Sportul se impleteste la Cluj extrem de strans cu afacerile si cu politica. Echipele de fotbal, baschet sau volei au fost folosite, de-a lungul timpului, pe post de "aspiratoare" de voturi sau de generatoare de imagine pentru politicieni.

Mai nou, marile companii din judet au descoperit ca sponsorizarea unor sporturi poate atrage mari beneficii de imagine pentru ele, mai ales daca echipele respective se bucura de mediatizare.

Unul dintre oamenii de afaceri care au castigat o buna imagine prin intermediul sportului este patronul "CFR Ecomax" Cluj, Arpad Paszkany. Desi are o serie importanta de investitii in economia judeteana, el a capatat notorietate la nivel national dupa succesele extraordinare ale echipei de fotbal, care in trei ani a ajuns din mlastina Diviziei "C" in finala Cupei UEFA Intertoto.

Paszkany a reusit sa aduca la Cluj o serie de fotbalisti din echipa nationala sau care au jucat in competitii europene importante. Asa ar fi antrenorul-jucator Dorinel Munteanu, fostul fundas al Nationalei, antrenorul secund Gheorghe Mihali, fostul portar la "Steaua" Bucuresti, Martin Tudor, sau fostul atacant al echipei "Dinamo Zagreb", Dumitru Mitu.

Prin asocierea cu acesti jucatori, omul de afaceri a capatat prestigiu si faima. Insa acest lucru nu i-a deschis, insa, si portile unor institutii din administratia locala.

Consilierii judeteni au refuzat sa ii acorde lui Paszkany hotelul "Univers T", pe care patronul "CFR Ecomax" ar fi vrut sa il transforme intr-o baza sportiva de nivel european. De asemenea, compania sa a pierdut o licitatie organizata tot de Consiliul Judetean pentru construirea primului mall din Cluj-Napoca, in fata omului de afaceri din Iasi, Iulian Dascalu.

Acesta a sesizat, de altfel, rapid ca ar putea sa castige simpatia unora dintre clujeni prin implicarea in sport.

Iulian Dascalu a anuntat ca va sprijini financiar echipa de fotbal "Universitatea" Cluj, rivala "CFR Ecomax", mai ales ca prima echipa are sanse sa promoveze anul acesta in Divizia "A".

O alta companie care a investit masiv in sport este Banca "Transilvania". Grupul financiar BT sprijina "Universitatea" si echipa de baschet feminin. La randul lor, grupul EBS si "Astral Telecom" investesc in "CFR" Cluj.

Investitia in sport este investitie in imagine

"Carmochim" este sponsor al echipei de baschet masculin care a jucat, anul trecut, in cupele europene si care are sanse sa castige acum atat titlul national, cat si Cupa Romaniei. La finalul sezonului regulat, BU "Poli Carbochim" s-a situat pe locul doi, dupa "Asesoft" Ploiesti.

Un eventual succes ar aduce noi sponsori echipei clujene care beneficiaza de aportul unor jucatori de echipa nationala, cum ar fi Tudor Dumitrescu, a unui important contingent de baschetbalisti sarbi, de un baschetbalist american si de vedete precum Bruno Rozsnafski, revenit la Cluj dupa un deceniu. La fel este si situatia echipei de handal, "Universitatea Armatura" Cluj. Aici a revenit din Danemarca Ion Ani Senocico.

Compania "Jolidon" investeste in volei feminin si in handbal feminin. Cu ajutorul acestui sponsor, cele doua echipe au inceput sa aduca vedete si sa devina din ce in ce mai performante.

Acum, in primul esalon ar putea reveni si puternica echipa de volei masculi

Succesul a atras si politicienii

In conditiile in care omul de afaceri Arpad Paszkany era unul dintre apropiatii Aliantei PNL-PD, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, care este si presedintele la nivel national al democratilor, s-a afisat in mai multe randuri la meciurile echipei de fotbal, in conditiile in care fostul vicepremier PSD Ioan Rus, care conduce in prezent filiala din judet a fostului partid de guvernamant poza intr-un soi de post de protector al "Universitatii" Cluj.

Dupa ce Alianta a ajuns la Putere, o serie de lideri ai PD, cum ar fi, de pilda, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, si-au exprimat public simpatia fata de "U" Cluj.

Nu trebuie neglijat faptul ca fostul director PSD al Directiei Silvice, Victor Cherechesiu, este si presedintele echipei de volei feminin, iar actualul lider al organizatiei municipale a social-democratilor, consilierul local Remus Lapusan, are si el, la randul sau, o cariera de presedinte de club in perioada in care era directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Totodata, fostul viceprimar PNTCD din Cluj-Napoca, Mircea Gavrila, a fost membru in conducerea echipei de fotbal "Universitatea".