Instantele din Alba Iulia judeca de aproape patru ani procesul fostului presedinte al Bancii "Dacia Felix" din Cluj-Napoca, Ion Sima, si al altor trei persoane care au detinut functii de conducere in cadrul institutiei financiare: Mircea Gileriu, Camelia Letitia Ciobanu si Ioan Romulus Talos.

Cei patru au fost acuzati, conform rechizitoriului intocmit de Parchetul de pe Langa Curtea de Apel Cluj-Napoca, de abuz in serviciu, respectiv ca au prejudiciat banca, devenita, intre timp, "Eurom Bank", cu o suma totala ce depaseste 15 milioane dolari.

Din cercetarile efectuate de procurori reiese ca Ioan Sima, impreuna cu ceilalti trei inculpati, ar fi participat la emiterea unor bilete la ordin legate de anumite afaceri cu produse siderurgice si petroliere in care "personajul principal" a fost omul de afaceri Sever Muresan.

Acesta a fost judecat intr-un alt dosar in care a fost acuzat de prejudicierea fostei banci "Dacia Felix" cu sume de ordinul zecilor de milioane de dolari.

Pedeapsa gratiata printr-o lege din 1997

Procesul a inceput, initial, la Judecatoria Cluj-Napoca, dupa care a fost stramutat la instanta similara din Alba Iulia. Judecatoria de aici i-a condamnat, in iunie 2002, pe Ioan Sima si Mircea Gileriu la cate un an si sase luni de inchisoare, completul constatand ca pedeapsa este in intregime gratiata conform unei legi din 1997.

Ceilalti doi inculpati au fost obligati la cate un an de inchisoare, Ciobanu si Talos beneficiind, de asemenea, de gratierea pedepsei.

Sima si Gileriu au mai fost condamnati sa plateasca in contul bancii prejudiciate suma de 5,7 milioane de dolari, in timp ce ceilalti doi trebuie sa achite, tot in solidar, 3 milioane de dolari. Toate partile implicate au formulat apel, cale de atac care se judeca, inca, la Tribunalul Alba.

Parchetul a cerut acordarea unei pedepse mai mari, iar inculpatii au solicitat achitarea, in timp ce reprezentantii "Eurom Bank" au apreciat ca suma totala de 8,7 milioane de euro nu acopera prejudiciul produs bancii. Prin urmare, banca din Cluj-Napoca a solicitat plata si a "restului" de 4,8 milioane de dolari, care ar reprezenta tot prejudiciul produs de inculpati.

La Tribunalul Alba, procesul inregistreaza amanari inca din anul 2002 din diferite motive. Cel mai important este neobtinerea unui raspuns din partea unei banci germane, referitor la o cerere a instantei legata de cateva tranzactii financiare derulate prin banca respectiva.

Este vorba despre "Dresdner Bank Frankurt", ai carei reprezentanti au fost solicitati, prin intermediul Ministerului Federal al Justitiei, sa raspunda daca in martie 1995 au efectuat, la solicitarea firmei "Cadewell Investments LTD", un off-shore din Insulele Virgine apartinand lui Sever Muresan, plati in avans cu destinatia achizitionarii de produse petroliere si siderurgice.

Instanta a mai cerut confirmarea platii unei sume totale de aproape 8 milioane de dolari in conturile Bancii "Dacia Felix". In plus, Tribunalul Alba a cerut raspuns la intrebarea: "Care este volumul pentru care a prezentat biletele la ordin in vederea platii si care au fost modalitatile de executare a acestora?".

Pentru ca nu s-a primit raspuns la aceste intrebari, lucru datorat, probabil, si faptului ca nu s-a respectat procedura prevazuta de legislatia federala germana, procesul a inregistrat numeroase amanari la Tribunal, aflandu-se, practic, in aceeasi situatie ca la momentul inceputului judecarii apelului.

Abia in noiembrie 2005, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a facut cunoscut faptul ca cererea de comisie rogatorie solicitata de instanta a fost inaintata Ministerului Federal al Justitiei din Germania.

La termenul din februarie 2006, instanta a primit un model de cerere de asistenta in materie penala, acceptat de Justitia germana, care trebuia prezentat partilor si completat pentru a fi remis partii germane.

10 milioane pentru o firma dintr-un paradis fiscal

Conform rechizitoriului, Ioan Sima si Mircea Gileriu au fost acuzati ca au avalizat un bilet la ordin emis de "Cadewell Investments LTD", in valoare de 10 milioane de dolari, in favoarea "Dresdner Bank Frankfurt".

In urma acestei operatiuni s-a dispus plata de catre Banca "Dacia Felix" a sumei de 13,6 milioane de dolari catre SC "Vitol" SA Houston, fara ca banca cu sediul central in Cluj-Napoca sa aiba dreptul de a efectua operatiuni de import-export.

Suma respectiva a fost utilizata pentru achitarea importului unor produse petroliere de la firma "Corynsa" din Fribourg, operatiune realizata de SC "EET" SA Bucuresti.

Ceilalti doi inculpati - Camelia Letitia Ciobanu si Ioan Romulus Talos - sunt acuzati ca au avalizat un bilet la ordin in valoare de 3 milioane de dolari, emis tot de "Cadewell Investments LTD", fara a lua masuri de garantare.

In baza acestei operatiuni societatea straina a beneficiat de la banca germana de o finantare a unor exporturi de produse siderurgice de 3 milioane de dolari, suma pe care a folosit-o in scopuri personale.

Toate aceste operatiuni au fost considerate ilegale, in conditiile in care nu puteau fi realizate fara autorizarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei.