GAZETA v-a prezentat in numarul anterior povestea a doi fosti securisti care s-au aciuat la Iulius Group.

Unul dintre ei, Gheorghe Atudoroaie, personaj care a luat parte activ la reprimarea Revolutiei din decembrie 1989 de la Timisoara, este director zonal Transilvania-Banat al Iulius Group si va fi mai mult ca sigur raspunzator de bunul mers al afacerii "Iulius Mall Cluj-Napoca".

De data aceasta GAZETA revine cu un nou nume de securist, care zilele urmatoare isi va gasi salas la Iulius Group divizia Moldova.

La inceputul acestei luni, vestea demiterii clujeanului Eugen Butur din functia de sef al Directiei Regionale Vamale Iasi a zguduit intreaga Moldova. Dupa 10 ani de domnie, Eugen Butur a fost eliberat din functie la inceputul acestei luni printr-un ordin al conducerii Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV).

In plus, Butur s-a ales si cu un dosar penal. Aceasta, pentru incalcari repetate ale conduitei profesionale si "indicii clare asupra unor acte de coruptie", conform declaratiilor purtatorului de cuvant al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Dorin Tiganas.

Conducerea de la Bucuresti a indicat doar faptul ca Butur a incalcat Legea 188/1999 sub incidenta careia intra acele "manifestari care aduc atingere prestigiului autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea" functionarul public.

De asemenea, Butur se mai face vinovat, conform deciziei de demitere, si de incalcarea Codului de conduita. Acest Cod stipuleaza ca functionarul este obligat "sa dovedeasca onestitate in indeplinirea tuturor sarcinilor de serviciu" si "sa nu se lase influentat in luarea deciziilor de «oferte» din partea persoanelor fizice sau juridice".

Mai mult, Butur a fost destituit si pentru incalcari ale articolelor care se refera la folosirea functiei pe care a ocupat-o pentru interese particulare. Butur considera pedeapsa prea dura. "Faptele indicate sunt derizorii. Le voi analiza si voi hotari daca am sa contest aceasta decizie", a spus Butur.

Contrabanda in Est

Demiterea lui Butur a venit dupa o serie de evenimente petrecute in vamile de la frontiera de est, evenimente care demonstreaza clar coruptia institutionalizata din acest sector.

La inceputul acestei luni, marfa de contrabanda - butasi de vie si pachete de tigari - de peste 15 miliarde lei (1,5 milioane RON) a trecut nestingherita prin Vama Stanca Costesti din judetul Botosani, din cadrul Directiei Regionale Vamale Iasi.

Din documentele prezentate la control politistilor de frontiera, rezulta ca in cele doua transporturi erau cu aproximatie 18 tone mere proaspete.

La controlul amanuntit efectuat impreuna cu lucratori din Directia Regionala Vamala Iasi s-a constatat ca in primul transport, folosindu-se lazile cu mere pe post de "capac", se aflau 100.875 butasi de vie nobila Chardonay si Aligote in valoare de peste 10 miliarde lei (un milion RON), iar in cel de-al doilea transport se aflau mascate prin aceeasi metoda 309.875 pachete de tigari marca Plugarul in valoare de peste 5 miliarde lei (543.986 RON). Aceasta a fost cea mai mare captura de tigari descoperita pe frontiera de est.

"Soferii celor doua TIR-uri au spus ca urma sa transporte butasii de vie si tigarile pana la Bucuresti, acolo unde alta persoana avea sa preia aceste bunuri.

Cele doua camioane puteau fi vamuite oriunde in tara, insa soferii se pare ca au preferat Vama Iasi, unde au fost deconspirati de politistii de frontiera", a declarat comisarul sef Dumitru Scutelnicu, directorul DPF Iasi.

Cazul butasilor de vie si al tigarilor trecute prin frontiera de est vine dupa ce Directia Regionala Vamala Iasi a fost implicata recent in alt caz de trafic cu anumite produse din Republica Moldova.

