Datorita randamentului ridicat al pietei imobiliare romanesti, tot mai multi cetateni straini cauta sa achizitioneze imobile si terenuri situate pe teritoriul Romaniei.

Daca pana in vara anului trecut, cea mai mare parte a cererilor se indrepta spre Bucuresti, Brasov si Valea Prahovei, 2005 a adus o crestere a interesului strainilor pentru zona Transilvaniei, Delta Dunarii si litoralului.

„Transilvania se face cunoscuta prin siguranta pe care o inspira cumparatorilor si mai ales prin seriozitatea cu care se incheie tranzactiile", arata Dana Bojan, manager Tara Imobiliare. Cand e vorba de apartamente, lucrurile sunt destul de simple, insa la cumpararea unei suprafete de teren, ori a unei case, situatia se complica.

Pentru a putea achizitiona teren, cetatenii straini trebuie sa infiinteze o firma in Romania.

Desi e multa birocratie, iar lucrurile nu se misca pe cat de repede ar vrea investitorii, acestia dovedesc ca merita acest efort pentru a intra in posesia unui teren ce-si modifica pozitiv valoarea de la o luna la alta.

Reticenti in ceea ce priveste stabilitatea economiei romanesti, cetatenii straini au inceput abia de anul trecut sa se lase convinsi sa investeasca in piata imobiliara clujeana.

Fixarea datei de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana le-a dat incredere si celor mai precauti si calculati dintre europeni, adica britanicilor.

„Interesul cetatenilor straini s-a remarcat inca din 2004, insa austriecii si italienii, primii investitori din zona Transilvaniei au facut tranzactii in proportii destul de reduse.

Abia incepand cu vara anului trecut achizitiile cetatenilor straini sunt intr-un numar mai insemnat si intr-o crestere continua", arata Sanda Moldovan, presedinta UNIM Cluj.

Ce cauta strainii?

Strainii nu sunt inca tentati sa-si cumpere o casa de vacanta in Romania, iar cei care o fac sunt intr-un numar infim. Ei vizeaza investitii in proprietati profitabile, de aceea, cele mai multe cereri sunt pentru apartamente de lux.

Daca pana in 2005, cele mai multe tranzactii de acest fel se incheiau ca o necesitate pentru o locuinta de serviciu, acum strainii cumpara apartamente in vederea inchirierii lor.

Investitiile strainilor tintesc o perioada medie de 3-5 ani sau lunga de pana la 8-10 ani, in care obtin un venit din inchiriere, dupa care, in momentul dublarii pretului apartamentului, aleg sa vanda.

„Imobilul prezentat unui cetatean strain, fie el englez sau german, trebuie sa indeplineasca anumite conditii. De exemplu, acestia nu se vor orienta niciodata dupa un imobil cu o suprafata mai mica de 50 de metri patrati", arata Mihaela Costin, reprezentant Anglo-Romanian Development.

Pretentiosi, atenti la preturi, strainii se tem sa nu fie pacaliti de oportunistii romani.

Agentiile imobiliare care le reprezinta interesele nu dezvaluie proprietarilor romani nationalitatea potentialului cumparator, din simplu motiv ca romanii urca pretul imobilului sau terenului detinut cand afla ca un cetatean strain e interesat de tranzactie.

Cumpararea de terenuri pe firma, in special a terenurilor agricole, este de pana la trei ori mai profitabila decat cumpararea de apartamente. Investitorii din alte tari prefera sa cumpere teren pe care sa construiasca spatii comerciale sau obiective industriale.

Daca de aceste doua segmente sunt interesate fondurile de investitii si companiile mari, achizitionarea de imobile este tentanta pentru cetatenii care dispun de cel putin 100.000 de euro sau lire sterline care doresc sa investeasca in sectorul imobiliar.

Daca legislatia romaneasca permite ca un cetatean strain sa achizitioneze o casa, el nu va avea drept de proprietate asupra terenului ocupat de imobil sau asupra spatiului verde adiacent. Pentru obtinerea dreptului de proprietate si asupra terenului adiacent, acesta este obligat sa isi infiinteze o firma in Romania.

De aceea, achizitionarea de case si vile nu reprezinta o prioritate pentru straini.

Birou olandez pentru sustinerea afacerilor

Guvernul olandez va deschide in luna mai, la Cluj-Napoca, biroul comercial „The Netherlands Business Support Office", fiind al XVII-lea astfel de birou din lume si al cincilea din Europa. Interesul investitorilor olandezi pentru piata economica romaneasca se manifesta de mai bine de opt ani.

Infiintarea acestui birou va facilita cooperarea economica, cautand si noi oportunitati de afaceri pentru zona de nord-vest a Romaniei. Investitiile olandeze incurajate de infiintarea acestui birou vor ajuta si la incheierea de tranzactii pe piata imobiliara.

