Desi detine jumatate dintre cladirile centrului universitar clujean, "Universitatea Babes-Bolyai" nu este cea mai bogata institutie de invatamant superior din Cluj.

Un calcul estimativ al valorii cladirilor si terenurilor din patrimoniul institutiilor de invatamant superior de stat indica faptul ca pe locul intai se claseaza Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, datorita terenurilor detinute.

Peste 800 milioane euro

Saptamana Clujeana a facut inventarul bazei materiale a universitatilor clujene, referindu-se la cladirile si terenurile din patrimoniul acestor institutii si calculand, la preturi de referinta minime, extrase din ofertele mai multor agentii imobiliare, valoarea aproximativa a acestora.

Universitatile care au dat dovada de transparenta si ne-au furnizat aceste informatii de interes public au fost, din pacate, doar Universitatea Tehnica si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV).

Informatiile cu privire la inzestrarea Universitatii "Babes-Bolyai" au fost extrase din brosura "Universitatea Babes-Bolyai in cifre si repere statistice - 2004", publicata de institutie acum doi ani; cele cu privire la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" si la Universitatea de Arte si Design, de pe propriile pagini de internet; iar cele despre Universitatea de Medicina si Farmacie reprezinta "restul" suprafetelor construite, rezultat din diferenta suprafetei totale (furnizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii) si suprafetei insumate a celorlalte universitati.

Prin acest demers, in premiera de altfel, Saptamana Clujeana doreste sa va ofere si o alta perspectiva asupra a ceea ce inseamna "Clujul universitar", respectiv una patrimoniala, iar rezultatele acestei cercetari indreptatesc pe deplin o astfel de abordare: valoarea minima estimativa a cladirilor si terenurilor celor sase universitati de stat din Cluj este de peste 800 de milioane de euro, estimari deloc exagerate ale expertilor mobiliari indicand chiar valori de un miliard de euro.

1. Universitatea "Babes-Bolyai": 250 milioane euro

Cladiri: 228.214 mp

Terenuri aferente (estimare S.C.): 17,5 ha

Gradina Botanica: 14 ha teren, 6.000 mp construiti

Parcul sportiv Iuliu Hatieganu: 25 ha teren, 8.000 mp construiti

Considerand valoarea minima a metrului patrat construit in centrul Clujului de 1.000 de euro (avand in vedere ca pentru imobile de locuit pretul este de aproximativ 500 de euro/mp, iar pentru spatii comerciale, de aproximativ 2.000 de euro/mp), iar pentru cladirile din celelalte zone, de 500 de euro/mp (precizam ca acestea sunt valori minime), patrimoniul

Universitatii Babes-Bolyai (doar cladirile) s-ar ridica la cel putin 200 de milioane de euro.

Spre comparatie, incasarile din privatizarea CEC au fost estimate la aproximativ 300 de milioane de euro, cu tot cu logistica, ceea ce nu poate insemna decat ca Universitatea Babes-Bolyai este, sub aspect patrimonial, o adevarata mina de aur.

Averea Universitatii ar trebui sa cuprinda insa si terenurile, aferente cladirilor ori altor obiective, astfel incat valoarea patrimoniala creste semnificativ.

Avand in vedere faptul ca gradul mediu de ocupare a terenurilor in cazul constructiilor este, legal, de 40 la suta, iar cladirile Universitatii sunt in majoritate construite pe trei niveluri (ceea ce ar insemna ca cei aproximativ 230.000 de metri patrati construiti ocupa, in medie, 70.000 de metri patrati de teren) s-ar putea estima o suprafata totala a terenurilor aferente imobilelor UBB de aproximativ 175.000 de metri patrati (17,5 hectare). Aflate aproape fara exceptie in intravilanul orasului, aportul acestor suprafete la averea UBB s-ar ridica la cel putin 20 de milioane de euro (la o valoare minima de 100 de euro/mp de teren intravilan).

2. Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara: 350 milioane euro

Cladiri: 59.880 mp

Terenuri agricole: 2.076,54 ha

Paduri: 77,82 ha

Terenuri neagricole: 196,38 ha

Contrar tuturor asteptarilor, chiar si numai la o evaluare de suprafata cum este aceasta (fara a se lua in calcul, asadar, valoarea arhitecturala deosebita a imobilelor in cauza sau, din contra, starea lor de degradare, ori potentialul investitional al terenurilor, aspecte esentiale intr-o evaluare profesionista), inzestrarea UBB este depasita de cea a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Averea USAMV se constituie din cei aproape 60.000 de metri patrati construiti, cele peste 2.000 de hectare de teren agricol si alte 200 de hectare de teren intravilan.

La aceleasi valori ale metrului patrat construit in oras, si la o valoare minima de 10 de euro/mp pentru terenul agricol (extravilan), respectiv de 50 de euro/mp pentru terenul intravilan, patrimoniul USAMV ar avea o valoare actualizata de aproape 350 de milioane de euro, depasind astfel valoarea estimata a patrimoniului UBB.

Desi valoarea de inventar a cladirilor USAMV, respectiv cele din patrimoniul Statiunii Didactice Experimentale (Cluj-Napoca) si din cel al Statiunii de Cercetare de la Jucu abia depaseste, potrivit reprezentantilor Universitatii, un milion de euro - imobilele intrand in patrimoniul institutiei in perioada 1860-1989 - si, desi trebuie puse la socoteala numeroase grajduri si depozite (cele din comuna Jucu), valoarea actualizata a constructiilor USAMV ar putea fi evaluata la cel putin 30 de milioane de euro. Punctul forte este reprezentat insa, evident, de terenurile universitatii, destinate cercetarii si practicii universitare.

In afara de celebra Sapca Verde, pe care USAMV pretinde ca o detine in continuare, universitatea mai are, prin statiunile sale de cercetare si dezvoltare, 400 de hectare de teren arabil si alte 30 ha de padure la Cojocna, 30 ha de padure si alte 100 de hectare de teren agricol in Cluj, precum si alte 1.400 de hectare de teren in comunele Jucu, Apahida si Bontida, a caror valoare de piata s-ar ridica, in prezent, la cel putin 300 de milioane de euro.

3. Universitatea Tehnica: 50 milioane euro

Cladiri: 50.116 mp

Terenuri aferente: 17,5 ha

Universitatea Tehnica Cluj-Napoca se numara la randu-i printre universitatile cu greutate din Cluj, cu o baza materiala estimata la 50 de milioane de euro in terenuri si cladiri.

Potrivit reprezentantilor institutiei, UT detine cladiri in suprafata totala desfasurata de peste 50.000 de metri patrati, cu o valoare de inventar de aproximativ 33 de milioane de euro, relativ actualizata, avand in vedere preturile de referinta alese, intrucat valoarea medie pe metrul patrat construit rezulta a fi de aproximativ 700 de euro. Desi mult mai mica fata de cea a celorlalte universitati, averea UTCN nu este neglijabila, ea depasind valoarea activelor imobilizate a majoritatii marilor companii clujene.

Cateva exemple, in acest sens, sunt Terapia (active imobilizate de aproximativ 16 milioane de euro) sau Farmec (11,2 milioane de euro), unele dintre cele mai bine palsate societati sub aspect patrimonial.

Totodata, patrimoniul UTCN nu se remarca prin vreun obiectiv deosebit, fiind vorba in principal de cladirie facultatilor, cele doua complexuri de camine din Marasti si Zorilor, o baza de agrement la Marisel si piscina din incinta Salii Sporturilor "Horia Demian".

4. Universitatea de Medicina si Farmacie: peste 100 milioane euro

Cladiri: 131.862 mp construiti (estimare S.C.)

Terenuri aferente: 10 ha (estimare S.C.)

In urma solicitarii adresate de Saptamana Clujeana conducerii UMF, reprezentantii institutiei ne-au comunicat ca nu ne pot furniza informatiile (cladiri si terenuri, identificate prin adresa, suprafata fiecarui obiectiv, beneficiarul, data intrarii in patrimoniu, modalitatea de intrare in patrimoniu si valoarea de inventar, achizitie etc, n.r.) decat in termen de 30 de zile, deoarece documentarea este ampla si dificila.

