Cum era de asteptat si cum a prezentat deja, in nenumarate randuri, cotidianul „Replica de Constanta”, pamantul pe care este situat municipiul Constanta a inceput sa se surpe.

Trei case din zona Abator sunt in pericol de a fi inghitite de pamant, dupa ce in cursul zilei de luni, 10 aprilie a.c., marginea fostului tunel feroviar, care asigura accesul trenurilor de marfa spre Portul Constanta, a plecat la vale. Oamenii sunt speriati ca vor ramane fara locuinte, dar nu vor sub nici o forma sa-si paraseasca gospodariile.

Intre timp, prefectul Danut Culetu a dispus luarea unor masuri de urgenta, care constau in restrictionarea accesului in zona, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie evaluate costurile repararii si taluzarii zonei. Locuitorii de pe str. I.C. Bratescu, din cartierul Abator, privesc ingroziti, de ceva vreme, cum pamantul din spatele gospodariilor o ia la vale putin cate putin.

Luni, 10 aprilie a.c., insa, camerele din spate ale unei case s-au prabusit brusc, dupa ce o portiune de pamant de 100 metri cubi, de pe marginea fostului tunel feroviar care facea legatura cu Portul Constanta, s-a dus la vale. De atunci, pamantul a continuat sa se surpe, alte doua locuinte incepand sa se prabuseasca.

Ba mai mult, in eventualitatea unei prabusiri vor fi afectate si casele situate in vale, peste care va cadea valul de pamant.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, valul de pamant s-ar fi desprins din cauza solului instabil, alcatuit in zona respectiva, in mare parte, din roci corozive, la care a contribuit si cantitatea ridicata de precipitatii, care a inmuiat solul.

Dar cotidianul „Replica” de Constanta a prezentat deja, intr-o serie de materiale, existenta pericolului ca intreg municipiul sa devina o a doua Atlantida, in conditiile in care panza de apa freatica a format deja, la o adancime destul de mica a solului, un adevarat „lac subteran”.

Daca acum a fost vorba de casele aflate pe marginea fostului tunel feroviar, nu este exclusa posibilitatea ca in curand si locuitorii din zona falezei sa cada victime alunecarilor de teren. Potrivit specialistilor, vestita deja sosea costiera, respinsa vehement de reprezentantii Ministerului Mediului, ar putea fi o solutie pentru remedierea situatiei.

Danut Culetu cere primarului Constantei sa dea alte locuinte oamenilor

Locuintele ridicate in zona strazii I.C. Bratescu apartin societatii ISAF Bucuresti, dar terenurile sunt detinute de Regionala CFR Constanta. Cei 20 de oameni care locuiesc exact pe marginea tunelului au vazut cum si peretii caselor, dar si copacii au plecat odata cu pamantul, la vale.

Pentru a evalua situatia, in vederea gasirii unor solutii in cel mai scurt timp, in cursul zilei de ieri, prefectul Danut Culetu, impreuna cu o comisie constituita la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-au deplasat la fata locului.

Astfel, potrivit prefectului Danut Culetu, o patrula de jandarmi va asigura paza in zona, dar si respectarea masurii de limitare a accesului in zona. Interzicerea accesului in zona se va face si cu ajutorul unor panouri, in incercarea de a incetini ritmul de alunecare.

De asemenea, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul i-a solicitat primarului Constantei, Radu Mazare, sa gaseasca in cel mai scurt timp alte locatii in care persoanele care stau in aceste case sa fie gazduite. Caci, dupa cum a aratat reprezentantul Prefecturii Constanta, se impune evacuarea caselor in pericol de prabusire.

Mai mult, dupa cum ne-au declarat si locatarii, singurul motiv pentru care mai stau in aceste case este faptul ca nu au unde sa se mute. Pe de alta parte, prefectul a mai solicitat Primariei Constanta o evaluare a situatiei si o estimare a costurilor necesare pentru repararea si taluzarea zonei.