Redesenarea regiunilor de dezvoltare a Romaniei se va realiza dupa 1 ianuarie 2007. Aceasta presupune, printre altele, la solicitarea UDMR, si gruparea judetelor Mures, Harghita si Covasna, care formeaza asa-numitul Tinut Secuiesc, intr-o singura microregiune.

In asteptarea acestui moment, liderii Uniunii s-au intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, la Sfantu Gheorghe cu presedintii consiliilor judetene din Secuime pentru a gandi dezvoltarea comuna a acestor unitati administrativ-teritoriale.

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, ce este si ministru al Sanatatii, a afirmat, insa, ca la nivelul coalitiei nu au avut loc discutii pe aceasta tema si ca redesenarea regiunilor nu se va putea face prea devreme.

Mai mult, Nicolaescu a spus ca redesenarea regiunilor nu se poate face deoarece ar presupune modificarea tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. "Probabil in vreo 200 de ani se va schimba ceva", a afirmat liderul liberal. El a adaugat ca UDMR nu ar fi ridicat problema privind reorganizarea regiunilor in cadrul coalitiei.

"O asemenea propunere nu s-a discutat niciodata la nivelul coalitiei, probabil este o discutie care are loc in interiorul UDMR. Eu cred ca exista deja o decizie luata. Toate aceste regiuni au fost create si au fost incluse in programul de finantare al UE. Orice modificare insemna modificare de tratat. Acest lucru este imposibil.

Sa ii lasam pe fiecare sa vorbeasca ce doreste", a mai adaugat Eugen Nicolaescu.

Afirmatiile liderului liberal au fost contrazise, insa, de vicepresedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, care crede ca pana cel tarziu in 2009 problema redesenarii regiunilor va fi rezolvata din punct de vedere formal si la nivelul Uniunii Europene. "Nu numai ca aceasta problema a fost discutata in cadrul coalitiei, ci exista in programul de guvernare, la propunerea noastra (a UDMR - n. r.).

Domnul ministru participa mai rar la sedintele coalitiei, la care sunt 3-4 oameni din partea fiecarui partid, si nu stie tot ceea ce se discuta aici. Acest lucru a fost discutat de mai multe ori, a fost discutat chiar in sedinte de Guvern", a spus Borbely.

Totodata, liderul maghiar a reiterat ideea ca actualele regiuni de dezvoltare sunt ineficiente. "In acest sens exista si o declaratie comuna a federatiei consiliilor judetene de acum doi ani, cand isi exprimau punctul de vedere cum ca aceste regiuni de dezvoltare sunt ineficiente, prea mari si care nu servesc ideii de dezvoltare regionala.

Evident, s-a inchis capitolul XXI care tine de dezvoltarea regionala, pentru noi toti cea mai importanta este aderarea la UE", a mai afirmat demnitarul.