Atmosfera de sarbatoare vineri la Santierul Naval Constanta, prilejuita de ceremonia de botez a navei „Histria Coral"- cel de-al doilea tanc de transport produse chimice si petroliere livrat unui armator strain, de la privatizarea santierului constantean in urma cu 4 ani.

Cu aceasta ocazie, Gheorghe Bosanceanu, actionarul majoritar al Santierului Naval Constanta, a declarat ca SNC a incheiat contracte de executie pentru alte 17 nave maritime de complexitate sporita, ce vor fi construite si livrate unor armatori de renume din lumea shipping-ului international pana la mijlocul anului 2009.

Pe unul dintre cheurile Santierului Naval Constanta se stransesera vineri cateva sute de persoane, majoritatea personalitati locale, sefi de institutii, armatori si nu in cele din urma, un numar mare de muncitori navalisti care au contribuit la realizarea tancului petrolier „Histria Coral".

Dintre oficialii si personalitatile prezente la ceremonia de botez a celui de-al doilea tanc de produse chimice si petroliere construit la SNC dupa privatizarea acestui important obiectiv al economiei constantene, ii amintim pe Gheorghe Bosanceanu, actionarul majoritar al santierului naval constantean, prefectul Danut Culetu, Victor Babiuc, presedintele CCIR, Mihai Daraban, presedintele CCINA,

Mircea Marius Banias, directorul general al CN APMC, Paul Branza, directorul general al ANR, Serban Berescu si Ambroziu Duma, sefi de directii in cadrul Autoritatii Navale Romane, Adrian Mihalcioiu, liderul SLN, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Elena Francu, director executiv al DSJ, Emilia Murineanu, director al AJOFM, Emil Moraru, seful DIAS Constanta, deputatul democrat Laurentiu

Mironescu, Liviu Prudu, directorul ICEPRONAV Galati, si Radu Rusen, directorul general al SNC. Cu acest prilej, Gheorghe Bosanceanu a declarat faptul ca SNC a incheiat deja contracte de executie pentru alte 17 nave care vor fi construite pentru beneficiari importanti din lumea shipping-ului international, pana la jumatatea anului 2009.

Este vorba despre nave de o complexitate mai mare decat „Histria Coral", cum ar fi tancurile LPG (nave de transport gaz petrolier lichefiat).

Tanc de 41.000 tdw dotat cu dublu corp

Dupa „Histria Pearl", livrata armatorului strain la data de 24 noiembrie 2005, SNC a finalizat executia noului tanc de produse chimice si petroliere „Histria Coral" intr-un timp record de numai patru luni, alte 4 nave similare aflandu-se la ora actuala in proces de fabricatie tot in santierul constantean.

Beneficiarul tancului botezat vineri este compania armatoare Mable Marine Ltd. din Liberia, iar proiectul s-a bucurat de suportul EXIMBANK SA.

Proiectul de executie a navei a fost elaborat de ICEPRONAV Galati si de SNC, tancul „Histria Coral" cu o capacitate de 41.000 tdw dispunand de dublu corp, ce asigura prin constructie o protectie foarte buna a mediului marin, in cazul incidentelor evitandu-se deversarile accidentale.

De asemenea, nava „Histria Coral" dispune si de echipamente si instalatii de bord furnizate in principal de producatori vest-europeni.