In ultimele luni, Geoana a facut des referire la faptul ca agenda Guvernului nu corespunde cu cea a cetateanului, confruntat cu numeroase probleme legate de plata facturilor la intretinere si energie electrica sau cu imposibilitatea de a cumpara medicamentele necesare.

Ca raspuns la aceste probleme, Geoana a propus solutii imposibil de pus in practica, precum realizarea unui program de acordare de subventii pentru populatie din 2007, desi Uniunea Europeana interzice acordarea unor astfel de ajutoare de la bugetul de stat.

Dupa intalnirile de vineri si sambata de la Cluj, PSD a mai venit cu doua propuneri care pun sub semnul intrebarii capacitatea social-democratilor de a face o opozitie eficienta si credibila actualei puteri si care sa nu atraga eticheta de "ipocrit" partidului care a fost la putere in legislatura trecuta.

In urma mai multor sesizari ale unor primari PSD din Transilvania, prezenti la intalnirea cu Mircea Geoana, s-a hotarat depunerea la Parlament a unui proiect de lege prin care sa se infiinteze posturi de invatatori sau clase speciale in invatamantul primar in comunitatile de romani din strainatate, astfel incat parintii care pleaca la munca peste hotare sa isi poata lua copiii cu ei.

Dincolo de propunerea in sine, despre a carei utilitate se poate discuta, doua lucruri ies in evidenta din propunerea PSD. In primul rand, Ministerul Educatiei si Cercetarii este direct invinuit de PSD pentru moartea lui Razvan Suculiuc, copilul de 11 ani din judetul Iasi, care s-a spanzurat de dorul mamei sale, plecata la munca in strainatate.

"Daca Ministerul Educatiei Nationale ar fi interesat de educatia miilor de copii care au iesit din circuitul scolar, fiind plecati cu parintii, sau de drama altor zeci de mii de copii lasati acasa de parintii nevoiti sa castige un ban in plus pentru familiile lor, astazi micutul Razvan ar fi in viata".

Un al doilea aspect este ca raspunderea pentru situatia grea creata in unele familii de plecarea parintilor peste hotare este aruncata in intregime pe umerii actualului Guvern, desi emigrarile masive de forta de munca au inceput in primii ani ai guvernarii PSD dintre 2001-2004.

"Din pacate, actuala guvernare de dreapta nu are vointa politica de a se apleca asupra nevoilor celor multi (sic!), nefiind interesata decat de competitia oarba pentru posturi in administratie si lupta pentru putere", se mai arata in comunicatul PSD.

Hotul striga hotii!

O a doua propunere frapanta a PSD se refera la autostrada Transilvania. Dupa ce, pe intreaga durata a lui 2005, s-au aflat in defensiva, fiind acuzati ca au incheiat cu Bechtel un contract pagubos pentru statul roman si, pe alocuri, se situa in afara legislatiei romanesti, social-democratii acuza, acum, actuala putere ca a abandonat proiectul.

Dupa finalizarea renegocierii contractului, la finalul lui 2005, premierul Calin Popescu Tariceanu, un adversar declarat al proiectului in forma negociata de PSD, a anuntat ca Bechtel va primi cel putin 300 de milioane de dolari pentru continuarea lucrarilor si pentru acoperirea datoriilor acumulate fata de compania americana.

Mai mult, Guvernul a propus ca o parte insemnata a celor peste 3 miliarde de euro, obtinuti in urma privatizarii BCR, sa fie alocati pentru autostrada Transilvania si pentru alte investitii majore in infrastructura. PSD s-a opus acestei variante, cerand, prin vocea lui Mircea Geoana, ca banii obtinuti din privatizare sa fie orientati catre fondul de pensii.

Acum, paradoxal, PSD cere Guvernului sa aloce fonduri suplimentare pentru autostrada Brasov-Bors. Mai mult, trecand cu vederea faptul ca Guvernul PSD a incheiat un contract secret, prin atribuire directa, fara licitatie, fapt pentru care Romania a fost criticata de oficialii Uniunii Europene, social-democratii cer desecreti-zarea contractului cu Bechtel.

"Organizatiile PSD din Transilvania si Banat cer Guvernului Romaniei reluarea neintarziata a lucrarilor si alocarea unor sume suplimentare pentru a recupera intarzierile.

De asemenea, cerem sa fie facute publice, in integralitatea lor, toate clauzele acestui important proiect. Pentru faptul ca tot mai multi ardeleni voteaza pentru social-democrati, nu este normal sa fie pedepsita intreaga regiune", se arata in comunicatul de presa al PSD.

Greva fiscala pentru propriile fapte

Desecretizarea contractului este necesara, de vreme ce este vorba de bani publici, dar solicitarile vehemente ale PSD nu au nici un fel de credibilitate. Mai mult, PSD vine si cu o propunere cel putin nastrusnica, aceea a unei greve fiscale.

"Organizatiile PSD din Transilvania si Banat analizeaza posibilitatea de a organiza o greva fiscala, in cazul in care nu se realizeaza cele doua conditii cerute. Credem ca nu este normal sa mai platim impozite daca statul roman repartizeaza dupa criterii politicianiste investitiile de infrastructura".

Din nou, PSD pare lovit de amnezie, daca ne amintim criteriile dupa care a fost demarat, de fostul Guvern, proiectul autostrazii Transilvania, in contextul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2004.