Conducerea Romgaz considera necesara si inevitabila privatizarea societatii naturale de extractie a gazelor naturale. Potrivit lui Jakab Alexa, directorul general al Romgaz, primul pas a fost facut prin trecerea a 15 la suta din actiunile companiei, in fondul Proprietatea.

Marirea productiei de gaze naturale este insa principala preocupare a companiei, dupa cum au aratat reprezentantii Romgaz in cadrul unui seminar desfasurat sambata, 8 aprilie, in localitatea sibiana Bazna.

Din punctul de vedere al lui Jakab Alexa (foto), Romgaz se indreapta sigur catre privatizare. Singura necunoscuta este metoda prin care Statul va vinde pachetul majoritar de actiuni al societatii cu sediul in Targu Mures.

"Privatizarea Romgaz este necesara, pentru ca privatizarea societatilor nationale de gaz s-a produs in toate tarile europene. Ramane sa se vada care este metoda aleasa pentru privatizare", a declarat Jakab Alexa, care nu s-a pronuntat asupra oportunitatii privatizarii la Bursa a companiei pe care o conduce.

Pozitia directorului general este sustinuta si de Marcel Piteiu, directorul general adjunct al Romgaz. Acesta considera ca un investitor privat ar gestiona mai bine resursele societatii de extractie a gazelor naturale. "O infuzie de capital in societatea noastra este bine venita.

De asemenea, s-a constatat ca Statul nu este tocmai cel mai bun gestionar al afacerilor, in general. Privatizarea este necesara si se va produce, in cele din urma", a aratat Piteiu.

De la productie la depozit

Cea mai importanta problema identificata de conducerea Romgaz la seminarul de la Bazna a fost cea referitoare la zacamintele de gaze naturale aflate in scadere.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Romgaz, productia de gaze naturale este mai mica de la an la an si va continua sa scada atata timp cat nu va fi descoperit un zacamant mai mare. Romgaz a produs in 2005 circa 6,3 miliarde de metri cubi de gaz natural.

Pentru acest an estimarile conducerii arata o diminuare a productiei cu 300 de milioane de metri cubi. Pe de alta parte, capacitatea de stocare a gazelor naturale se afla in panta ascendenta. Potrivit lui Marcel Piteiu, Romgaz va deveni pe viitor o societate care stocheaza gaze naturale si mai putin o societate de extractie a resurselor.

"In conditiile in care productia de gaze naturale scade si nu vom mai descoperi zacaminte noi semnificative, este probabil sa ne transformam treptat intr-o societate de inmagazinare de gaze naturale. Dar nu se stie, poate inca mai sunt zacaminte mari, dar nu le-am gasit noi.

Daca ne luam dupa date, se observa clar scaderea productiei de gaze naturale, tendinta care va duce, la un moment dat la concluzia aratata" a precizat Marcel Piteiu.

Acesta a mai afirmat ca Romgaz isi va mari constant capacitatea de stocare a gazelor naturale, fapt care nu va duce insa la asigurarea unei independente a romanilor din punctul de vedere al resurselor folosite. "O rezerva mai mare de gaze duce la o libertate de miscare mai mare.

Adica avem mai mult timp sa gasim solutii, atunci cand ne confruntam cu o problema. Nu poti fi independent atata timp cat productia interna de gaze naturale este mai mica decat consumul", a aratat Alpar Kramer, director comercial al Romgaz.

Gaz de Transilvania

Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz SA este cel mai important producator de gaze naturale din Romania, avand o cota de piata de aproape 40 la suta. Romgaz exploateaza 151 de zacaminte de gaze naturale, din care 112 din Transilvania si doar 39 din zona extracarpatica.

Pentru acest an, conducerea Romgaz si-a propus sa monteze 48 de sonde noi si sa reactiveze alte 118. Noile sonde vor aduce 292 milioane de metri cubi, in plus pe langa extractia sondelor active. Un pas important va fi deschiderea a trei zacaminte noi la granita cu Ucraina.

In 2005, prin sondele noi si reactivate, Romgaz a obtinut 178 milioane de metri cub de gaz natural. Compania are 3.400 de sonde si 15 statii de comprimare.