Fostul ministru al Informatiilor Publice din Guvernul lui Adrian Nastase, senatorul de Cluj, Vasile Dancu, a devenit eminenta cenusie a PSD. El va conduce Departamentul de Strategie si Reforma.

Aceasta structura, creata in urma intalnirii de la Cluj-Napoca, de vineri si sambata, intre liderii organizatiilor social-democratilor din Transilvania si presedintele formatiunii politice, Mircea Geoana, ar urma sa fie un adevarat stat major al partidului.

Vasile Dancu si colaboratorii sai au inceput deja pregatirea managerilor de campanie ai PSD, semn ca membrii partidului iau in serios alegerile pentru Parlamentul European, care ar putea avea loc in aceasta toamna.

Tot senatorul va supraveghea procesul de desemnare a candidatilor social-democrati la alegerile locale din anul 2008, precum si pregatirea viitorilor parlamentari, in eventualitatea unor alegeri anticipate in 2007.

Parlamentarul clujean a afirmat ca in conditiile in care procesul de reforma profunda a PSD a fost initiat de Grupul de la Cluj, era normal ca un reprezentant al acestuia sa devina conducatorul departamentului care va evalua aplicarea acestor reforme.

Tot Vasile Dancu va trebui sa gaseasca solutii pentru a opri plecarea din partid a alesilor locali si a senatorilor sau deputatilor, ademeniti de partidele din coalitia aflata la putere.

Ascensiunea lui Dancu marcheaza si marirea influentei liderului Grupului de la Cluj din PSD, fostul vicepremier Ioan Rus. Acesta a fost cel mai puternic aliat al lui Mircea Geoana la congresul de acum un an, cand fostul ministru de Externe l-a invins pe ex-presedintele Romaniei, Ion Iliescu, in competitia pentru sefia partidului.

Ioan Rus, al carui nume este tot mai vehiculat pe post de candidat al PSD pentru functia de premier, a intrat in ultima perioada intr-un con de umbra ca sa isi pastreze nestirbita imaginea.

Aceasta, in conditiile in care formatiunea politica a fost zguduita de o serie de scandaluri de coruptie, care au culminat cu afacerea "Matusii Tamara", in urma careia liderii PSD i-au retras sprijinul politic fostului presedinte al Camerei Deputatilor, ex-presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase. Acum, insa, Rus a gasit prilejul sa porneasca la contraatac.

Rus, un posibil candidat pentru sefia Guvernului

Batalia pentru suprematia in partid nu va fi usoara. Cel mai important rival al presedintelui PSD Cluj este secretarul general al formatiunii politice, Miron Mitrea, sustinut de organizatiile din Moldova.

Adversarii acestuia au lansat, ca sa il discrediteze, zvonul ca fostul ministru al Transporturilor ar pregati lansarea unui partid de sindicalisti, in colaborare cu CNSLR "Fratia", dupa modelul deja brevetat de Blocul National Sindical, care a creat o formatiune politica ce a fuzionat in cele din urma cu PNTCD.

Informatia a fost lansata chiar de presedintele CNSLR "Fratia", Marius Petcu, un apropiat al multor lideri social-democrati.

In atmosfera generala de suspiciune care domneste in fostul partid de guvernamant, aceasta manevra ar putea sa ii netezeasca definitiv calea lui Ioan Rus spre pozitia de numarul doi in PSD.

In conditiile in care Mircea Geoana va fi candidatul social-democratilor pentru functia de presedinte al Romaniei, Rus ar putea deveni deopotriva liderul partidului si al Guvernului, in eventualitatea in care PSD ar castiga alegerile parlamentare.

Imagine buna pentru liderii ardelenilor din PSD

Revenirea in prim-planul PSD a Grupului de la Cluj este favorizata de faptul ca membrii acestuia nu prea au fost implicati in scandaluri de coruptie.

Atunci cand presa a scris ca o firma la care era actionar Ioan Rus a primit un contract finantat din fonduri europene, liderul filialei clujene a partidului a renuntat imediat la actiunile respective, desi in societatea de constructii era asociatul prietenului sau, Ion Tiriac.

De asemenea, numele lui Rus a fost pomenit in legatura cu atribuirea dubioasa a unor terenuri de lux in statiunea Belis, insa acesta a afirmat raspicat ca nu are nici un fel de parcela pe malul lacului din Muntii Apuseni.

A mai existat inca o discutie legata de faptul ca liderul filialei clujene a social-democratilor ar fi primit, in baza Legii 18, un teren in zona rezidentiala de lux Faget, insa nimeni nu a putut sa pretinda ca atribuirea ar fi fost ilegala sau imorala. Pur si simplu, fostul premier, pe atunci doar un lider local al PSD, a fost unul dintre zecile de mii de beneficiari ai acestei legi.

Un alt lider care are o imagine nepatata este fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas. Activitatea acestuia a fost atat de mult apreciata, incat noua Putere, instalata dupa alegerile din anul 2004, i-a oferit posibilitatea sa isi pastreze locul in Guvern, o oferta fara precedent in politica romaneasca.

Puscas, ales deputat pe listele PSD, a refuzat, iar locul sau a fost preluat de adjunctul sau, Leonard Orban. Acesta a pastrat cea mai mare parte a echipei formate in legislatura trecuta.

Nici Vasile Dancu nu a fost implicat in scandaluri de coruptie. Singurul repros care i l-a adus presa a fost legat de tentative de manipulare a unor institutii-media prin crearea de evenimente menite sa puna in surdina sau, dimpotriva, sa promoveze anumite actiuni ale Guvernului.

Insa fostul ministru al Informatiilor Publice nu a facut altceva decat sa isi indeplineasca atributiile din fisa postului.