Fondul "Proprietatea" este "marea" afacere pentru proprietarii ale caror averi au fost confiscate de regimul comunist. Compania clujeana cu cea mai mare participatie la actionariat din partea Fondului, de 39,9 la suta, are 17 miliarde de lei vechi datorii la bugetul de stat.

Din cauza chichitelor birocratice, Fondul Proprietatea (FP) nu are administrator si, ca atare, nu este listat la Bursa de Valori Bucuresti. Titlurile judecatoresti de despagubire se transforma in actiuni la Fond, dar pana acum nici una dintre cele patru firme clujene unde Fondul are actiuni nu a trimis datele financiare aferente anului trecut.

In mod normal actiunile Fondului nu au o valoare, avand in vedere ca FP nu a fost listat la bursa, informatie confirmata si de purtatorul de cuvant al FP, Cristina Stihi. Cu toate aceastea, site-ul FP arata in pagina de garda cum "primele actiuni la Fondul Proprietatea au fost inmanate proprietarilor" inca din 10 martie 2006.

Conform lui Stihi, valoarea nominala a actiunilor este acum de un leu nou.

Un numar de patru companii clujene au fost incluse in patrimoniul Fondului, este vorba de Comcereal SA, Turdapan Turda SA, Electroconstructia Elco Cluj si Bega Minerale Industriale Aghires. Cu exceptia Turdapan, toate cele trei firme clujene au inregistrat profit, cel putin in anul 2004.

Bega Minerale Industriale Aghires, fosta exploatare miniera din localitate, a inregistrat in 2004 un profit de peste 600 de milioane de lei vechi, Comcereal SA a avut in 2004 un profit de 1,5 miliarde de lei, iar Electroconstructia Elco SA a avut un profit de aproximativ 600 de milioane de lei vechi.

Singura companie cu datorii la care statul a achizitionat actiuni prin fondul "Proprietatea" e fabrica de panificatie Turdapan SA, care in 2004 avea datorii de aproape 600 de milioane de lei vechi, potrivit documentelor Ministerului Finantelor Publice, iar intr-un singur an datoriile au ajuns la nu mai putin de 17 miliarde de lei vechi, potrivit directorului Dorel Corpodean.

O Adunare Generala a Actionarilor Turdapan a fost programata pentru lunea viitoare, cand se va pune pe tapet si majorarea capitalului companiei pentru a se degreva de o parte din datorii.

De precizat ca participatia Fondului Proprietatea la Turdapan SA, de 39,9 la suta, este procentajul cel mai mare dintre toate participatiile fondului la companiile clujene. Astfel, Fondul are 11,3 la suta din actiunile Comcereal, 4,3 la suta din Electroconstructia Elco Cluj si 5,9 la suta din Bega Minerale Industriale Aghiresu.

Oricum, fondul "Proprietatea" ramane nefunctional pana la listarea la Bursa de Valori Bucuresti, listare care la randul ei nu poate fi realizata din cauza ca Fondul nu are un administrator. "Suntem in proces", a explicat purtatorul de cuvant al institutiei, Cristina Stihi.

Consultanta in demersuri este acum asigurata de casa de avocatura Allen : Overy, dupa o licitatie internationala la care au mai participat Lantern Corporation Ltd., Shearman : Sterling, Salans si Freshfields Bruckhaus Deringer.

Fondul "Proprietatea" a fost creat anul trecut pentru a despagubi fostii proprietari deposedati de catre autoritatile comuniste, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.

A fost inregistrat ca societate pe actiuni la sfarsitul anului trecut, are titluri la un numar de 114 companii romanesti din care patru companii clujene si are un capital social de 3,9 miliarde de euro.