Distrofie musculara progresiva Duchenne. Cind au auzit acest diagnostic, parintii lui Andrei Ciobanu nu stiau ca fiul lor, in virsta atunci de trei ani, nu va putea merge niciodata pe propriile picioare. Au aflat acest lucru odata cu trecerea anilor, cind fiul lor nu reusea sa faca primii pasi din viata.

De atunci s-au scurs noua ani, timp in care Andrei a ramas tintuit in patul camerei saracacioase al casei natale din satul prahovean Valea Cucului. Desi la 12 ani Andrei ar fi trebuit sa fie in primul an de gimnaziu, baiatul este abia in clasa a doua, fiind inclus in programul de scolarizare la domiciliu.

Grav bolnav, Andrei primeste o alocatie de 420.000 de lei, la care se adauga ajutorul social al mamei. Intreaga familie traieste din mai putin de trei milioane de lei, bani care abia le ajung pentur vitaminele cu care baiatul incearca sa stopeze nemiloasa boala. Andrei este, insa, un luptator.

Nu inceteaza sa viseze la ziua in care va putea merge la scoala pe propriile picioare, alaturi de putinii prieteni care-l mai viziteaza. Chiar daca nu a putut juca fotbal nici macar un minut, dragostea pentru acest sport este uriasa. "Echipa mea favorita este Steaua.

Nu am ratat nici un meci de cinci ani! Va spun toata echipa pe de rost. Sint cei mai buni. Abia astept meciul de miine (n.r. astazi) cu Rapidul. Sigur ii batem!", spune Andrei cu un optimism debordant. Idolii sai sint Nicolae Dica si Banel Nicolita, de la care si-ar dori enorm un tricou cu autograful lor.

Pentru ca este un infocat fan al stelistilor, poarta numai haine in culorile ros-albastre. Pentru ca parintii sai nu si-au permis o calatorie la Bucuresti pentru ca pustiul sa vada meciul pe Stadionul National Lia Manoliu, Andrei se va multumi cu televizorul in fata caruia isi petrece cel mai mult timp.

Oricum, pregatirile pentru meci sint in toi. Mama i-a indeplinit dorinta de a-i tapeta peretii camerei cu postere ale idolilor din Ghencea, chiar daca isi poate stapini cu greu lacrimile de durere.

Cifrele sperantei

Si, totusi, exista o sansa pentru ca Andrei sa poata merge. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Prahova le-au spus parintilor ca operatia salvatoare se efectueaza la o clinica din Kiev. Aceasta costa, insa, 40.000 de euro, bani la care familia Ciobanu nici nu viseaza.

Au deshis, totusi, trei conturi la Reiffeisen Bank, in speranta ca un om cu suflet si cu bani il va ajuta pe Andrei. Conturile sint urmatoarele RO 77 RZBR 0000060006657378 (USD), RO 51 RZBR 0000060006657361 (RON) si RO 18 RZBR 0000060006657373 (EUR).