Primarul din Osorhei a solicitat anularea unui titlu de proprietate pentru a deveni el insusi proprietarul unui teren de mare valoare amplasat pe raza comunei

Ioan Codau a fost sprijinit in initiativa sa de Dana Cigan, actual judecator la Curtea de Apel Oradea (atunci avocat) si de Calin Talos, judecator la Judecatoria Oradea

Pagubitii, familia Szatmari, solicita interventia de urgenta a organelor abilitate ale statului si pedepsirea vinovatilor

Un schimb legal…

In anul 1982, in comuna Fughiu a fost demarata o serie de lucrari hidrotehnice, respectiv s-a inceput construirea unui canal de refugiu a apelor Crisului Repede in caz de inundatii.

Familia Szatmari locuieste in comuna Fughiu, la numarul 247, iar gradina casei era situata exact in zona prin care urma sa treaca respectivul canal. Prin urmare.

in urma unei intelegeri, sotii Szatmari au fost de acord sa cedeze o parte din terenul aferent gradinii statului roman, cu conditia sa primeasca teren intr-o alta zona.

Astfel, prin Acordul nr. 1264/21.12.1993, s-a efectuat un schimb de teren intre Primaria Osorhei si familia Szatmari, prin care acestia din urma renuntau la trei portiuni din gradina proprie – 130 mp + 530 mp + 784 mp – si primeau in schimb alte doua suprafete de teren – 4115 mp + 1553 mp – respectiv parcelele cu nr. top. 834/8 si 834/9.

Terenul primit de familia Szatmari este situat la iesirea din localitatea Osorhei, via Cluj-Napoca, pe partea stanga, cu iesire la drumul european E 60 (DN 1), langa statia de comercializare a combustibililor.

Schimbul este „consfintit" prin eliberarea titlului de proprietate nr. 74/06.01.1994. Pentru terenul respectiv, Primaria Osorhei a eliberat inclusiv o autorizatie de constructie, dar proprietarii nu au demarat nici o lucrare in zona din cauza lipsei banilor.

Intervine Codau…

Dupa instalarea lui Ioan Codau in functia de primar al comunei Osorhei, a inceput mascarada. Consiliul Local al comunei, reprezentat prin primar, depune la Judecatoria Oradea un memoriu prin care solicita anularea Acordului nr. 1264/21.12.1993, anularea titlului de proprietate nr. 74/06.01. 1994 si restabilirea situatiei anterioare de Carte Funciara.

Motivatiile reclamantilor sunt, in principiu, doua: „… primarul comunei Osorhei, la momentul la care a semnat conventia de schimb, nu a avut si nici nu a obtinut ulterior (macar) acordul Consiliului Local sau al Comisiei locale de aplicare a Legii nr. 18/1991"; „… se constata cu usurinta ca sotii Szatmari, de fapt, nu aveau imobilele nr top. 31/2 si 32/5 (parcelele din gradina casei, date la schimb – n.n.), care sunt inscrise in titlul de proprietate nr. 986 eliberat in favoarea lui Szatmari Iuliu".

Drept urmare, prin Sentinta nr. 5908/2000, Judecatoria Oradea (prin „gura" judecatorului Calin Talos) dispune anularea Acordului nr. 1264/21.12.1993, anularea titlului de proprietate nr. 74/06.01. 1994 si restabilirea situatiei anterioare de Carte Funciara. Decizia Judecatoriei Oradea a ramas aceeasi in recurs si apel.

Interesant este faptul ca, desi Acordul si Titlul la care am facut referire au fost anulate, impotriva celor care se presupune ca au savarsit infractiunea de fals in inscrisuri oficiale, respectiv fostul primar si fostii consilieri locali, nu a fost luata nici o masura.

Combinatiile…

„Informatia de Vest" a reusit sa afle motivul principal care sta la baza „afacerii" prezentate mai sus. Primarul din Osorhei, Ioan Codau, este proprietarul grajdurilor care apatineau fostului CAP al comunei, cladiri situate in imediata vecinatate a terenului primit la schimb de familia Szatmari.

Si, asa cum este si normal, el vrea cu tot dinadinsul sa detina si respectivele parcele, pentru a-si asigura cale de acces la grajduri direct din Drumul National. Fapt care le creste, implicit, valoarea.

De mentionat este si faptul ca memoriul depus de Consiliul Local Osorhei, prin primarul Ioan Codau, la Judecatoria Oradea a fost intocmit de (atunci) avocat Dana Cigan, actual judecator la Curtea de Apel Oradea, care a si reprezentat interesele primarului in instanta (familia a nasit-o, din cate am auzit de noi, pe fiica lui Codau.

Nu este de mirare, in aceste conditii, de ce judecatorul Calin Talos i-a dat castig de cauza lui Codau.

Ilegalitati peste ilegalitati…

In primul rand, argumentul potrivit caruia „… se constata cu usurinta ca sotii Szatmari, de fapt, nu aveau imobilele nr top. 31/2 si 32/5 (parcelele din gradina casei, date la schimb – n.n.), care sunt inscrise in titlul de proprietate nr. 986 eliberat in favoarea lui Szatmari Iuliu" este unul fals, deoarece Szatmari Iuliu este fratele lui Szatmari Erno si a trecut in proprietatea acestuia cele trei parcele de teren in cauza (gradina casei familiei Szatmari) imediat dupa ce s-a facut improprietarirea pe baza testamentul lasat de tatal celor doi (in acest sens exista acte doveditoare, care nu au fost acceptate ca probe de Talos).

Mai mult, argumentul potrivit caruia „… primarul comunei Osorhei, la momentul la care a semnat conventia de schimb, nu a avut si nici nu a obtinut ulterior (macar) acordul Consiliului Local sau al Comisiei locale de aplicare a Legii nr. 18/1991" este tot fals, deoarece nici un titlu de proprietate, si mai ales o autorizatie de constructie, nu poate fi eliberat fara acordul Consiliului Local.

Chiar daca acest act a disparut din arhiva Primariei Osorhei, el exista in copie la Prefectura Bihor, unde este verificata, intotdeauna, legalitatea tuturor Hotararilor de Consiliu Local, indiferent de comuna.

In loc de concluzii…

Una peste alta, familia Szatmari a ramas fara terenul primit in schimbul gradinii din spatele casei. Culmea tupeului, primarul Codau s-a oferit sa le ofere un alt teren, de o cu totul alta valoare (mai mica, evident), situat la o distanta foarte mare de DN 1.

Mai mult, Codau face demersuri pentru o obtine el insusi terenul in discutie, care ii va asigura, asa cum am precizat mai sus, cale de acces la grajduri din DN 1 si „vecinatatea" statiei de comercializare a carburantilor pe care o detine in imediata apropiere.

Intre timp, Dana Cigan, fostul avocat care l-a ajutat pe Codau sa „elibereze" terenul familiei Szatmari, a ajuns judecator la Curtea de Apel si „vegheaza" din miezul evenimentelor ca protejatului ei sa nu i se intample ceva rau in urma celorlalte zeci de procese ale caror protagonist este. Asupra acestui subiect vom reveni.

Pe baza informatiilor prezentate in acest material, pe care le poate dovedi cu acte, „Informatia de Vest" solicita interventia urgenta a autoritatilor statului in acest caz. Oricum, familia Szatmari a inanintat o plangere instantelor internationale.