In blocul cu nr. 86 C de pe bulevardul 1 decembrie 1918 functioneaza de ani buni o florarie. La demisolul aceluiasi bloc exista si un mic magazin de tehnica stomatologica.

Pana nu demult, proprietarii celor doua magazine erau buni vecini, insa o scara construita de patronii florariei a schimbat radical raporturile dintre parti. Pricina disputei este o autorizatie de constructie lipsa, dar si o semnatura care blocheaza eliberarea actului.

Arhitecta sefa a Primariei Targu Mures, Angela Kovacs, nu comenteaza cazul, desi problema e in curtea autoritatilor.

Pe bulevardul 1 decembrie 1918, peste drum de fostul complex Rapid, functioneaza de ani buni doua magazine: o florarie, ajunsa un punct de reper pe harta orasului, si un mic magazin de tehnica stomatologica.

Patronii celor doua afaceri au fost vecini buni pana in acest an, cand proprietarii florariei au decis ca este timpul sa extinda afacerea si au construit o scara de acces in magazin, pe care l-au mutat intr-un alt spatiu, in acelasi imobil.

Din acest moment, relatiile dintre parti s-au deteriorat si cei doi vecini au ajuns in sala de judecata.

Voicu Timis, patronul magazinului de tehnica stomatologica aflat la demisolul imobilului, sustine ca vecinii au amplasat scara, fara a avea o autorizatie de constructie si fara a-l consulta, chiar deasupra intrarii in magazinul sau, ceea ce dauneaza afacerii.

Intr-adevar, scara blocheaza vizibilitatea, chiar daca firma micului magazin este amplasata la vedere, pe peretele florariei.

Din acest motiv, sustine Timis, a incercat si a reusit sa blocheze eliberarea autorizatiei de constructie pentru respectiva scara, act pentru care, potrivit legii, este nevoie de acordul tuturor vecinilor proximi.

Eleonora Oroian, patroana florariei, contesta varianta lui Timis, precizand ca toti vecinii si-au dat acordul pentru constructia scarii, mai putin proprietarul magazinului de la demisol, care ar fi solicitat in schimbul semnaturii cedarea unui spatiu din imobil, cel in care a functionat pana in iarna floraria.

Varianta floraresei este intarita de ginerele acesteia, Daniel Pertea, care sugereaza ca Timis i-ar fi santajat pentru a obtine un schimb de spatii - fosta locatie a florariei, contra spatiul in care functioneaza magazinul de tehnica dentara -, schimb considerat de patronii farmaciei inechitabil.

Mai mult, spun cei doi, Timis ar fi facut presiuni la Primarie pentru a le bloca autorizatia de constructie - act care, sustin proprietarii florariei, exista in Primarie si a fost semnat atat de arhitectul-sef, Angela Kovacs, cat si de primarul Dorin Florea - in speranta ca va reusi sa puna mana pe spatiul fostei florarii.

Patronul magazinului isi acuza si el vecinii de presiuni si spune ca acestia ar fi intervenit, in momentul cand le-a fost refuzata eliberarea autorizatiei, prin intermediul unui ofiter SRI din Bucuresti, la aceeasi Primarie, pentru a bloca sanctiunile pe care ridicarea fara autorizatie a scarii le impunea, sanctiuni pe care Angela Kovacs le-ar fi cerut, insa ulterior le-ar fi anulat. Pe de alta parte, sustine Timis, a primit atat el, cat si apropiatii, amenintari "mai mult sau mai putin voalate" din partea vecinilor, pentru a-l determina sa semneze acordul de constructie a scarii.

Cea care ar fi putut sa lamureasca situatia, mai ales ca cele doua parti o invoca drept garant al corectitudinii in aceasta speta, este Angela Kovacs, responsabila cu eliberarea fiecarei autorizatii de constructie la nivelul municipiului Targu Mures.

Cu toate acestea, arhitectul-sef al Primariei Targu Mures sustine ca nu cunoaste detalii privitoare la cazul scarii fara autorizatie, dar ca dosarul a fost depus si asteapta rezolvarea.

Rezolvarea, pe care proprietarii o cauta in justitie, existand in prezent pe rol nu mai putin de patru procese care au aceeasi cauza: obligarea lui Timis sa semneze acordul pentru constructia scarii. In acelasi timp, Voicu Timis sustine ca nu va semna acest acord, pentru ca scara blocheaza accesul la magazinul sau.

Simptomul

Conflictul dintre patronii florariei si cel al magazinului de tehnica dentara, iscat de scara de acces, reprezinta insa doar un simptom al tolerantei pe care autoritatile o manifesta in privinta eliberarii autorizatiilor de constructie.

Ca in multe alte cazuri, si de aceasta data constructia a fost edificata inainte de obtinerea autorizatiei - considerata, de cele mai multe ori, o simpla formalitate. Strategia este simpla: pusa in fata faptului implinit, municipalitatea se vede nevoita sa elibereze autorizatiile.

"Nu exista nici un fel de autorizatie pentru aceasta scara de acces, dar asupra celor din Primarie s-au facut si se fac presiuni, chiar si din partea unui ofiter SRI de la Bucuresti, o ruda a proprietarilor. Au existat amenintari, mai mult sau mai putin voalate, si asupra mea", Voicu Timis, proprietar Nastimed SRL

"Au semnat 80% dintre cei care locuiesc in acest bloc, singurul care nu a semnat e Timis. Noi am depus dosarul la Primarie, dar a intervenit cu presiuni si a blocat eliberarea autorizatiei. Mai mult, ne-a santajat sa ii cedam un alt spatiu, la schimb, care valoreaza dublu fata de spatiul lui.

L-am dat in judecata pentru ca se opune nejustificat, dar am luat legatura si cu Politia, pentru santajul la care ne supune", Daniel Pertea, proprietarul scarii de acces

"Dosarul, din cate stiu eu, este depus, dar nu va pot spune mai multe. Cat despre presiuni, nu stiu nimic de asa ceva", Angela Kovacs, arhitect-sef Primaria Targu Mures