La fel ca produsele mentionate, la sfarsitul anului trecut, prin Vama Sculeni a trecut fara a fi evidentiata de vamesi o cisterna cu alcool, care a fost depistata pe traseu tot de Politia de Frontiera.

Astfel, la Iasi vamesii nu vad o cisterna cu alcool, iar la Botosani sute de mii de pachete de tigari si butasi de vie nobila. Serviciile secrete romanesti dorm, in timp ce prin vama de est se poate trece aproape orice. Daca au trecut tigari, pot trece si droguri.

Daca a trecut alcool, la fel de bine pot intra si substante radioactive provenite prin diferite filiere de la centralele nucleare dezafectate din fosta URSS.

"Cumetrii"

Clujeanul Eugen Butur a fost numit in fruntea DRV Iasi in 1996 si a ajuns in aceasta pozitie gratie relatiilor de cumetrie cu seful SRI, Radu Timofte.

Sa vedem care este natura relatiilor dintre Eugen Butur si Radu Timofte, directorul SRI. In primul rand, cei doi sunt din acelasi leat. Cei doi „veri" se cunosc din tineretea lor cazona.

Butur, nascut in 1950, in satul Cutca, comuna Sanmartin, din judetul Cluj, a absolvit Liceul Petru Maior din Gherla si Scoala Militara de Ofiteri de Infanterie de la Sibiu.

El a fost coleg de promotie (1975) cu Radu Timofte si cu generalul Ilie Marin, adjunct al sefului SRI (si, in timpul liber, finul lui Timofte), care are „raza medie de actiune" in Moldova.

In 1979, in calitate de comandant de companie la regimentul mecanizat din Iasi, Butur a fost recrutat de Directia a IV-a Contrainformatii Militare.

A fost promovat in functia de loctiitor al sefului Biroului Contrainformatii Militare al Brigazii de Graniceri Iasi (unitate care acopera toata granita de nord si est, de la Sighet la Tulcea). In acelasi timp, comandant al Batalionului de Graniceri din Radauti era nimeni altul decat Radu Timofte.

In ecuatia securistica a vremii mai intra doi ofiteri, Viorel Mandrila si Mircea Burgheaua.

Viorel Mandrila, sef de stat major al Batalionului, a ajuns ulterior ofiter CI la divizia Dej, apoi la Simleu, pentru a se intoarce in Moldova, la Bacau, pe functia de sef al Contrainformatiilor, unde a fost uns la interventia Alexandrinei Gainusa, prim-secretarul PCR Bacau.

In 1988, Mandrila, un deosebit de bun si de nadejde prieten al sotiei lui Timofte (originara din satul Valea Ursului, judetul Iasi), a ajuns ofiter DIE, sef adjunct la UM 0195 (Contrainformatii militare externe), al carei sef era generalul Ioan Mot).

Mircea Burgheaua, CI-istul Batalionului, era si el un (foarte sau extrem, dupa caz) apropiat al sotiei lui Timofte.

Timofte a cazut la Baraj

Pe felie se pare ca a intrat si spionajul sovietic. Conform unor surse care au activat in contrainformatiile militare, secretarul PCR al Batalionului, Radu Tudoroiu, impreuna cu cativa ofiteri romani recrutati de GRU din anturajul lui Timofte, i-ar fi inscenat sefului PCTF Vicsani, Marza, o delapidare, in scopul compromiterii lui.

Sovieticii erau interesati sa penetreze informativ batalioanele de graniceri si trupele de securitate active pe granita de nord si est, mai ales dupa discursul autonomist al lui Ceausescu din august 1968, in care condamna invadarea Cehoslovaciei.

Revenind, conform acelorasi surse, Mircea Burgheaua a avut dosarul de urmarire informativa a lui Radu Timofte, dosar intocmit in problema B (Barajul - contrainformatii militare tari socialiste), chestie raportata sefului sau, Eugen Butur.

