Dupa doua licitatii fara succes, Primaria Cluj-Napoca a trecut la negociere directa pentru concesionarea unui teren in Piata Avram Iancu, cu destinatia parking subteran. Firmele care au depus scrisori de intentie sunt Europarking SRL din Bucuresti si Transelectronic SRL din Cluj-Napoca.

Totusi, doar cea din urma s-a prezentat in fata comisiei de negociere. Firma clujeana a mai avut asocieri cu Primaria Sibiu si cea din Bistrita, ambele finalizandu-se cu procese. In 2001 Primaria Sibiu a reziliat contractul cu Transelectronic, care ar fi datorat Primariei 3,5 miliarde lei.

La Bistrita, datoriile Transelectronic au fost de peste 460 milioane lei. Directorul companiei, Stelian Ilea, sustine ca toate aceste probleme au fost din vina primariilor.

Transelectronic SRL este firma care a castigat licitatia pentru concesionarea, pe o perioada de 49 ani, a terenului in suprafata de 8.710 mp, situat in Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca. Concesionarea acestui teren are ca finalitate construirea unui parking subteran.

In ciuda faptului ca firma clujeana a avut, nu o data, litigii cu primariile cu care a colaborat in trecut, Primaria Cluj-Napoca a decis sa adjudece licitatia si sa dea "unda verde" parkingului din Avram Iancu, dupa la ce anterioarele licitatii pentru acest obiectiv a tronat lipsa de interes fata de investitie.

Pana la termenul fixat de municipalitatea clujeana (30. 03.2006), doua firme au depus scrisori de intentie pentru a anunta participarea la negocierea directa, si anume Transelectronic SRL si Europarking SRL. La negocierea care a avut loc ieri s-a prezentat doar Transelectronic SRL.

Firma clujeana a depus o oferta de 100 euro/mp, care a stabilit valoarea estimata a investitiei la 30.000.000 euro.

Transelectronic SRL este obligata ca, in cel mult sase luni de la adjudecare, sa depuna documentatia completa pentru autorizatia de construire, iar dupa obtinerea acesteia sa demareze lucrarile in maxim doua saptamani. Numarul minim de locuri de parcare care vor fi puse la dispozitie este 450.

Cel putin jumatate dintre acestea vor fi destinate parcarilor orare, iar primaria ar urma sa primeasca din partea castigatorului licitatiei 50 de aparate de taxat automate Tiket line economy pe baza de monezi si card. Parkingul va include si spatii comerciale.

Directorul Transelectronic SRL, Stelian Ilea, afirma cu privire la viitorul parking: "Este o investitie foarte costisitoare. Noi am fost singurii ofertanti si s-a pornit cu pretul minim impus de Primaria Cluj-Napoca. Valoarea exacta a investitiei se va sti in momentul in care se va finaliza proiectul. Pana atunci avem doar o valoare estimativa".

Transelectronic ofera, conform informatiilor care figureaza pe site-ul firmei, servicii de paza, dispecerizare, distributie parcometre, instalare sisteme de alarma. De asemenea, firma clujeana se ocupa de gestionarea parcarilor in trei orase: Sibiu, Bistrita si Dej.

Cu Primaria Sibiu colaborarea a inceput in anul 1999, cand printr-o Hotarare de Consiliu Local s-a incheiat un contract de asociere intre Transelectronic si administratia sibiana, avand ca obiect exploatarea parcarilor din municipiu.

Doi ani mai tarziu, printr-o alta Hotarare de Consiliu Local, din 26 aprilie 2001, contractul cu firma clujeana a fost reziliat. Prin acelasi act s-a stabilit si debitul asociatului Transelectronic, in valoare totala de 3.597.222.224 lei, din care 1.023.668.567 lei debit restant si 2.573.553.677 lei reprezentand majorari de intarziere.

Stelian Ilea, directorul societatii Transelectronic, a explicat problema: "Hotararea respectiva de Consiliu Local a fost anulata de instanta. Ar fi trebuit sa stearga de pe site hotararea, ca sa nu mai induca in eroare. Am castigat pana acum sapte procese cu Primaria Sibiu.

Va pot pune la dispozitie oricand dosarele. Acolo a fost vorba de asociere in participatiune, cu totul altceva decat in cazul de fata".

Contractul dintre Transelectronic si Primaria Bistrita a fost semnat in 2000, pe timpul mandatului de primar al taranistului Pavel Popescu, pentru o perioada de zece ani. Intelegerea n-a durat, totusi, decat cinci ani, pana in 2005, cand primaria a rupt contractul.

Societatea trebuia sa achite lunar primariei, pe toata durata asocierii, 30 de procente din incasari si 70 de procente din amenzi, dar nu mai putin de 20 de milioane de lei. Sumele urmau sa fie indexate conform indicelui de inflatie.

Primaria municipiului Bistrita a dat in judecata firma clujeana care administreaza parcarile din oras, pe motiv ca reprezentantii acestei societati nu ar fi de acord cu rezilierea contractului incheiat intre cele doua parti, in conditiile agreate de administratia locala.

Primarul bistritean, Vasile Moldovan, a declarat ca patronul firmei SC Transelectronic SRL din Cluj, Stelian Ilea, a cerut ca municipalitatea sa cumpere aportul firmei sale in relatia de parteneriat, respectiv 15 aparate de taxat montate pe domeniul public al Primariei, a caror valoare depaseste 50.000 de euro.

Conducerea administratiei locale nu a fost de acord cu aceste conditii, motiv pentru care firma a refuzat rezilierea contractului semnat in anul 2000, conform caruia la buget ajungeau doar o treime din sumele incasate de societate din administrarea parcarilor.

In consecinta, reprezentantii municipalitatii au facut demersurile in instanta pentru rezilierea contractului si recuperarea unor debite de la Transelectronic SRL. Acestea reprezinta penalitati pentru plata cu intarziere a obligatiilor catre bugetul local, din perioada 2001 pana in prezent.

Suma totala a penalitatilor se ridica la 462 de milioane de lei. Primarul bistritean a mai spus ca in document nu figureaza faptul ca municipalitatea ar fi obligata sa cumpere aparatele de taxat, motiv pentru care nici nu intentioneaza sa faca acest lucru.

"Nu contest ca am incasat si noi bani din administrarea acestor parcari. Anul trecut, suma s-a ridicat la 342 de milioane de lei, iar anul acesta, pana la sfarsitul lunii aprilie, la 146 de milioane de lei", a declarat edilul.

Totodata, Primaria a renuntat si la serviciile firmei care bloca rotile masinilor parcate neregulamentar, pe motivul ca, in afara Politiei, nimeni nu mai are dreptul sa sanctioneze soferii indisciplinati.

Primarul bistritean spune ca, dupa ce va fi data o sentinta definitiva in acest caz, va include problema administrarii parcarilor in dezbaterea Consiliului Local, singura instanta abilitata sa ia o decizie in acest sens.

In ceea ce priveste divergentele cu Primaria Bistrita, Stelian Ilea a precizat: "Firma Transelectronic n-a mai facut din anul 2000 asocieri cu vreo primarie. Problemele celor ce fac astfel de asocieri vin din schimbarea culorii primarului. Oricum, la Cluj, nu este vorba de gestionarea parcarilor, ci de construirea unui parking".