Conducerea Ligii "Pro Europa" (LPE) cere Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie redeschiderea dosarului referitor la evenimentele din martie 1990 de la Targu-Mures.

Seful biroului pentru Drepturile Omului din cadrul ligii, Haller Istvan, a declarat ca acest lucru este necesar nu atat pentru condamnarea penala a celor vinovati, cat pentru aflarea adevarului in legatura cu conflictul interetnic.

"Nu inteleg de ce pana acum s-a refuzat reanchetarea. Este vorba de lipsa vointei pentru aflarea adevarului", sustine Haller. El a afirmat ca, desi termenul de prescriptie a faptelor penale opereaza in acest caz, ancheta nu trebuie oprita.

Reprezentantul LPE a mentionat, totodata, ca la finalul anchetei, cei care au avut de suferit de pe urma evenimentelor sangeroase din martie 1990 de la Targu-Mures ar avea macar posibilitatea sa ceara cuiva, intr-un proces civil, daune materiale si morale. "Daca nu vom primi un raspuns la cererea noastra, ne vom adresa cu comunicate ambasadelor si Uniunii Europene", a mai spus Haller Istvan.

Potrivit acestuia, LPE a mai lansat in trecut o astfel de cerere Procurorului general al Romaniei, insa nu a primit nici un raspuns.

La randul sau, co-presedintele ligii, Smaranda Enache, a declarat ca trebuie gasiti cei care au organizat evenimentele sangeroase de acum 16 ani. "Sunt oameni care acum sunt dispusi sa spuna cum au fost adusi in Targu-Mures si dezinformati", este de parere Smaranda Enache.

Ea a adaugat ca redeschiderea anchetei in acest caz ar putea sa puna capat speculatiilor, dar si sa ii dea in vileag pe cei care au avut interes sa se produca acel conflict interetnic, al carui scop ar fi fost scoaterea Romaniei din sfera Euro-Atlantica, in conditiile in care Uniunea Sovietica nu era inca desfiintata.

In ultimii ani, tot mai multe voci au reclamat faptul ca evenimentele din martie 1990 de la Targu-Mures, cand a izbucnit un conflict intre romani si maghiari, au fost organizate in mod deliberat pentru a se legitima, astfel, reinfiintarea Securitatii sub forma SRI.