Butur insa, in loc sa trimita dosarul „mai sus", l-a prevenit pe Timofte ca este „in atentia CI". Ca fapt divers, sora lui Timofte a uitat sa se intoarca din Occident, situatie in care, inainte de 1989, Timofte ar fi trebuit trecut imediat in rezerva.

Ca atare, Burgheaua si Mandrila au propus trecerea in rezerva a lui Timofte, propunere aprobata de Ioan Coman, pe atunci ministru al Aparanii (inculpat in lotul Timisoara).

In acel moment a intervenit Butur, care a propus mentinerea capitanului Timofte in Armata, in compartimentele neoperative (DLEN - Directia Lucrari in Economia Nationala), unde activau colegii sai de ideologie, generalii Nicolae Militaru, Vasile Ionel etc., implicati in dosarele Corbii, adica dovediti a fi fost agenti ai spionajului militar sovietic (GRU).

Astfel, Timofte nu se putea simti decat obligat ca, la randul lui, sa-l protejeze pe Eugen Butur.

Contraserviciul

Dupa Revolutie, toti cei implicati pe verticala in dosarul Timofte au iesit din scena in mod suspect.

Burgheaua a fost trecut in rezerva, iar Mandrila a fost numit adjunct la UM 0215 (Unitatea de protectie informativa a Ministerului de Interne, desfiintata in 1998 din cauza ca facea politie politica si reinfiintata la scurt timp sub numele de UM 0962).

Mandrila a fost reincadrat de catre Gelu Voican Voiculescu si a murit de cancer (au murit cam multi ofiteri superiori de aceasta boala specifica domeniului, inclusiv generalul Mot).

Dupa 1990, Butur a fost promovat la Comandamentul Infanteriei si Tancurilor (actualmente al Trupelor Terestre), ca sef al Sectiei Operatii Speciale si promovat in grad, la exceptional.

Timofte a devenit, in aceeasi perioada, presedinte al Comisiei de Aparare, Siguranta si Ordine Publica din Camera Deputatilor si om de casa al lui Ion Iliescu.

Secretarul Comisiei era Vasile Matei, ex-deputat clujean din partea PUNR, care a fost demis din Comisia de Siguranta Nationala, in urma unor investigatii personale efectuate la Iasi in cazul Timofte.

Surse avizate din PUNR sustin ca Matei ar fi ajuns prea aproape de presupusele legaturi ale lui Timofte cu marele frate de la Rasarit, dar informatiile sunt neconfirmate. Butur, la recomandarea lui Timofte, a trecut in rezerva, pe baza de ordonanta, si a fost sprijinit pentru intrarea in cariera de vames.

El a fost promovat suspect de rapid, de la sef de birou vamal la PCTF Ungheni, pana la functia de sef al Directiei Regionale Vamale Iasi pe care o ocupa din 1996.

Mucles!

Actualul sef al SRI a mai fost obiectul unor investigatii privind presupusa lui colaborare cu spionajul sovietic.

Liberalul George Serban, fost membru in Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor, a sustinut ca fostul senator PDSR Radu Timofte se afla, inainte de 1989, in atentia unei subunitati operative de contraspionaj a Securitatii, specializata in lupta anti-KGB.

Motivul ar fi fost legaturile acestuia „cu trei cetateni" din orasul Roman, aflati, de asemenea, sub investigare, pentru unul dintre ei fiind dovedita vinovatia.

„Aceasta persoana, care nu imi aduc aminte cine era, a fost prinsa in timp ce facea schimb de informatii cu un reprezentant al KGB in Romania", a spus Serban, precizand ca detine aceasta informatie din perioada cand era presedintele Comisiei parlamentare de control al SIE.

Cele trei persoane erau Vera Kiss, rezident sovietic in Romania, Traian Badoi, directorul OJT Roman, si „un domn Sass", lucrator la Fabrica de Tevi Roman.

Potrivit deputatului liberal, ancheta Securitatii a fost intrerupta dupa 1989, atat din cauza pozitiei detinute de Timofte in CFSN, cat si din aceea a sustragerii unei parti a arhivei din Roman, lucru de care fostul senator nu ar fi strain.

