa permita statelor membre sa urmareasca modul in care se incaseaza TVA".

Intrebat daca, dupa aderare, Romania va ramane cu anumite interdictii pe domeniile cu stegulet rosu, Basescu a transat& "Daca nu vom fi pregatiti sa absorbim banii, sigur ca va ramane cu restrictii pana cand se vor crea conditiile ca sursa financiara pusa la dispozitie de UE sa fie cheltuita in conformitate cu standardele UE. Sigur ca putem ramane. De aceea este foarte important si un raport in noiembrie, care nu mai vizeaza de data aceasta intrarea sau nu in UE, ci imbunatatiri pe capitole carora guvernul le-a dat mai putina atentie".

Presedintele si-a exprimat convingerea ferma ca, de anul viitor, Romania va intra in UE& "Eu sunt convins ca vom intra in UE la 1 ianuarie 2007 daca nu facem vreo greseala fundamentala".

Autostrada Transilvania, un lucru prost

Interpelat in legatura ci Autostrada Transilvania, Basescu a declarat ca este vorba de un proiect prost realizat, dar care trebuie sa continue in virtutea faptului ca a fost demarat& "Pozitia mea este ca un lucru inceput prost va merge prost, dar daca tot merge, lasa-l sa mearga inainte.

Coridorul 4 paneuropean nu este pe acest traseu, dar daca a inceput, exista un contract, duca-se inainte si asta e. Din pacate, a fost negociat initial cu clauze de secretizare si acum trebuie obtinut acordul".

Impotriva scindarii Babes-Bolyai

In problema scindarii Universitatii Babes-Bolyai, Basescu a afisat o pozitie transanta& "Ca pozitie de presedinte, nu pot fi de acord cu scindarea Universitatii Babes-Bolyai. Nu avem politica de separare, ci politica de integrare, politica de a convietui impreuna, respectandu-ne fiecare valorile.

Acest tip de separare, «Vreau sa fiu izolat!», cui foloseste? Deci sunt impotriva oricarei scindari a unei universitati care a devenit etalon in sistemul de educatie europeana, nu in Romania numai".

Noul CNSAS are cu ce lucra

Presedintele Basescu a declarat ca a cerut noului CNSAS sa reverifice, impreuna cu SRI, dosarelor fostei Securitati si sa-si asume responsabilitatea desecretizarii lor.

Basescu a dat de inteles ca exista surprize printre dosare, dar a facut clar ca doar banuieste acest lucru, in virtutea numarului mare de dosare –circa un milion trei sute& "Stiu ca in acest proces s-a convenit pastrarea in regim de secret a circa 100.000 de dosare, despre care se afirma, si a fost o comisie mixta

SRI-CNSAS, care a constat ca cele aflate in dosare inca au valabilitate pentru ziua de astazi. Este foarte bine ca noul CNSAS, cu domnul Ticu Dumitrescu, cu domnul Mircea Dinescu, cu domnul Turianu, sa reverifice cele 100.000 de dosare, sa vada daca intr-adevar toate cele 100.000 se justifica sau nu.

Eu va asigur ca in cele 1,3 milioane de dosare sunt foarte multe surprize", a declarat Traian Basescu.

Ziaristii – neinteresanti pentru serviciile secrete

Spre fianalul conferintei, presedintele a fost intrebat si in legatura cu presupusa ascultare a ziaristilor de catre serviciile de securitate.

Traian Basescu a replicat amuzat, dar fara menajamente& "Va credeti atat de importanti? Eu, cand va vad ducandu-va la televizor si informand natiunea ca va asculta serviciile… Ce credeti ca aveti voi in cap si nu spuneti pe gura?!". (Paul Crisan, Memoranda Onac)

"Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007. Din punct de vedere al actiunii guvernamentale, cel putin pe ministerele care aveau nerealizari care ar fi putut sa activeze clauza de salvgardare, guvernul a lucrat foarte bine", Traian Basescu