Alunecarile de teren care au dus, saptamana trecuta, la surparea zidului Cetatii medievale de la Sighisoara (judetul Mures) nasc controverse intre cetateni si municipalitate.

Primii sustin ca principalul factor care a produs alunecarea de teren nu sunt ploile, asa cum au aratat reprezentantii Primariei, si au acuzat autoritatile ca au permis accesul in perimetrul Cetatii a unor masini de tonaj mare.

"Din cauza masinilor s-a prabusit zidul, ca au mers cu masini mari, tip Raba, pana aproape acolo cand au renovat Bastionul fierarilor", a spus un localnic. Acesta a adaugat ca an de an trebuie sa-si renoveze casa si ca in ultimii ani problemele de rezistenta ale imobilului sunt tot mai afectate.

Un alt locuitor al singurei cetati medievale locuite din Europa a afirmat ca zidurile casei sale se sfarma in interior si ca pentru a avea siguranta, este nevoie de o interventie rapida, insa nu are bani decat pentru carpeli. "Numai daca lucrezi in strainatate poti sa vii cu bani si sa renovezi casele astea", a declarat acesta.

Oamenii sustin ca ar fi nevoie de un sprijin din partea autoritatilor cu atat mai mult cu cat Cetatea este un punct turistic important nu numai pentru judet, ci si pentru Romania.

Arhitectul-sef de la Sighisoara, Ioan Velicu, nu a fost, insa, de acord cu ipotezele lansate de cetateni privind motivele surparii zidului. El a spus chiar ca oamenii vorbesc prostii si ca masinile de tonaj mare nu au intrat in acea parte de Cetatii, problemele cu alunecarile de teren fiind mult mai vechi.

"Nu au dreptate, nu aveau cum sa ajunga masinile mari acolo", a afirmat Velicu, potrivit caruia alunecarile de teren au incetat deocamdata.

La Sighisoara a sosit, ieri, si profesorul universitar Augustin Popa, cel care va realiza un plan de consolidare a intregii Cetati.