In replica, Timofte a declarat ca Serban „bate campii" si ca nu cunoaste nici una din persoanele la care s-a referit acesta.

In schimb, Timofte n-a "batut campii" cand a ordonat o ancheta interna, pentru a afla cine nu respecta pincipalul consemn al institutiei, adica "Mucles!" Asa au fost maziliti generalii Vasile Lupu, fost prim-adjunct al directorului SRI, Grigorie Zagarin, fost sef la Contraspionaj - trecut in retragere sau Bujorel Iamandi, fost sef la Diviziunea Protectie.

Bun venit la Iulius

In ceea ce priveste averea lui Butur - firme dubioase, inregistrate pe numele fiicei sale si care au primit comenzi si sedii gratie Directiei Regionale Vamale Iasi, precum si vile de sute de mii de euro construite pe numele unor batranici de 70 de ani - publicatiile Trustului GAZETA au scris pe larg.

Oricum, averea lui Butur depaseste orice cote imaginabile pentru un lucrator vamal onest, fie el chiar si sef de Directie. In aceste conditii, avand in vedere trecutul securist al lui Butur, acesta se potriveste perfect la Iulius Group alaturi de Gheorghe Atudoroaie.

Un zbir fara putere

Licitatia prin care Iulius Group a ajuns la Cluj a fost una extrem de controversata.

Atat de controversata si de ferita de ochii lumii, incat la licitatie nu a fost invitata o agentie infiintata tocmai in scopul verificarii licitatiilor publice, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.

In scopul respectarii angajamentelor asumate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, a fost infiintata Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), organ de specialitate al administratiei publice centrale aflat in subordinea Guvernului, cu sediul in Bucuresti.

Avem astfel o autoritate care vegheaza la respectarea Legii in cazul licitatiilor, dar, deocamdata, putina lume - persoane fizice si autoritati publice - au auzit de aceasta.

ANRMAP, institutie care ar trebui sa fie zbirul licitatiilor publice, este o biata paiata, careia lumea ii rade in nas. Spunem asta pentru ca, deocamdata, nu exista cadru legislativ care sa ii confere Autoritatii putere concreta de actiune.

In prezent, Autoritatea poate actiona si veghea asupra licitatiilor, dar autoritatile locale nu sunt obligate de lege sa comunice ANRMAP efectuarea licitatiilor. Astfel, ANRMAP se autosesizeaza doar in cazul unor atentionari venite din partea presei sau a participantilor la licitatie.

Potrivit celor de la ANRMAP, singura sesizare pe care au primit-o de la Cluj a fost cea privind desfasurarea licitatiei pentru concesionarea terenului din Parcul de Est in vederea construirii unui mall.

Sesizare degeaba

Sesizarea la ANRMAP a fost facuta de catre reprezentantii firmei South Est Euromentor, care s-au aflat in batalia pentru obtinerea terenului de la Univers T alaturi de Iulius Group.

Imediat dupa ce licitatia a fost adjudecata de catre cei de la Iulius Group, reprezentantii firmei clujene South Est Euromentor au sustinut faptul ca au fost nedreptatiti in ceea ce priveste castigarea licitatiei.

Dupa aceasta sesizare, ANRMAP a cerut Consiliului Judetean Cluj documentatia care a stat la baza licitatiei, pentru a putea verifica desfasurarea acesteia.

Contactat telefonic, Arpad Paszkany, principalul actionar al firmei South East Euromentor, a declarat ca "pana in prezent nu am primit nimic de la ANRMAP, desi termenul legal de raspuns - 30 de zile - a expirat".

Agentie-n vant

In cursul anului trecut, ANRMAP a trimis catre autoritatile publice din Romania - consilii locale si consilii judetene - o instiintare prin care acestea "sunt rugate" ca pana la aparitia noii legislatii sa comunice catre ANRMAP desfasurarea de licitatii.