Proprietatile ce se vor bucura de o atentie crescuta vor fi terenurile, atat cele pentru constructii rezidentiale, cat si cele pentru obiective industriale. In topul societatilor cu capital straini care au investit in regiune, olandezii ocupa locul doi, dupa austrieci.

Clientii britanici vizioneaza ofertele pe internet

Daca italienii prefera sa mearga din agentie in agentie pentru gasirea celei mai convenabile oferte, dupa indelungi negocieri, britanicii cauta o relatie stabila cu agentiile pe care le aleg sa-i reprezinte.

Anglo-Romanian Development, o firma infiintata in urma cu un an, cu scopul de a vinde proprietati romanesti clientilor britanici, a avut de purtat o grea batalie cu perceptia strainilor despre tara noastra.

Mihaela Costin arata ca mai avem mult de lucru la capitolul promovare si imagine, insa daca vom reusi sa facem acest lucru vom putea convinge multi investitori sa ne treaca pragul.

Dupa un reportaj realizat de Channel 4 si numeroase articole aparute in presa economica, britanicii au aflat ca randamentul unei investitii in piata imobiliara ramaneasca e de aprope trei ori mai mare decat in piata britanica.

Mihaela Costin vorbeste despre pasii unei tranzactii dintre un vanzator roman si un client englez. Rolul agentiei pe care o reprezinta este sa gaseasca oferte valabile pe o perioada de cel putin doua saptamani, pe care le face cunoscute prin intermediul unei pagini de internet si a biroului din Londra.

„Dupa ce ne spun ce cauta, le prezentam clientilor o lista cu minim 5 oferte. Dupa o perioasa de studiere a ofertelor, de aproximativ doua saptamani, in care raspundem unor intrebari numeroase legate nu doar de proprietati dar si de caracteristicele economice ale zonei, clientul vine in Romania.

Dupa ce vede fiecare oferta, o studiaza si primesc raspunsuri la toate intrebarile care vizeaza tranzactia, se realizeaza achizitionarea efectiva.

Dupa primirea dreptului de proprietate, clientii britanici continua relatia cu firma noastra in vederea inchirierii proprietatii proaspat achizitionate", arata Mihaela Costin.

Biroul din Londra al Anglo-Romanian Development a inceput sa atraga si alti clienti in afara britanicilor. Incepand din septembrie 2005, 10% dintre clientii firmei provin din SUA si Australia.

Prezenta investitorilor americani in zona Clujului este confirmata si de agentia Nobila Casa, care arata ca SUA ar fi cel mai proaspat stat care si-a facut simtita prezenta pe piata imobiliara transilvaneana.

Bulgarii ne-au luat-o inainte

Perioada de preaderare a Ungariei a atras numerosi investitori straini pe piata imobiliara maghiara. Dupa aderare, interesul strainilor s-a moderat, putandu-se vorbi acum de o piata calma, echilibrata, atat in ceea ce priveste preturile, cat si raportul cerere-oferta.

Bulgaria, statul vecin care va adera la UE, la aceeasi data cu Romania, a reusit sa atraga increderea cetatenilor straini cu putere financiara de mai mult timp. Sectorul serviciilor s-a ridicat intr-o perioada scurta, incurajand turismul.

Dupa o vacanta pe litoralul bulgaresc, cetatenii statelor membre UE au prins curaj sa investeasca in acest stat mai mult de un concediu de 7 zile.

Pe de alta parte, agentii imobiliari romani arata ca guvernul bulgar a stiut sa promoveze mai bine peste hotare oferta imobiliara si profitul unor investitii in acest segment.

Cadru legislativ

La finele anului trecut a fost aprobata Legea nr. 312/2005 privind dobandirea terenurilor de catre cetatenii straini. Conform acestei legi, pot cumpara terenuri in Romania:

- cetateanul unui stat membru UE, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru, precum si persoana juridica, constituita dupa legislatia unui stat membru, insa incepand cu data aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.

Pentru dobandirea terenurilor, cetatenii straini trebuie sa fie rezidenti in Romania, sau cel putin sa detina un sediu secundar aici;

- Cetateanul unui stat membru nerezident in Romania, apatridul nerezident in Romania cu domiciliul intr-un stat membru si persoana juridica nerezidenta pot dobandi dreptul de proprietate asupra unui teren pentru resedinte secundare, sedii secundare la 5 ani de la data aderarii Romaniei;

- Cetateanul unui stat membru, apatridul cu domiciliul intr-un stat membru, sau in Romania si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole, padurilor si terenurilor forestiere la implinirea unui termen de 7 ani de la data aderarii;

- Cetatenii statelor care nu sunt membre UE pot achizitiona terenuri din Romania, in conditiile prevazute de tratatele internationale.