Comportamentele si atitudinile cunoscute celor multi, mai mult din versurile formatiilor de hip-hop, BUG Mafia sau La Familia sau din tanguielile balcano-tiganesti ale guristilor de manele, Vijelie, Minune, Pustiul, Salam sau Fermecatorul si-au facut loc si au ajuns chiar sa domine scena publica romaneasca.

Initial, au fost priviti cu curiozitate ezitanta sau simpla simpatie bazata pe empatie, dar, cu certitudine, cu totii (sau cel putin unii) credeam ca sunt dispretuiti fara ca cineva sa-si poata inchipui vreodata ca indivizi de teapa acestora ar putea sa conteze vreodata pe scena publica romaneasca.

Indivizi dominati de primitivism, grobianism, violenta verbala si o proasta crestere reala au ajuns insa extrem de rapid sa conteze, sa gireze si chiar sa se constituie in modele pentru tanara generatie.

Cu un limbaj rastit, chiar agresiv, monosilabic sau de cele mai multe ori chiar onomatopeic, cu un comportament de gasca, cu o atitudine sfidatoare si autosuficienta sau, din contra, cu o camaraderie afisata, dusa la extrem, acesti ‘"baieti de baieti" au dat din coate si si-au facut loc pe scena publica.

La inceput pe ecranele televizoarelor, la emisiunile de sport-divertisment sau politica-divertisment, prin prezentarea unor perle sau declaratii hazardate, bezmetice sau dominate de agresivitate verbala, pentru ca, ulterior, sa ne trezim cu ei vrand, nevrand in case, seara de seara.

La inceput a fost doar Mitica-Corleone, Giovani si cu Victor-fratele cel mic, apoi au aparut Netoiu, Dinel, Vama, MeMeul, Borcea, Pinalty, nea Gigi si o serie de alti indivizi care, cu maxim tupeu, au reusit sa se lafaie pe ecranele televizoarelor pentru simplul motiv ca faceau rating.

In politica, de la Paleologu si Balaceanu-Stolnici s-a ajuns la Mischie, Oprisan si, in cele din urma, la Marean-"care este" Vanghelie si la Becali-"razboinicul luminii" din Pipera.

Cu totii fac parte din aceeasi mare familie, a romanilor aculturali, exaltati, cu un limbaj sub-urban dominat de clisee verbale, cu o atitudine de smecheri de cartier care au demonstrat ca s-au descurcat, s-au ajuns, si de aceea ar avea dreptul la orice, inclusiv la a conduce Romania.

De altfel, de ce nu ar conduce-o din moment ce actualul presedinte nu este foarte departe de toti cei enumerati mai sus, cu unii dintre ei legand de curand si o stransa relatie de prietenie in noul "sanctuar" al politicii romanesti - restaurantul traditional romanesc cu nume englezesc - Golden Blitz.

Cu un presedinte primitiv, al carui comportament grobian si atitudine de mitocan nu face decat sa gireze astfel de indivizi ca si cei mai sus enuntati, Romania se indreapta cu pasi siguri de la balcanizarea actuala spre o mahalagizare totala.

Cu un presedinte care hahaie si penduleaza intre nurii blondei Elena si spriturile de la Golden Blitz, cu un Becali exaltat, care behaie zilnic cate ceva atotstiutor si cu un Vanghelie "care este"… noua imagine a PSD-ului care isi doreste recredibilizarea (!?), asistam, fara indoiala, la o rasturnare totala a valorilor in spatiul carpato-danubiano-pontic, ce aduce tot mai mult cu o mahala.