Cu toate ca cei de la Consiliul Judetean au fost instiintati de infiintarea acestei autoritati, ei nu au anuntat ANRMAP, desi trebuiau sa faca acest lucru, avand in vedere faptul ca valoarea contractului pentru concesionarea terenului este mai mare de 5 milioane de euro, lucru prevazut si in Hotararea de Guvern.

Probabil ca, daca cei de la CJ ar fi sesizat autoritatea in vederea trimiterii unei comisii care sa asiste pe tot parcursul licitatiei, nu ar mai fi existat atatea suspiciuni. Insa CJ nu a dorit sa anunte ANRMAP, mai ales ca legea nu prevede ca autoritatile sa informeze in mod obligatoriu ANRMAP despre licitatii.

Afaceri de budoar

In aceste conditii, ANRMAP pare a fi o fantoma fara putere propriu-zisa, inventata de actuala Guvernare doar pentru a face pe placul UE.

Intrebat fiind de ce nu a fost sesizata ANRMAP in ceea ce priveste licitatia de la Univers T, presedintele CJ, Marius Nicoara, a declarat sec: "Nu eu m-am ocupat de aceasta licitatie, dar pentru a obtine vreo informatie legata de acest subiect sunati la Serviciul juridic din cadrul CJ".

De la Serviciul juridic am fost informati ca aceasta autoritate nu a fost anuntata deoarece ei s-au ghidat dupa codul comercial si nu dupa HG privind functionarea ANRMAP. GAZETA nu a avut mai mult succes nici la ANRMAP.

Dupa ce initial angajatii Agentiei au vorbit deschis si au oferit informatii, dupa cateva zile ei au refuzat sa mai vorbeasca cu presa. GAZETA a aflat ca presedintele ANRMAP are aceeasi culoare politica ca si Marius Nicoara, fiind liberal.

ANRMAP da verdictul

Trebuie mentionat faptul ca, in cadrul ANRMAP, functioneaza o serie de directii. Dintre acestea, putem mentiona Directia generala de politici si reglementare, Directia de consultanta si instruire, Directia de monitorizare si Directia generala de control.

Aceasta ultima directie efectueaza controlul "in mod obligatoriu pentru orice contract de lucrari a carui valoare este mai mare decat echivalentul in lei a 5.000.000 de euro, respectiv pentru orice contract de furnizare sau de servicii a carui valoare este mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 de euro".

De asemenea, Directia de Control verifica conformitatea documentatiei de atribuire a contractelor de achizitie publica cu legislatia aplicabila, desemneaza observatori care vor participa pe langa comisiile de evaluare a ofertelor care trebuie sa verifice rapoartele de evaluare.

Una dintre cele mai importante atributii ale directiei este aceea de a emite acordul in vederea incheierii contractului de achizitie publica, asta doar daca in urma controlului efectuat nu s-au evidentiat incalcari ale legii.

A sosit PUD

Asa cum anticipam, Iulian Dascalu a inceput sa puna presiune pe primarul Emil Boc pentru emiterea autorizatiei de construire inainte de finalizarea procesului South East Euromentor vs Consiliul Judetean. Un prim pas a fost facut saptamana trecuta, cand consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu aferent Iulius Mall.

Acesta nu reprezinta catusi de putin autorizatia de construire, dar este un prim pas spre obtinerea ei.

Potrivit PUD, pe terenul cu o suprafata de 68.430 mp se va construi un complex comercial de tip mall - regim de inaltime D+P+2E, un centru administrativ - regim de inaltime D+P+6E, parking colectiv - peste 1.100 de locuri, subteran, pe terasa Complexului si la sol - precum si amenajari sportive.

Investitia se va realiza etapizat, in prima etapa urmand sa fie vizate mall-ul, birourile si parcarile, iar apoi amenajarile pentru agrement si sport, cu inglobarea Complexului Univers T. Accesele se vor rezolva dinspre strada Al.

Vaida Voievod si strada Intre Lacuri si vor asigura inclusiv legatura cu viitorul Complex Coratim (despre care puteti afla detalii in GAZETA).