Desi in Parlament au fost introduse recent mai multe amendamente, prin care se urmareste modificarea legii ce ii obliga pe demnitari si magistrati sa isi faca publice declaratiile de avere (Legea 115/1996), la Galati numerosi politicieni, ce detin functii de conducere in administratia publica, au incercat sa

isi ascunda de ochii electoratului o mare parte din agoniseala. In guvernarea precedenta, politicienii din PSD obisnuiau sa isi treaca vilele si firmele pe numele finilor sau mamelor lor, ajunse de mult la varsta senectutii.

Acum se obisnuieste ca politicienii care isi fac lobby, din functiile detinute, si incheie diverse contracte cu statul roman, sa isi ascunda de ochii electoratului societatile comerciale la care sunt actionari si pe baza carora isi sporesc veniturile.

Pe langa ei, exista si persoane care refuza sa isi publice la timp agoniseala, sau care, la finalul mandatului „uita" ca au obligatia sa spuna celor care i-au ales, daca s-au mai imbogatit sau nu in perioada in care trebuiau sa se preocupe strict de interese galatenilor.

Cu toate acestea, in Galati, nici o persoana cu functie publica nu a avut probleme cu justitia din cauza nerespectarii legilor anticoruptie.

Si Florin Paslaru si-a ascuns firma

Declaratia de avere a consilierului local PSD, Florin Paslaru contine si ea unele inadvertente.

Consilierul local a specificat faptul ca a realizat in anul fiscal precedent un venit 240 de milioane de lei pentru indeplinirea functiei de manager al firmei SC TV Galati SA, insa la rubrica plasamente, actiuni sau parti sociale, consilierul a mentionat ca nu detine actiuni la nici o societate privata.

La Oficiul Registrului Comertului se specifica insa faptul ca acelasi politician este actionar majoritar la firma SC TV Galati SA (89% din actiuni).

Avere declarata cu intarziere

Fostul presedinte al Consiliului Judetului Galati, Dan Lilion Gogoncea (actualmente consilier judetean PSD) si-a depus declaratia de avere, in acest mandat, abia dupa aproape un an de zile de la data la care a fost validat in functia de consilier.

Surse din cadrul Consiliului Judetului Galati ne-au comunicat ca reprezentantul PSD a fost avertizat de mai multe ori, ca nu respecta legea, insa Gogoncea s-a conformat abia dupa aproape un an de zile de la data la care trebuia sa isi faca publice toate bunurile pe care le detine.

A refuzat sa spuna daca s-a imbogatit

Fostul director al Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, Valerica Anghel, a detinut si el functia de consilier judetean PSD in legislativul trecut.

La finalul mandatului sau de consilier, Valerica Anghel (retras acum la ferma lui din Branistea) a refuzat sa isi completeze o declaratie de avere din care sa reiasa daca, pe perioada mandatului lui de consilier judetean, a mai acumulat sau nu avere.

Reprezentantii Consiliului Judetului Galati ne-au declarat ca Anghel a fost sesizat si in scris ca trebuie sa isi depuna acea declaratie de avere, la final de mandat, insa el nu a dat nici un raspuns.

Viceprimarul Cristea, „surprins" de averea prezentata electoratului

Un alt caz este cel al viceprimarului liberal Mircea Razvan Cristea.

Presedintele PNL Galati nu a specificat in declaratia de avere faptul ca detine doua societati private, iar ieri, a inaintat cotidianului nostru un drept la replica, in care sustine, printre altele, faptul ca a fost surprins ca la una dintre paginile din declaratia de avere, lipsesc plasamentele lui in actiuni (!).

PRO DEMOCRATIA:

„Declaratiile nepublicate nu sunt echivalente cu declaratiile de avere"

Reprezentantii Asociatiei non-guvernamentale „Pro Democratia" din Bucuresti (care a avut rolul de observator la ultimele alegeri generale din Romania) sustin ca toti magistratii, parlamentarii si politicienii aflati la conducerea unor institutii publice din administratia publica au obligatia de a mentiona, in declaratia lor de avere, toate societatile la care detin actiuni, precum si valoarea dividendelor incasate in ultimii ani fiscali. „Declaratia de avere este un document care nu are nicio legatura cu declaratia de interese sau alte declaratii ale politicienilor, la care oamenii de rand nu au acces.

In declaratia de avere exista acea rubrica cu plasamente si investitii, la care toti cei ce au obligatia de a-si face publice averile, trebuie sa specifice numele societatilor private la care sunt actionari.

De asemenea, trebuie declarate si care sunt veniturile realizate din dividende de catre cei care si-au facut publice averile. Fara aceste specificari, o declaratie de avere poate fi consdiderata trucata", ne-a declarat ieri directorul executiv al Asociatiei „PRO Democratia", Costel Popa.

Magistratii galateni spun ca, tot in afara legii, se afla si politicienii care nu isi fac publice la timp averile, sau care uita sa declare daca pe perioada mandatelor detinute s-au mai imbogatit sau nu.

„Cu toate acestea, la Galati, nu stiu ca acea comisie de la Curtea de Apel, care are rolul de a verifica averile demnitarilor si magistratilor, sa se fi sesizat vreodata", ne-a declarat un judecator de la Tribunalul Galati.