Familia presedintelui Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca, a incheiat ieri doua afaceri extrem de profitabile cu Primaria municipiului Galati.

Este vorba despre un schimb de terenuri, pe care Consiliul Local l-a facilitat societatii „SC Decrom CO SRL" (la care unic actionar este Cristofor Durbaca, fiul lui Eugen Durbaca) si despre concesionarea unui teren, aflat in proprietatea municipalitatii, de catre o asociatie lucrativa, din care care face parte si firma „Derec SRL", la care actionar este sotia presedintelui Consiliului Judetului Galati, Valentina Durbaca. Cele doua afaceri, incluse in doua proiecte de hotarare ale Consiliului Local Galati, nu au fost „parafate" de toti consilierii locali.

Spatiu central pentru fiul presedintelui CJ

Societatea „Decrom CO SRL", condusa de fiul presedintelui Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca, Cristofor, a solicitat recent un schimb intre un teren aflat in posesia sa si unul ce apartinea Consiliului Local.

Terenul ce se afla in proprietatea privata a municipiului are o suprafata de 616,76 mp si este situat langa Aleea Plugului (central, in apropierea Bancii Carpatica). Terenul pe care Decrom il da la schimb are 1950 de metri patrati, dar este situat tocmai pe drumul de centura al orasului.

Cu toate acestea, reprezentantii Consiliului Local, care au intocmit recent un raport de evaluare, sustin ca ambele terenuri sunt estimate la acelasi pret (cel ce apartinea firmei lui Cristofor Durbaca a fost evaluat la o suma de 66.800 RON, in timp ce terenul ce se afla pana ieri in proprietatea municipiului Galati ar costa 66.752 RON). De mentionat este si faptul ca terenul central, pe care Primaria l-a oferit la schimb, se afla chiar in vecinatatea societatii Decrom, cea care beneficiaza incepand de astazi de spatiul respectiv.

Mega-constructie pentru sotia presedintelui CJ

Si firma la care mama lui Cristofor Durbaca este actionar, Derec SRL, a fost ajutata ieri in afaceri de catre Consiliul Local.

Asociatia lucrativa „Saturn 2005", constituita din societatile DEREC SRL, CONDUR LUX SRL, GEDAC CONSULT SRL, DANIAS SRL, TRUMAN SRL si INCONFRAN SRL s-au reunit recent si au solicitat concesionarea unui teren, de o suprafata de 461,10 mp, situat in cartierul Tiglina 1, pe strada Saturn.

Pe suprafata oferita deja spre concesionare, societatile mentionate intentioneaza sa realizeze o noua constructie-gigant, in care vor functiona 9 spatii comerciale.

Imperiul „Durbaca"

Foto cele doua complexuri com si in mijloc cristofor Durbaca (pozele mici cu legenda: Cristofor Durbaca si cele doua magazine de familie.

La Galati, presedintele Consiliului Judetului (fost primar in doua mandate), Eugen Durbaca, a reusit in anii '90 sa isi construiasca un adevarat imperiu financiar. Eugen Durbaca este acum actionar la Delta Rom SA si la Delta Com 93 SRL.

Sotia lui, Valentina Durbaca, este actionara la SC Derec SRL, precum si la Delconi SRL (cunoscut cu numele de restaurantul „La Mama"). In declaratia de avere a lui Eugen Durbaca este precizat ca sotia lui mai detine actiuni si la Profimet SRL.

Nici fiul presedintelui CJ, Cristofor Durbaca, nu o duce rau la capitolul afaceri. Incepand din 2001, Galatiul are un centru de comercial foarte modern situat in apropierea complexului „Potcoava de Aur" si care apartine firmei „Decrom", la care unic actionar este fiul presedintelui Consiliului Judetului.

Inainte de inaugurarea cladirii, el afirma ca este o investitie de mai multe miliarde, inceputa in 1998, cand tatal sau se afla la al doilea mandat de primar al municipiului Galati. Centrul de afaceri (Vox Center) realizat de firma „Decrom" are sase nivele si a fost destinat initial birourilor.

Dupa o perioada in care mai multe firme s-au ingramadit sa-si vanda acolo produsele, complexul lui Durbaca a dus lipsa de clienti. Incepand de anul trecut, Vox Center dispune si de o parcare, construita de Primarie, cu bani de la bugetul de stat.

Inca un complex-gigant pentru Cristofor Durbaca

Fiul presedintelui CJ, Cristofor Durbaca isi va mai deschide in urmatoarele luni inca un centru de afaceri. Este vorba despre unul de doua ori mai mare decat „Vox Center", situat pe bulevardul George Cosbuc, in apropierea restaurantului „Moldova".

Lucrarile la centrul de afaceri de pe strada „George Cosbuc" s-au desfasurat cu greutate in ultimii ani. In perioada in care Eugen Durbaca nu mai era primar al municipiului Galati, lucrarile stagnasera pentru o perioada indelungata.

Dar la scurt timp dupa alegerile locale, cand Durbaca a fost ales presedinte la Consiliul Judetului, constructorii incepusera din nou munca pe santierul din bulevardul Cosbuc. Asa ca la un an de cand tatal lui a devenit presedinte CJ, noua afacere a fiului Cristofor a inceput sa straluceasca.

Cladirea in care va functiona noul centru de afaceri este aproximativ de doua ori mai mare decat magazinul „Vox Center", detinut de firma „Decrom" si a fost deja finalizata in proportie de peste 50%. „Autorizatia de constructie a fost prelungita pana in anul 2007. Dar la toamna sper sa inaugurez obiectivul.

M-am descurcat singur in afaceri, tatal meu nu s-a implicat deloc in lucrarile de aici", ne-a declarat in urma cu cateva saptamani Cristofor Durbaca.

Dupa fapta si rasplata...

O parte dintre consilierii locali din Galati sustin ca schimbul de terenuri, ce i-a fost aprobat lui Cristofor Durbaca, precum si concesionarea spatiuilui de catre asociatia din care face parte si firma Valentinei Durbaca, ar fi o rasplata acordata presedintelui Consiliului Judetului, Eugen Durbaca, pentru faptul ca s-a retras la Galati din Coalitia de guvernare.

Dupa cum se stie, la alegerile pentru ocuparea unuia dintre cele doua posturi de vicepresedinte al Consiliului Judetului Galati, presedintele CJ, Eugen Durbaca l-a sustinul pe consilierul PSD, Eugen Chebac.

Alegerile au fost reluate de patru ori, dar consilierii din partidul condus de Eugen Durbaca (respectiv Partidul Conservator) l-au votat mereu pe Eugen Chebac (in cele din urma validat in functia de vicepresedinte).

„Cele doua hotarari arata ca o rasplata oferita lui Durbaca pentru ca a parasit Alianta si s-a alaturat partidului din care face parte primarul Dumitru Nicolae. Adica PSD. Eu nu am votat cele doua proiecte", ne-a declarat ieri un consilier local din cadrul aliantei PNL-PD.