Programul "Fermierul" al Ministerului Agriculturii incepe sa se transforme intr-un fiasco. Sumele foarte mari destinate acestui program - nu mai putin de 7.000 de miliarde de lei pentru cofinantarea cu dobanda subventionata a proiectelor SAPARD - nu au avut darul sa atraga nici fermierii, nici bancile creditoare.

O parte din suma a fost re-directionata ca sa acopere subventiile la combustibili. Purtatorul de cuvant al ministerului, Adrian Tibu, recunoaste ca asteptarile oficialilor ministeriali erau mai mari de la acest program.

Dupa ce la prima licitatie pentru adjudecarea sumelor din program au fost alocate mult sub un sfert din fondurile destinate programului, la a doua licitatie, de marti, a fost prezentata o singura oferta bancara, cea a Bancii Comerciale Romane.

In aceste conditii, concursul s-a amanat pentru 26 aprilie, cand oficialii ministerului spera sa poata cesiona macar o felie importanta din bani.

Potrivit Legii achizitiilor publice, la a doua infatisare a licitatiei oficialii ministeriali vor putea aloca banii chiar si daca va fi prezentata o singura oferta, prin negociere directa cu o singura sursa.

Purtatorul de cuvant al ministerului, Adrian Tibu, recunoaste ca asteptarile oficialilor ministeriali erau mai mari de la acest program. "Noi speram sa dam toti banii de prima data, dar bancile au luat doar atat cat au crezut ca pot gestiona", a declarat Tibu.

"Bancile vor expertiza", a explicat purtatorul de cuvant al ministerului, fara sa poata explica de ce doua dintre bancile interesate, care au primit bani in prima transa, CEC si Banca Comerciala Carpatica, nu au depus oferte in a doua etapa a licitatiei.

Directorul de comunicare al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Mariana Pantea, nu a putut fi contactat ieri pentru a explica lipsa ofertei bancii, in ciuda insistentelor.

In conditiile lipsei de interes din partea bancilor, o parte considerabila din sumele destinate programului "Fermierul", de 1.500 de miliarde de lei, a ajuns sa suplimenteze fondurile de subventie a combustibililor necesari lucrarilor agricole de primavara.

Suma a fost aprobata de Guvern in sedinta de saptamana trecuta prin OUG 25/2006 si are titlul de imprumut. Suma va putea fi insa returnata programului "Fermierul" abia in toamna, la rectificarea bugetara, si aceasta doar daca Guvernul va emite o Ordonanta similara celei de saptamana trecuta.

Merita precizat ca in corpul Ordonantei nu este precizat nicaieri ca cele 1.600 de miliarde de lei vechi sunt luate din fondurile programului "Fermierul". "E vorba de o urgenta. Ploile au intarziat araturile de primavara foarte mult si e important sa profitam la maximum de vremea buna.

A fost necesara aceasta suplimentare", a precizat purtatorul de cuvant al ministerului. Potrivit articolului 8 din OUG 25/2006, suma cu care subventia la combustibili a fost suplimentata este de 2.000 de miliarde de lei vechi si nu de 1.600 de miliarde.

In Cluj, suma totala eligibila pentru programul "Fermierul", la aproape o jumatate de an de la lansarea finantarii, nu depaseste oficial 300.000 de euro.

Doar doua proiecte SAPARD au fost aprobate pana acum, la o suma totala de 600.000 de euro, si un al treilea proiect, in valoare totala de 800.000 de euro, este in curs de aprobare. Seful biroului SAPARD Cluj, Vakar Istvan, admite ca deschiderea fermierilor pentru proiecte SAPARD finantate prin "Fermierul" nu este stralucita.

"Acum incep sa fie interesati. Interesul creste exponential", a declarat Vakar.

ORDONANTA DE URGENTA nr. 25 din 29 martie 2006 pentru aprobarea nivelului sprijinului acordat producatorilor agricoli pentru achizitionarea de motorina

Art. 2 Suma aferenta platii sprijinului financiar in anul 2006 este de 160 milioane lei (RON) si se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anul 2006, in cadrul programului "Dezvoltarea durabila a sectorului vegetal, a sectorului zootehnic si piscicol, precum si alte programe pe care Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale trebuie sa le puna in aplicare".

Art. (1) Prevederile din bugetul de stat pe anul 2006, aprobat prin Legea nr. 379/2005, referitoare la programul "Dezvoltarea durabila a sectorului vegetal, a sectorului zootehnic si piscicol, precum si alte programe pe care Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale trebuie sa le puna in aplicare" din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale se suplimenteaza la titlul "Subventii" cu suma de 200 milioane lei (RON), prin diminuarea cu aceeasi suma a creditelor bugetare aprobate pe anul 2006 la titlul "Subventii" al programului "Fermierul".