Sefii unei firme de paza din municipiul Petrosani (judetul Hunedoara), precum si mai multi agenti de paza, au fost pusi sub urmarire penala de procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria orasului, acestia fiind cercetati pentru comiterea infractiunilor de inselaciune si fals in dauna Companiei Nationale a Huilei (CNH).

Procurorii sustin ca, prin intermediul unor pontaje fictive, firma in cauza, "Protector International", ar fi creat companiei un prejudiciu estimativ de circa 1,5 miliarde lei vechi.

Afacerea a fost descoperita, anul trecut, de reprezentantii Corpului de Control al CNH, dupa ce au verificat pontajele aferente trimestrului IV al anului 2004. A iesit, astfel, la iveala ca mai multi angajati ai SC "Protector International", firma care a castigat licitatia organizata de companie pentru paza obiectivelor miniere, printre care si sefii de obiective, erau pontati fictiv.

In plus, unele persoane au fost pontate simultan, in mod absolut nereal, la mai multe unitati miniere, iar la altii reiesea ca au lucrat 25,5 ore/zi din 24 existente. Dosarul a fost inaintat Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Petrosani, care a solicitat extinderea cercetarilor.

In urma acestei solicitari, responsabilii cu paza din cadrul CNH au verificat si pontajele din trimestrele I-III ale anului 2005 si s-au descoperit nereguli similare. La finalizarea cercetarilor, reprezentantii Politiei au inaintat dosarul pontajelor fictive Parchetului de pe langa Judecatoria Petrosani, cu propunere de trimitere in judecata.

Procurorul Dumitra Ilinca a declarat ca a inceput urmarirea penala impotriva mai multor angajati ai SC "Protector International", printre care Gheorghe Negrut, directorul coordonator al firmei de paza, si Gheorghe Tita Bozai, inspector-sef al societatii. Acestia sunt cercetati sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune si fals.

"Daca vor fi gasiti vinovati, pedeapsa prevazuta de lege la infractiunea de inselaciune este de inchisoare de la trei la 15 ani, fiind in asociere cu fals", a spus procurorul Dumitru Ilinca. Conform datelor oficiale, prejudiciul a fost estimat la circa 1,5 miliarde lei, fiind vorba de zeci de mii de ore pontate fictiv de reprezentantii firmei in cauza.

Directorul coordonator al SC "Protector International", Gheorghe Negrut, a ramas foarte surprins sa auda ca procurorii au inceput urmarirea penala impotriva sa. Anchetatorii au mentionat, insa, ca cercetarea penala nu este intrerupta in momentul in care se rezolva problema pe partea civila, respectiv a recuperarii prejudiciului.