Apropierea aderarii la Uniunea Europeana i-a pus pe jar pe oficialii romani. La Cluj-Napoca, la o dezbatere regionala organizataa de Confederatia Nationala Sindicala "Meridian", s-au adunat mai multi primari, consilieri, ministri, secretari de stat si parlamentari decat participa de obicei la o vizita prezidentiala.

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a profitat de prezenta sefului ei din PD, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, pentru a lansa pe piata o serie de noutati importante. Ea a anuntat ca Romania va primi fonduri structurale pentru constructia de locuinte dupa integrarea in UE.

Aceasta masura, care va fi aplicata la nivelul intregii Uniuni Europene dupa anul 2007, a fost adoptata in contextul crizei de locuinte care se manifesta pe tot continentul. De ea vor beneficia indeosebi localitatile declarate "inchise" pe vremea comunismului, in Romania, si a caror dezvoltare a fost limitata in mod artificial.

Orasul Cluj-Napoca, ce are cea mai scumpa piata imobiliara din Romania, este cel mai bun exemplu in acest sens.

Anca Boagiu a mai spus ca a fost identificata aceasta posibilitate de finantare in bugetul european, aprobat pentru perioada 2007-2013. O astfel de componenta nu a mai existat pana acum la capitolul fondurilor structurale.

Potrivit ministrului Integrarii Europene, Romania va beneficia si de avantajul schimbarii regulilor care existau pana acum privind fondurile structurale si care impuneau finalizarea unui proiect in termen de doi ani de la data aprobarii. Pentru urmatorii sase ani, proiectele vor fi finalizate in termen de trei ani, in loc de doi, ca si pana acum.

Pe de alta parte, Anca Boagiu a reluat criticile la adresa Agentiilor de Dezvoltare Regionala. Ea a afirmat ca acestea ar trebui sa se implice mai mult in administrarea unor proiecte.

Mai mult, demnitarul este nemultumit de faptul ca autoritatile administrative centrale trebuie sa dea bani acestor agentii de dezvoltare pentru ca presedintii consiliilor judetene nu au alocat fondurile necesare, desi aceasta obligatie le revenea prin lege.

Si tot din acest motiv, Ministerul Integrarii Europene a preluat finantarea birourilor de cooperare transfrontaliera. Anca Boagiu a mai declarat ca o reforma a sistemului administrativ, care ar presupune acordarea de personalitate administrativa regiunilor de dezvoltare, ar fi eventual oportuna cu putin timp inainte de discutarea noului buget comunitar. Acest lucru ar insemna probabil anul 2012.

Comunele vor fi unificate

Strategia autoritatilor romane pentru marirea posibilitatilor de cheltuire a fondurilor europene include si desfiintarea unor comune. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Mircea Toader, a declarat ca o serie de comune nu isi justifica existenta.

Unele dintre ele nu isi pot finanta nici cheltuielile proprii si au fost infiintate mai degraba ca urmare a dorintei unor politicieni ajunsi in functii importante si care au dorit sa isi promoveze localitatea natala.

Ca sa incurajeze unificarea comunelor, autoritatile vor finanta cu precadere marile proiecte de infrastructura, care implica mai multe comunitati. Si asta, cu atat mai mult cu cat ar scadea, astfel, costurile de administrare a proiectelor.

In plus, noua lege a administratiei publice include un criteriu de excludere care prevede ca orasele mari si foarte bogate vor fi excluse de la finantarea prin bugetul de stat. Aceasta, pentru ca ele ar putea sa isi asigure singure accesul la bani, deci se pot finanta singure.

In schimb, orasele mici si mijlocii vor fi stimulate din punct de vedere financiar sa se asocieze cu comunele din jur si sa isi formeze niste asociatii, care vor lua fie forma unor zone metropolitane, fie cea a unor intercomunalitati.

Acestea vor avea propriile lor consilii de administratie, in care vor fi reprezentate toate comunitatile participante si care vor trebui sa asigure dezvoltarea unor servicii publice comune pentru toate unitatile administrative asociate.

Toate aceste servicii publice vor avea costuri minime standard, stabilite de catre Ministerul Administratiei si Internelor.

In prezent, asociatiile metropolitane, de genul celei formate in jurul municipiului Oradea, nu sunt foarte eficiente pentru ca Ordonanta de Urgenta numarul 26, care reglementeaza activitatea asociatiilor si a fundatiilor stabileste ca acestea trebuie sa aiba neaparat un scop nepatrimonial.

Mircea Toader a abordat si problema noilor cabinete ale primarilor, infiintate prin Legea administratiei locale, ce se afla in prezent in dezbaterea Parlamentului. El a spus ca primarii vor avea dreptul sa ii numeasca pe acesti angajati ai cabinetului, insa le-a cerut primarilor sa angajeze tineri specialisti si nu soacre sau frati.

Drumurile comunale, lasate in grija Ministerului Agriculturii

Anul 2007 va aduce si o serie de schimbari in modul de finantare al infrastructurii.

Directorul din Ministerul Transporturilor, Mariana Nanu, a declarat ca dupa aderarea la Uniunea Europeana, drumurile comunale si satesti vor fi administrate de Ministerul Agriculturii, cele judetene vor fi finantate de agentiile de dezvoltare regionala, iar Ministerul Transporturilor va avea grija doar de drumurile nationale si de autostrazi.

Desi politicienii din Ardeal se lauda de obicei cu faptul ca reprezinta cea mai dezvoltata regiune a Romaniei, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, a demonstrat cu cifre ca lucrurile nu stau deloc asa.

In anul 2004, el a declarat ca cele 17 universitati de stat, cu 117 facultati din Regiunea de Nord-Vest, au atras doar 3,1 la suta din fondurile destinate finantarii programelor de cercetare stiintifica. In anul 2005, acestea au atras sapte la suta fondurile pentru centrele de excelenta si 18 la suta din banii destinati proiectelor de cercetare.

In Regiunea de Nord-Vest, exista doar 15 studenti la mia de locuitori, in timp ce media pe tara este de 34 de studenti la mia de locuitori. Aproape intreaga viata stiintifica din regiune se concentreaza in Cluj-Napoca. Mici proiecte de cercetare au fost, insa, depuse, in numar extrem de mic, si de universitati din Oradea si din Baia Mare.