Terenurile de pe marginea DN 1 continua sa declanseze adevarate razboaie intre autoritatile locale.

Dupa ce primarul comunei Floresti a anuntat organizarea unui referendum pentru mutarea administrativa a localitatii intr-un alt judet din cauza unui teren situat la Paralela 45, un alt conflict a izbucnit intre doua comunitati.

Este vorba de Primaria Baicoi si Primaria Paulesti, care revendica proprietatea unui teren avind o suprafata de 430 de hectare si situat la citiva kilometri de hypermarketul Carrefour. Scandalul s-a declansat dupa ce un om de afaceri spaniol si-a anuntat intentia de a construi in zona o fabrica de produse cosmetice.

O astfel de investitie ar aduce venituri uriase la bugetul localitatii pe raza careia se va construi fabrica in urma aplicarii impozitelor pe cladiri, teren si forta de munca. "Terenul este al nostru! Tot acolo mai au pamint si alte persoane care platesc impozit la noi. Inteleg ca baicoienii vor bani la buget, dar legea e de partea noastra.

Conform Planului Urbanistic General, aprobat de Oficiul Judetean de Cadastru Prahova, terenul apare pe raza comunei Paulesti", sustine Dumitru Dinca, primarul Paulestiului. Terenul este o adevarata mina de aur pentru ca un metru patrat in zona se vinde, in medie, cu 10 euro. Asta inseamna ca cele 430 de hectare valoreaza, la pretul actual al pietei, 43 de milioane de euro!

De partea cealalta, edilul orasului Baicoi, spune ca dreptatea ii apartine. "Degeaba spune primarul din Paulesti ca in planul urbanistic terenul apare in proprietatea comunei. Avem si noi un plan aprobat de cadastru, tot din 2000, din care reiese alb pe negru ca terenul este al nostru. Le-am si trimis o adresa celor de la Directia de Urbanism a Consiliului Judetean Prahova prin care le cerem sa nu elibereze nici o autorizatie de constructie pentru ca terenul apartine orasului Baicoi si noi sintem cei care dam astfel de autorizatii.

Orice demers al celor din Paulesti referitor la pamintul cu pricina il consideram ilegal si-l vom ataca in justitie", promite Nicolae Spiridon, primarul Baicoiului. Luminta Iatan, arhitectul sef al Directiei de Urbanism a Consiliului Judetean Prahova, spune ca Prefectura este cea care poate face lumina in acest caz. "Noi am primit o adresa de la Primaria Baicoi prin care aceasta revendica proprietatea terenului unde urma sa se construiasca o fabrica de cosmetice.

Am scos proiectul de pe ordinea comisiei tehnice pina cind Prefectura Prahova stabileste, cu ajutorul cadastrului, pe raza carei localitati este pamintul". Cel mai suparat de toata aceasta brambureala teritoriala este primarul din Paulesti, care poate pierde investitorul exasperat de aceasta situatie. "Spaniolul crede ca ii punem noi bete in roate. Din cite am auzit, s-ar fi plins chiar si Ambasadei Spaniei la Bucuresti. Daca renunta la fabrica, cine ne despagubeste pe noi?", se intreaba primarul Dumitru Dinca.