In luna mai a anului trecut, Consiliul Local Ploiesti a aprobat constructia unui cartier de locuinte, botezat Eden, in zona de nord a orasului, in vecinatatea Spitalului Judetean de Urgenta. Initial, la licitatie s-au inscris opt firme, finalistele fiind desemnate companiile Triumf Construct si Impact SA, ambele din Bucuresti.

Dupa examinarea ofertelor finale, cistigatoare a fost declarata societatea Triumf Construct, controlata de omul de afaceri libanez Mohammad Murad, care a oferit un pret de 245 de euro pentur metrul patrat de constructie, cu 200 de euro mai putin decit cealalta finalista.

Conducerea Impact SA a contestat rezultatele licitatiei in justitie, considerind ca pretul oferit de competitori este nerealist, urmatorul termen de judecata fiind programat pe 18 aprilie la Tribunalul Prahova. Mai mult, reprezentantii firmei necistigatoare au sesizat Autoritatea pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice, care a cerut Primariei Ploiesti sa anuleze contractul semnat cu Triumf SA.

Primarul Ploiestiului, Emil Calota, a atacat dur conducerea acestei institutii. "Este o grava imixtiune in administratia locala, o decizie comunista a unui trepadus pus in functie pe criterii politice", a declarat primarul Calota. Mai mult, Maria Magdalena Mazilu, secretarul Primariei Ploiesti, sustine ca somatia de anulare a contractului de licitatie trimisa de Autoritatea pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice are doar un caracter consultativ.

Demersul firmei Impact nu s-a oprit aici. Reprezentantii companiei au depus la Departamentul National Anticoruptie o plingere impotriva conducerii Primariei Ploiesti si a membrilor comisiei de licitatie din care au facut parte Gratiela Gavrilescu, viceprimarul Ploiestiului, cinci consilieri locali, arhitectul sef al Primariei si directorul Directiei de Patrimoniu.

Toti acestia vor fi chemati in viitorul apropiat la DNA unde li se vor prezenta acuzatiile formulate de reprezentantii firmei Impact. "In loc sa ne apucam de treaba, pentru ca in oras e o criza de locuinte, sintem obligati acum sa dam cu subsemnatul la DNA", spune primarul Calota. La rindul sau, Simona Munteanu, arhitectul sef al Primariei Ploiesti sustine ca, din cauza acestui demers, nimeni nu va mai dori sa faca parte de acum inainte dintr-o comisie de licitatie.

"Daca de fiecare data o firma nemultumita ne va tiri pe culoarele institutiilor de ancheta nu vom mai putea organiza nici o licitatie. Deja, din comisii au inceput sa se retraga tot mai multe persoane, de frica sa nu fie obligate sa apara in fata procurorilor, chiar daca nu au facut nimic ilegal".

Oferta cu care Triumf Construct a cistigat licitatia cuprinde un ansamblu rezidential cu aproape 300 de vile si apartamente, o gradinita si locuri de joaca pentru copii, terenuri de sport, un centru comercial si spatii verzi. Cartierul urma sa se intinda pe o suprafata de peste 120 de hectare, terenul fiind acum partial ocupat de o statie de microbuze destinate transportului intrajudetean.

Antonio Zarnescu, directorul Departamentului Relatii Publice al companiei Impact, ne-a declarat: "In temeiul legii, avind in vedere modul in care s-a organizat, s-a desfasurat si s-a atribuit contractul de proiectare, executie si vinzare aferent locuintelor ce urmeaza sa fie amplasate pe strada Gageni, Impact va folosi mijloacele legale pentru respectarea principiilor liberei concurente pe piata imobiliara locala si a integritatii achizitiilor publice.

Reamintesc autoritatilor locale ca, prin Adresa nr.1371, emisa in data de 13 ianuarie 2006, Autoritatea Nationala de Regelementare si Monitorizare pentru Achizitiile Publice a cerut Primariei Ploiesti urmatoarele: contractul ce se incheie ca urmare deciziei de atribuire este nul de drept si se impune anularea procedurii de achizitie publica".