Emil Anghel este primarul din Nocrich, comuna mica si saraca. Dar neocolita de politica. Pentru ca, nu mai departe de zilele trecute, primarul Anghel a dezvaluit cum paraseste el PSD, pentru a intra in PD. si, astfel, il va putea da afara din partid pe singurul consilier local democrat din localitate.

Ca sa ajungi in Nocrich, iesi din Sibiu pe drumul care pleaca spre Agnita. soseaua ciuruita de gropi serpuieste printre dealuri inalte, poieni si islazuri. La prima vedere ai zice ca singura bogatie a acestor locuri sunt islazurile intinse de o parte si de alta a drumului. si nu ar fi prea departe de adevar.

Sedinta Consiliului Local se tine, ca peste tot, la primarie. Pentru un vizitator este cam greu de crezut ca o cladire veche si darapanata, pe care se mai tine tencuiala doar pe ici pe colo, dar care poarta mandra ferestre de termopan la etaj, poate fi o primarie de comuna.

Ca sa intri, impingi doua usi mari, verzi care dau impresia ca pot oricand sa cada peste oaspete. Pana la etaj, unde se tine sedinta, mai urmeaza o cursa printre bolovani, nisip si mizerie.

In sala de sedinte, la o masa luga, insirati de o parte si alta, consilierii locali. in capul mesei, primarul Emil Anghel. Pe ordinea de zi - stabilirea pretului de chirie la principalele constructii din sat care aduc bani la buget.

Adica cladirea postei, alimentarei, cabinetele mediacale etc., precum si stabilirea programului de intalnire cu cetatenii si fixarea taxelor pentru amplasamentele situate pe domeniul public.

Dar sedinta fara politica nu se poate. Chiar daca e la tara. Pentru ca primarul Anghel este ales pe listele PSD, iar in consiliu PSD are majoritate prin cei sase consilieri din 11, cati exista. Iar intre cei 11, se afla un singur ales pe listele PD - Nicolae Belei.

Acesta din urma, insufletit parca si de prezenta la Nocrich a consilierului judetean, Ionut Hambasan, incepe sa arunce cu acuzatii in dreapta si stanga - ca nu se face nimic, ca nimeni nu are initiativa, ca totul este lasat de azi pe maine, fara insa a aduce vreo solutie viabila.

Discutiile se aprind, certurile sunt ca si inchegate. Emil Anghel, primarul din capul mesei, tuna si fulgera. Apoi scoate artileria grea – ca pleaca din PSD si intra in PD. „Intru la democrati si atunci o sa vezi tu. Te dau afara!", ameninta Anghel.

Precum la o meci de tenis de masa, unii consilieri locali rad la schimbul de replici dintre Anghel si Belei, altii stau muteste, obisnuiti cu „scandalul politic". Dar, pentru ca e vorba de comuna, spiritele trebuie linistite. si, cum urmeaza ziua de nastere a lui Anghel, acesta cheama consilierii sa le dea de baut.

Toata lumea s-a mutat buluc la barul satului pentru a continua discutiile. Nu inainte insa ca Anghel sa-l ameninte inca odata pe Belei ca pleaca la PD ca sa-l dea afara. Belei nu merge la bar sa cinsteasca alaturi de Anghel. De pe partea cealalta a drumului Anghel ameninta. „Ramanem prieteni, n-am nimic cu tine. Dar de dat afara, tot te dau".