Ministerul Mediului a anuntat oficial ca avizarea proiectului de la Rosia Montana a fost oprita, din motivele enuntate mai sus, inca din vara anului trecut. ONG-urile care sustin lupta impotriva proiectului minier de la Rosia Montana au aruncat o bomba mediatica.

Intr-un comunicat de presa semnat de catre reprezentantii Greenpeace Romania, Centrul de Resurse Juridice si Alburnus Maior, cele trei ONG-uri anunta ca ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ca "procedura de evaluare a impactului asupra Mediului pentru proiectul de exploatare a aurului din Rosia Montana este suspendata".

Conform aceleiasi surse, declaratia ministrului mediului a fost facuta in cadrul intalnirii dintre cele trei ONG-uri cu Sulfina Barbu si in prezenta comisarului european pentru mediu, Stavros Dimas.

In acelasi comunicat se precizeaza ca, in acest fel, studiul de impact asupra mediului comandat de catre reprezentantii companiei canadiene Gabriel Resources (titulara proiectului minier de la Rosia Montana) nu mai poate fi depus la minister. In acest fel, compania canadiana se afla in imposibilitatea de a obtine avizele de mediu necesare.

Acest fapt duce la oprirea proiectului. "Am incercat sa convingem ministerul Mediului sa suspende procedura de evaluare a impactului asupra mediului inca din vara anului 2005", a declarat Anamaria Bogdan. Reprezentantii celor trei ONG-uri s-au aratat multumiti de decizia ministrului Mediului.

"Aceasta este o reflectare interesanta a incompatibilitatii proiectului minier din Rosia Montana cu legislatia de mediu europeana", a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Zona Rosia Montana, salvata de Ministerul Mediului

Ministerul Mediului a confirmat faptul ca proiectul propus de catre compania canadiana Gabriel Resources, titulara proiectului de la Rosia Montana, nu se poate materializa, deoarece societatea nu are documentatia necesara.

"Incepand cu luna iunie 2005, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor nu a mai parcurs nici o etapa in procedura de evaluare a impactului si de emitere a acordului de mediu pentru proiectul Rosia Montana", se precizeaza in comunicatul remis catre ZIUA de Cluj, ieri, de Ministerul Mediului.

Mai pe romaneste, din iunie 2005 ministerul a oprit orice procedura de avizare a proiectului minier de la Rosia Montana. In acelasi comunicat sunt precizate si motivele pentru care compania canadiana este scoasa pe tusa.

"Avand in vedere ca certificatul de urbanism a fost suspendat de instanta si apoi a expirat, ministerul se afla in imposibilitatea continuarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu in lipsa unei documentatii complete, conditie ce nu este indeplinita in situatia in care certificatul de urbanism nu este valabil", se mai precizeaza in comunicat. In acest fel, compania canadiana Gabriel Resources este nevoita sa faca demersuri pentru a obtine un nou certificat de urbanism.

In luna februarie, ministrul Sulfina Barbu a atras atentia partii canadiene ca nu are un certificat de urbanism valabil. Reprezentantii ministerului au declarat ca procesul de avizare a proiectului va fi oprit pana cand Gabriel Resources va prezenta un nou certificat de urbanism, lucru ce s-ar putea dovedi dificil, daca nu chiar imposibil.

Reprezentantii companiei canadiene Gabriel Resources nu au fost in stare sa formuleze, pana la inchiderea editiei, un punct de vedere oficial cerut de ZIUA de Cluj.