Guvernul Romaniei are 25 de ministri. Acestia se presupune ca au o moralitate deosebita, fiind gentlemani atat in viata de zi cu zi, cat si in afaceri. Gheorghe Copos este ministru, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii si, totodata, important om de afaceri, fiind detinatorul Imperiului "Ana". Numai ca, in afaceri cel putin, Copos pare a fi un tepar demn de valutistii anilor ’90, care te trageau in piept fara scrupule.

La inceputul anului 2004, trei oameni de afaceri clujeni au decis sa cumpere pachetul majoritar al Hotelului Hilton din Bucuresti. La Hilton, grupul francez Vivendi avea 52,54% din actiuni, Athenee Palace avea 36,58%, iar CMC International avea 10,88%.

Mai departe, la Athenee Palace Ministerul Transporturilor (MTTC) detinea 39% din actiuni, SC Tehnofrig Cluj avea 21%, iar 40% din actiuni erau detinute de diferite persoane fizice. In aceste conditii, partea clujeana a incercat intai sa cumpere pachetul de 39% de la statul roman.

Statul a evaluat insa Athenee Palace la 80-100 milioane euro, in timp ce un evaluator independent a "spus" 3 milioane de euro. Partea clujeana a oferit MTTC 2,2 milioane euro pentru pachetul de 39%, dar statul nu a fost multumit. Cum Athenee Palace era imposibil de achizitionat, clujenii si-au indreptat privirea spre pachetul francezilor de la Vivendi.

Dupa indelungi negocieri si un schimb de scrisori, clujenii au ajuns la un acord de principiu cu francezii. Vivendi a evaluat Hilton-ul la 48-50 milioane euro si s-au cerut 22-25 milioane euro pentru pachetul lor de actiuni.

Clujenii au oferit 18,6 milioane euro pentru controlul la Hilton. Numai ca, in acest moment extrem de avansat al negocierilor cu Vivendi, a aparut Gheorghe Copos, ministru in Executivul Romaniei.

Teapa de ministru

Copos, care detinea firma CMC International (10,88% din Hilton), le-a propus clujenilor sa incheie o asociere cu Ana Hotels. Astfel s-a creat un consortiu, format din partea clujeana si Ana Hotels.

Pachetul de actiuni al Vivendi a fost cumparat de Ana Hotels, mai apoi, pe baza contractului clar de asociere, urmand ca Ana Hotels sa cedeze partii clujene, contra cost, jumatate din actiunile exVivendi.

Numai ca, in momentul cedarii, in ciuda insistentelor partii clujene, ministrul Copos a refuzat sa onoreze contractul scris! Acum, cele doua parti se afla in judecata, urmatorul termen urmand sa aiba loc in 5 mai, la Sectia Comerciala a Tribunalului Bucuresti.

Nu si nu

Desi clauzele contractului de asociere prevedeau clar faptul ca Ana Hotels urmeaza sa cedeze 50% din actiunile exVivendi catre partea clujeana, ministrul Copos s-a facut ca ploua. Clujenii i-au pus la dispozitie lui Copos chiar si o scrisoare de garantie in valoare de 9,3 milioane euro.

Pentru ca Ana Hotels sa intre in posesia banilor, tot ce trebuia sa faca era sa treaca jumatate din actiunile exVivendi pe numele firmei clujenilor. Numai ca, intr-o discutie privata, Copos i-a anuntat pe clujeni ca, chiar daca ar vrea, nu mai poate trece actiunile in proprietatea clujenilor.

Avand in vedere ca acum Copos detine pachetul majoritar la Hilton, se pare ca hotelul este ravnit de persoane suspuse.

De cine sa fie vorba totusi, avand in vedere statutul de ministru al lui Copos, vom afla dupa finalizarea procesului, in momentul predarii actiunilor, intrucat, potrivit spuselor avocatilor clujeni, Copos nu are nici o sansa sa castige.

Sa radem cu Copos

Schimbul de corespondenta intre oamenii de afaceri clujeni si reprezentantii lui Copos este unul savuros, oamenii lui Copos facand greseli flagrante care demonstreaza ca ei stiu ca dreptatea nu e de partea lor, dar incearca sa traga de timp.

