„Nu sunt de acord cu astfel de practici”, a declarat ieri primarul Radu Mazare, referindu-se la cazul celor doi functionari cercetati penal de Directia Nationala Anticoruptie pentru luare de mita si complicitate la luare de mita.

Cu toate acestea, edilul a tinut sa felicite ironic, in mai multe randuri, DNA pentru demascarea „marii coruptii” din Primaria Constanta, sfichiuindu-l in mod repetat pe procurorul sef Florin Tarnacop.

Trecand peste tonul bascalios abordat de primar in privinta unui act de presupusa coruptie petrecut in institutia sa, ramane de remarcat scenografia organizata de edil pentru aceasta sceneta.

Pentru a reda cat mai fidel amploarea actiunii DNA, Mazare a cumparat din bani proprii un parfum de 33 ml („Davidoff”, pentru ca „Armani”, parfumul in care a constat spaga, nu a gasit) si o sticla de whisky „Ballantine’s”, pe care le-a prezentat pentru fotografiat presei.

Dincolo de controversele unor acuzatii de coruptie aduse unor functionari cu functii de conducere (Bogdan Dima, seful Serviciului de Executari Silite din cadrul SPIT si Varol Amet, seful Biroului Judiciar din acelasi serviciu), Primaria Constanta se poate lauda totusi cu o performanta de invidiat.

Site-ul institutiei a fost desemnat, in cadrul unui concurs organizat in perioada 2- 4 aprilie la Praga, drept cel mai bun site al unei primarii din Romania si din Europa Centrala si de Sud Est. Pe langa aspectul grafic, hotarator a fost criteriul serviciilor oferite cetatenilor, site-ul Primariei Constanta impresionand un juriu international prin transparenta pe care o abordeaza.

Este al doilea an consecutiv in care Constanta a castigat acest premiu, fiind totodata si marea favorita a concursului de anul viitor. Dar, odata depasit momentul placut, Mazare a trecut la chestiunile care ii ocupa, dupa cum a declarat in nenumarate randuri, tot timpul.

Este vorba despre interminabilul razboi pe care il poarta cu DNA, institutie despre care a afirmat ca submineaza intreaga activitate a Primariei prin controalele dese si uneori lipsite de substanta pe care le desfasoara.

De data aceasta, presupusa spaga pe care doi angajati din subordine au primit-o de la un agent economic a starnit amuzamentul lui Mazare, care a tinut cu tot dinadinsul sa faca un adevarat spectacol din ridiculizarea actiunilor DNA Constanta si ale procurorului sef Tarnacop.

„Este caraghios si ridicol ca ditamai DNA, cu procurori platiti cu zeci de milioane de lei pe luna, cu tehnica sofisticata, sa umble noptile prin parcari si sa plaseze aparatura de ascultare pentru o sticla de whisky expirat”, a declarat Mazare, care pare a nu crede in veridicitatea acuzatiilor de coruptie aduse lui Amet Varol si Bogdan Dima.

Poate tocmai din acest motiv a desconsiderat demersurile Elenei Radu, femeia de la care a pornit intreaga poveste.

In sustinerea pozitiei sale, Mazare aduce un element necunoscut multor oameni: absolut toate birourile din cladirea SPIT sunt dotate cu camere video, astfel incat ar exista o inregistrare in care Dima este auzit spunandu-i femeii ca ii va elibera a doua zi avizul de care aceasta avea nevoie.

Ramane de vazut daca atitudinea desconsideratoare a lui Mazare referitor la o acuzatie de coruptie a insemnat un nou punct pentru el sau un motiv in plus pentru DNA de a merge pana la capat.

Tonul zeflemitor adoptat de primar in fata acuzatiilor de coruptie care i se aduc institutiei sale a fost intregit de raspunsul dat la intrebarea referitoare la soarta celor doi presupusi functionari spagari: „daca beau sticla de whisky si nu tin la bautura ca altii pe care ii cunoastem noi, o sa-i suspendam din functie”.