Fara nici o legatura cu implicarea lui George Copos in itele incurcate ale Loteriei, deputatul conservator de Arad, Cornelia Ardelean, a castigat, anul trecut, 240 de milioane de lei impozabili. Norocoasa nu a fost insa chiar doamna Ardelean. Sotul sau a fost cel care a "marcat" la 6 din 49.

Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa nu s-a tinut nici el departe de jocul de noroc. Perseverent, senatorul a castigat anul trecut nici mai mult nici mai putin decat o Dacie Logan, in valoare de aproximativ 200 de milioane de lei. De masina nu a avut insa nevoie. A vandut-o organizatiei PNL Brasov al carei membru este.

Un alt liberal, seful organizatiei de tineret a PNL, Catalin Diaconescu, a fost mai putin norocos. El a castigat anul trecut doar 10 milioane de lei. Subprefectul a castigat la categoria a treia, tot la 6 din 49.

Nici deputatii democrati nu s-au tinut departe de chioscurile Loteriei. Deputatul PD Daniel Buda a castigat si el, cu ajutorul sotiei. Loteria i-a adus deputatului un plus de 60 de milioane de lei la bugetul familiei.

Scandalul Loteria Romana a scos la iveala coruptia perpetua din timpul guvernarilor ce s-au perindat la conducerea Romaniei, din 1990 incoace. Nicolae Cristea a jucat, se pare, rolul pusculitei din care s-au infruptat persoane cocotate in jilturi ministeriale, oameni cu functii inalte, rude, prieteni.

Un exemplu simplu este Florin Georgescu, fost ministru de Finante, cel care, in 1993, l-a instalat pe Nicolae Cristea in fruntea Loteriei. Acelasi Florin Georgescu este actionar, cu 50%, la firma Omniaudit Consulting SRL, care a auditat Compania Nationala Loteria Romana.

Pe de alta parte, George Copos, vicepremier in Guvernul Tariceanu, a vandut 38 de spatii comerciale catre Loteria Romana, afacere din care a ramas cu un profit de 1,2 milioane de euro. Daniel Daianu, ministru de Finante in guvernarea CDR, nu a reusit nici el sau nu a vrut, sa il inlature pe Nicolae Cristea de la sefia Loteriei.

El a declarat ulterior ca acesta se bucura, in guvernul de atunci, de o sustinere politica mai puternica decat insusi ministrul de Finante. Mai apoi, Mihai Tanasescu, ministru de Finante in Guvernul Nastase, a inchis si el ochii la neregulile semnalate la Loteria statului.

Mai apoi, ministrul Finantelor din Guvernul Tariceanu, Ionut Popescu, a pus mana pe un raport de control, care detalia increngaturile de la Loteria Romana. Nu s-a intamplat insa nimic. Totusi, mai tarziu, pe baza constatarilor din acel raport, DNA a inceput cercetarile asupra lui Nicolae Cristea.

Actualul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, nu s-a tinut departe de afacerea statului. El l-a numit, in Adunarea Generala a Actionarilor de la Loteria Romana, pe Nicolae Rotileanu, care a avut impreuna cu Sebastian Vladescu si cu premierul Tariceanu interese in aceeasi afacere - Leader High Tech.