In vizita pe ogoarele patriei

Prahovenii trecuti de prima tinerete isi mai aduc aminte, cu siguranta, de vizitele pe care primul tovaras al tarii, Nicolae Ceausescu, le efectua pe plaiurile mioritice insotit de o armata de secretari si activisti de partid infocati. Atunci, dictatorului i se raportau productii record, de fapt doar niste gogosi umflate pentru tabloul realizarilor marete ale socialismului muncitoresc.

La mai bine de 16 de ani de la revolutie, "furatul caciulii" se practica cu succes, mai ales atunci cind autoritatile rom=ne doresc sa-i impresioneze pe oficialii europeni.

Asa s-a intimplat si luna trecuta, cind Jonathan Scheele, {eful Delegatiei Comisiei Europene in Romania si comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel, au vizitat judetul Prahova, insotiti de ministrul Gheorghe Flutur si de o multime de reprezentanti ai autoritatilor locale.

Alaiul cu girofar s-a oprit intr-o gospodarie din comuna Filpestii de Padure, unde celor doi membri ai Comisiei Europene le-a fost prezentata una dintre "maretele" realizari ale programului Fermierul cu care Ministerul Agriculturii vrea sa scape de steguletele rosii din raportul de tara pentru aderarea Rom=niei la UE.

Mai precis, este vorba despre un proiect prin care Guvernul doreste sa sprijine agricultura de subzstenta in perspectiva integrarii.

"Am ales o gospodarie la asfalt"

Maria Brasoveanu nu stie nici acum ce au cautat acei straini la ea in batatura. "Au venit multi oameni atunci. Nu cunosteam pe nimeni. Mi-a zis cineva ca unul dintre ei era ministrul Agriculturii si alti doi erau de la nu stiu ce comisie din Europa.

Am pus cite ceva de-ale gurii pe masa, doamna care vorbea intr-o limba straina s-a jucat cu mieii, apoi au plecat", spune femeia, care traieste exclusiv din cresterea animalelor. Este mindra de vacutele si oile care ii asigura un trai sanatos, dar habar nu are ca este un "beneficiar" al Programului Fermierul.

Inginerul agricol al comunei, Constantin Dinu, recunoaste ca unul dintre criteriile pentru care a fost aleasa familia Brasoveanu ca gazda al oficialilor europeni a fost amplasamentul gospodariei. "Nu puteam sa-i ducem pe straini pe nu stiu ce coclauri, sa ramina impotmoliti prin noroaie. Am ales si noi o gospodarie la asfalt, ca doar vrem sa intram in Europa".

Primarul comunei, Costel Morarescu, spune ca vizita a fost organizata in pripa: "Am primit un telefon de la judet ca sa ma pregatesc de-o vizita straina. Am incercat sa fim gazde ospitaliere". Familia Brasoveanu mai are de asteptat pina cind Guvernul ii va acorda un sprijinfinanciar pentru a-si creste animalele la standarde europene.

"Familia din Filipesti pe care au vizitat-o reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene se afla in baza noastra de date. Pentru a ne apuca de treaba e nevoie de un ordin al ministrului Flutur pentru atestarea fermelor familiale", sustine directorul Directiei Agricole Prahova, Aurel Anghel.