Intelegand ca UMF nu are la aceasta data, adica dupa aproape o suta de ani de functionare (s-a nascut din facultatea de medicina a Universitatii Daciei Superioare - 1919), un inventar al bazei materiale proprii, i-am conturat patrimoniul raportat la suma inzestrarilor celorlalte universitati si la totalul suprafetei desfasurate de cladiri din centrul universitar clujean, valoare furnizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Potrivit ministerului, in Cluj exista 192 de cladiri destinate invatamantului si alte 37 cu destinatia de cazare, cu o suprafata totala desfasurata de 335.823 mp si respectiv 162.350 mp.

Astfel, UMF-ului ii raman, dupa scaderea suprafetelor construite detinute de celelalte universitati, aproximativ 130.000 mp de cladiri, din care aproximativ 74.000 destinate invatamantului.

Fiind situate cu precadere in centrul orasului, valoarea cladirilor UMF s-a ridica, potrivit aceleiasi formule de calcul, la aproximativ o suta de milioane de euro.

5. Muzica si arte plastice: 20 milioane euro

Academia de Muzica:

- 6.650 mp construiti

- 0,5 ha teren aferent (estimare S.C.)

Universitatea de Arte si Design:

- 7.192 mp construiti

- 0,4 ha teren aferent

Academia de Muzica "Gheorghe Dima" si Universitatea de Arte si Design se inscriu la categoria "usoara", cu baze materiale restranse, asa cum e de asteptat avand in vedere publicul exclusivist caruia se adreseaza.

Potrivit propriilor prezentari, baza materiala a Academiei de Muzica cuprinde doar cladirea principala, cateva anexe, studioul de concerte si cel de inregistrari, fonoteca si biblioteca, cu o suprafata totala construita de aproximativ 7.000 mp.

Si in acest caz, suprafata terenului aferent cladirilor a fost calculata avand in vedere gradul mediul de ocupare de 40 la suta.

Aproximativ la fel de bine dotata sub acest aspect este si UAD, universitatea detinand sase cladiri proprii cu o suprafata utila de 7.192 mp si o suprafata de teren aferenta acestora de 4.200 mp.

In linii la fel de largi ca si in celelalte cazuri, valoarea acestor active ale celor doua universitati s-ar ridica la aproximativ 20 de milioane de euro. Merita mentionat faptul ca UAD utilizeaza cladirea-monument istoric "Casa Matei", ce are o valoare deosebita fiind, de asemenea, unul dintre reperele Clujului.

Preturile de referinta

1.000 euro/mp construit in zona centrala

500 euro/mp construit in alte zone

50 euro/mp teren intravilan

10 euro/mp teren agricol

Rezultate financiare

UBB: 6,8 milioane euro profit (2005)

UT: 3,02 milioane euro profit (2004)

USAMV: 2,1 milioane euro profit (2005)

UMF: 114.344 euro profit (2004)

Repere clujene in patrimoniul UBB

"Perla" patrimoiului UBB poate fi considerata, fara rezerve, Gradina Botanica, recunoscuta la nivel international, insa nici Parcul sportiv "Iuliu Hatieganu" nu trebuie trecut cu vederea.

In afara de a fi pe inventarul UBB, cele doua obiective sunt repere importante ale Clujului, a caror valoare, a Gradinii Botanice in special, cu greu poate fi cantarita.

In termeni de cladiri si terenuri, Gradina Botanica inseamna 14 ha de teren si aproximativ 6.000 mp construiti, adica minimum 15 milioane de euro, insa valoarea reala a obiectivului nu poate fi exprimata cu atat de multa usurinta si, cu atat mai putin la un nivel atat de superficial.

Parcul "Iuliu Hatieganu" se intinde pe aproximativ 25 de hectare de teren si numara peste 8.000 de metri patrati construiti, incluzand piscina, adica o valoare minimala de peste 20 de milioane de euro.