Universitatea "Babes-Bolyai" si Biblioteca Central Universitara "Lucian Blaga" (BCU) din Cluj-Napoca vor avea o baza de date comuna, care va solutiona cateva din problemele acestor institutii& lipsa spatiilor pentru biblioteci, conditiile de studiu, accesul liber la raft, precum si achizitia de carte.

Biblioteca Central Universitara "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca si Universitatea "Babes-Bolyai" au demarat in acest an un proiect ce are ca scop crearea unei baze de date comuna, pentru solutionare problemelor cu care se confrunta cele doua institutii.

Aceasta va usura accesul studentilor, profesorilor dar si al persoanelor interesate la baza de date, care se va referi la intreaga universitate.

In acest moment, BCU dispune de softul de biblioteca Aleph, cel mai bun la ora actuala din lume, care beneficiaza de o interfata in limba maghiara si urmeaza sa aiba si una in limba germana. "Este primul an in care universitatea clujeana se implica intr-un proiect ce priveste bibliotecile.

In acest moment ne confruntam cu o lipsa de spatiu la nivelul bibliotecilor de filiala, iar o alta problema este cea a achizitiei de carte.

Bazele actuale ale BCU reprezinta cartile achizitionate doar de biblioteci, iar prin demararea acestui program evitam ca universitatea sa achizitioneze aceleasi carti", a declarat Doru Radosav, directorul general al Bibliotecii Central Universitare "Lucian Blaga".

Acesta a subliniat ca se doreste facilitarea accesului studentilor la raft in bibliotecile de filiala, lucru posibil numai prin largirea spatiului destinat bibliotecilor sau prin construirea de noi spatii anexe. "In acest moment, la BCU avem in jur de 1000 de locuri pentru lectura, iar la bibliotecile de filiala cam tot atat.

Pentru ca activitatea sa se desfasoare in cele mai bune conditii avem nevoie de o suplimentare cu aproximativ 2000 de locuri. Efectivele personalului bibliotecii nu s-au schimbat din 1991, numarand 171 de persoane, in timp ce universitatea a crescut de patru ori ca numar de studenti si profesori", a mai spus Radosav.

Pentru demararea proiectului, universitatea a cumparat calculatoare, un server si are in vedere achizitionarea de carte. "Pentru achizitionare de carte dispunem, din bugetul universitatii, de 4,5 miliarde de lei vechi", a precizat Serban Agachi, prorector UBB.

Acesta a aratat ca infiintarea catalogului central este primul pas in obtinerea dezideratului UBB de a intra in topul primelor 500 de universitati din lume.