Astfel, in 27.07.2005 reprezentantii lui Copos trimit un mail clujenilor prin care acestia din urma sunt invitati la discutii in data de 27.05.2005 la ora 16.00. Probabil ca ei detin secretul calatoriei in timp.

Mai departe, in 27.07.2005 la ora 13.54, "oamenii" lui Copos trimit un mail prin care informeaza partea clujeana ca "intrucat constatam ca nu ati venit la intalnirea stabilita…". Atata tot ca intalnirea fusese stabilita pentru ora 16.00 a aceleiasi zile (admitand faptul ca 27.05 se citeste in limba lui Copos 27.07), iar Copos & Co. stia cu mai bine de doua ore inainte de intalnire ca partea clujeana nu va fi prezenta. Deh, masina timpului. De asemenea, reprezentantii lui Copos au dat dovada si de alte comportamente aberante.

Astfel, ei cereau scrisoare de garantie in original si nu in copie autentificata la notar si la banca, or acest lucru este imposibil, originalul circuland doar pe canale bancare. O alta isprava este cea legata de contractul propriu-zis de vanzare-cumparare.

Partea clujeana a trimis o propunere de contract, bucurestenii au retrimis modificarile, iar apoi, peste o zi, au cerut partii clujene sa vina sa semneze contractul. Care contract, intrucat clujenii nu acceptasera modificarile si nici nu exista o varianta finala a contractului, doar oamenii lui Copos stiu.

Copos, file de poveste

Recordmanul indiscutabil al declaratiilor de avere ale membrilor Guvernului Romaniei este, fara discutii, Gheorghe Copos, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, care are o declaratie de avere de aproape 250 milioane de euro.

Surpriza insa, Copos nu are in proprietatea sa nici o masina! Are insa 1/7 dintr-un teren agricol de 58.200 mp din Satu Mare - primit ca mostenire - si trei terenuri intravilane in Bucuresti, de 332 mp, 140 mp si 500 mp, ultimul fiind situat intr-o zona rezidentiala.

Copos mai are doua apartamente in Bucuresti (73,71 mp si 55,7 mp) si o casa de locuit in Bucuresti, cu o suprafata de, atentie, 888 mp. La capitolul bunuri, ministrul are bijuterii si tablouri in valoare de 450.000 euro. Mai departe, Copos are conturi si depozite in valoare totala de peste 100.000 de euro.

In ceea ce priveste plasamentele, ne ia cu ameteli: 253 milioane euro! Dar sa le luam pe rand: Ana Group SA - actiuni in cota de 91,5%, care au o valoare de 151 milioane euro, Ana Imep SA - 79,31 % - 64 milioane euro, Ana Hotels SA - 8,05 % - 12 milioane euro, Ana Electronic SA - 5,04 % - 50.000 euro, Ana Pan SA - 17 % - 2,1 milioane euro, Ana Teleferic SA - 0,33 % - 100.000 euro, Ana Trans International - 2,81 % - 30.000 euro, Switel Corporation - 100 % - 50.000 euro. Pe langa acestea, Copos a mai dat un imprumut de 5,4 milioane RON catre Ana Hotels, unul de 7,9 milioane RON catre persoane fizice si are de incasat dividende in valoare de 4,9 milioane RON.

Gheorghe Copos nu are datorii, iar in ceea ce priveste veniturile sale, acestea au fost de 2,79 milioane RON, ele fiind defalcate astfel: 43.196 RON din functia de ministru secretar de stat, 564.395 RON dividende de la Ana Imep, 973.468 RON - rascumparare actiuni Ana Electronic, 429.678 RON - dobanzi imprumuturi Ana Electronic si 785.272 RON -dobanzi imprumuturi Ana Hotels. De asemenea, Cristiana, sotia lui Copos, a realizat un venit total de 67.788 RON (17.331 RON - director general Ana Co si 50.457 RON - dividende Ana Co), iar Alexandra, fiica lui Copos, a avut un venit de 50.129 RON, reprezentand dividendele de la Ana Co.