Ca numar de investitori straini, Clujul se mentine in top pe pozitia a treia, dupa Bucuresti si Timisoara, insa ca valoare a capitalului strain investit suntem depasiti si de Constanta, Ilfov, Arges si Galati.

Dar, atat Clujul cat si celelalte judete mentionate se regasesc in acest top datorita cate unui investitor important, respectiv Mechel Campia Turzii si MOL in cazul Clujului, Rompetrol, Telemobil, Renault si respectiv Mittal Steel (Sidex) in celelalte cazuri.

Investitii de peste 5 mld. euro

In 2005, investitiile straine directe au totalizat 5,2 miliarde de euro, in crestere cu aproape 30 la suta fata de 2004, dupa cum rezulta din datele centralizate ale Bancii Nationale.

Avand in vedere faptul ca datele facute publice de BNR sunt doar provizorii, reprezentantii Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) se asteapta ca cifra revizuita sa depaseasca 6 miliarde de euro.

Totodata, potrivit ARIS, din evidenta investitiilor lipseste privatizarea Bancii Comerciale Romane pentru ca, desi contractul a fost semnat la sfarsitul anului trecut, statul va incasa cele aproximativ 2,2 miliarde de euro de la Erste Bank abia anul acesta. In raport apar in schimb investitiile Mobifon (Vodafone) si UPC (preluarea Astral).

In schimb, in Cluj nu pot fi subliniate investitii straine semnificative in anul care a trecut, contractul cu Emerson fiind semnat abia la inceputul lui 2006 (75 milioane euro).

O alta investitie straina recenta va mentine Clujul pe primele pozitii din topul investitiilor straine din Romania: achizitionarea Terapia de catre compania indiana Ranbaxy, pentru 324 milioane de dolari.

Locomotiva farmaceutica

Pentru Clujul investitiilor straine, 2005 a insemnat mai ales preluari de companii si majorari de capital, cele mai importante vizand piata farmaceutica si industria.

O estimare a principalelor investitii realizate anul trecut atinge un nivel investitional de cateva zeci de milioane de euro, insa nu toate informatiile legate de valoarea tranzactiilor si a majorarilor de capital au fost facute publice.

Astfel, s-a remarcat preluarea unui pachet important de actiuni (31,4%), detinut de Pharmatech la Pharmafarm de catre Kemofarmacija Slovenia (de altfel, actionarul majoritar al Pharmafarm), pentru aproximativ 2,5 de milioane de euro, respectiv achizitionarea, de catre Terapia, a companiilor Pharmaplant si Promedic, investitii care fac din sectorul farmaceutic o reala locomotiva a investitiilor straine din Cluj, in 2005. Lucrurile nu se vor schimba foarte mult nici anul viitor, avand in vedere recenta preluare a Terapia de catre compania indiana Ranbaxy, o tranzactie care se apropie ca valoare de cea dintre UPC si Astral.

Demne de mentionat sunt, de asemenea, achizitionarea Fortpres de catre ucrainienii de la Industrialnai Soiuz Donbassa, pentru aproximativ 4,2 milioane de euro, si preluarea Mecdru SA de catre concernul elvetian Highway, pentru circa doua milioane de euro.

Alte investitii au vizat majorari de capital pentru Imofinance, Electroceramica Turda sau Concordia, precum si infiintarea unui parc industrial privat in comuna Apahida, de catre compania Darian, o investitie estimata la 10 milioane de euro.

Investitii straine in Cluj

Numar companii: 4.264, respectiv 3,6 % din numarul total la nivel national

Valoarea capitalului subscris: 316.179.600 euro, respectiv 2,5 % din valoarea totala la nivel national

Primii 10 investitori (in ordinea valorii capitalului subscris):

- Mechel Tradin AG (Elvetia) - Mechel Campia Turzii

- MOL Hungarian Oil&Gas Company (Ungaria) - MOL Romania

- CPL Concordia (Italia) - CPL Concordia

- Terapia Holding BV (Olanda) - Terapia

- Capalnas Ionel (SUA) - Unimet CUG

- Bloem Civieltechniek (Olanda) - Grandemar

- Bertazzo Danilo (Elvetia) - Darian Rom Suisse

- ASA Epitoipari KFT (Ungaria) - ASA Cons Romania

- Iris Ventures Limited (Marea Britanie) - Polus Transilvania

- Auxiliar de Componentes Electricos (Spania) - Automobile Componente Electrice