Noul mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania, a confirmat ieri relatia cel putin rece cu mass-media. Invitat ieri de prefectul de Cluj, Alin Tise, la institutie, a refuzat sa dialogheze cu presa si chiar sa se adreseze reprezentatilor mass-media.

Anania a fost invitat ieri de catre prefectul Alin Tise pentru a primi o placheta de felicitare cu ocazia inscaunarii sale ca mitropolit. Cu aceasta ocazie, Tise si Anania au demarat o colaborare intre cele doua institutii, prima astfel de colaborare de dupa Revolutie, din spusele mitropolitului.

In schimbul plachetei primite in semn de multumire de la Tise, Anania i-a inmanat prefectului un exemplar din editia de lux a Bibliei tradusa de el, legat in piele si aurit. Potrivit lui Anania, astfel de exemplare de lux au mai primit doar inalte oficialitati, cum ar fi Regele Mihai, principesa Margareta sau patriarhul Teoctist.

Pe de alta parte, in scurtul discurs de multumire, mitopolitul Anania a refuzat deliberat sa se adreseze ziaristilor si a preferat sa mentioneze cei cativa angajati ai Prefecturii adunati in sala de sedinte a institutiei pentru aplaudat. ‘‘Stimate prefect, stimate subprefect, stimati... colaboratori ai institutiei’‘, a inceput Anania discursul, desi covarsitoarea majoritate a celor prezenti in sala erau ziaristi.

Purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului, Victor Popa, a confirmat ieri ca prin formularea ‘‘colaboratori ai institutiei’‘, Anania s-a referit de fapt la angajatii institutiei, dintre care o parte erau ieri prezenti la eveniment.

Anania a refuzat ieri, de asemenea, sa raspunda intrebarilor ziaristilor si a parasit sala imediat dupa terminarea ceremoniei. ‘‘Nu sunt la conferinta de presa’‘, a declarat mitropolitul unui ziarist care i-a pus o intrebare in momentul cand parasea incaperea.

Merita precizat in acest context ca ceremonia a fost organizata ca un eveniment de presa, desi purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului, Victor Popa, neaga. ‘‘In protocolul evenimentului nu era prevazut un briefing de presa’‘, a declarat Popa.

Contrar afirmatiei lui Popa, faptul ca protocolul de colaborare dintre cele doua institutii nu exista la aceasta data decat verbal, fara o formulare scrisa si mai mult, nici macar in varianta verbala nu au fost inca trasate directiile de colaborare, atesta faptul ca inmanarea plachetei, de ieri, a fost un eveniment de presa.

Mai mult, purtatorul de cuvant al Mitropoliei, Bogdan Ivanov, a recunoscut ieri ca Anania fusese pus la curent de faptul ca presa a fost invitata la eveniment.

Anania este cunoscut pentru reticenta cu care priveste mass-media in general si colaborarea dintre Mitropolie si organele de presa, iar ieri purtatorul de cuvant al mitropoliei, Bogdan Ivanov, a confirmat rezervele pe care le are institutia fata de cotidianul nostru.

Intrebat daca este posibil, teoretic, ca un ziarist sa aiba o discutie nemijlocita cu mitropolitul Anania, Ivanov a recunoscut ca ‘‘acest lucru nu este posibil si ca ‘‘avem rezerve vizavi de colaborarea’‘ cu presa, a mai spus Ivanov.