Un nou conflict a izbucnit la Cluj intre liderii Aliantei PNL-PD. Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, cel care conduce si filiala PNL, a cerut Guvernului sa scoata de pe lista bunurile care apartin domeniului public al orasului Cluj-Napoca imobilul in care functioneaza Primaria si Consiliul Local.

Cladirea fusese trecuta in patrimoniul public al orasului la initiativa primarului Emil Boc, care este si presedintele Partidului Democrat.

In perioada interbelica, acest imobil apartinea autoritatilor judetene. In el functiona chiar Prefectura. De asemenea, pe rolul mai multor instante se afla procese in care autoritatile locale si judetene se judeca pentru dreptul de proprietate asupra cladirii.

Tot in perioada interbelica, in actualul sediu al Prefecturii si al Consiliului Judetean functiona Camera de Comert, care ocupa in prezent sediul fostului hotel "Astoria".

Primaria isi avea sediul intr-o cladire din actuala Piata a Unirii, care in prezent adaposteste Serviciul de Stare Civila al municipalitatii si Directia municipala de Taxe si Impozite.

Lant de dosare pe rolul instantelor

Primarul Emil Boc a afirmat ca nu exista un conflict intre el si presedintele Consiliului Judetean, ci doar o disputa juridica. El a adaugat ca a convenit cu Marius Nicoara sa lase disputa juridica sa fie transata in instanta.

Potrivit biroului de presa al CJ, Guvernul a stabilit, in anul 2002, ca imobilul apartine autoritatilor judetene, in temeiul unei legi adoptate in anul 1998. Fostul primar din Cluj-Napoca, Gheorghe Funar, a atacat in contencios-administrativ hotararea Executivului, insa a pierdut procesul la Curtea de Apel, in anul 2004.

Recursul declarat de actualul edil a fost respins de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De asemenea, pe rolul Tribunalului Cluj se afla un dosar privind actiunea in contencios-administrativ pentru anularea partiala a hotararii Consiliului Local cu numarul 133/2005 privind patrimoniul municipiului. Totodata, pe rolul Tribunalului Arad se afla un dosar civil avand ca obiect recunoasterea dreptului de proprietate a judetului Cluj asupra acestui imobil.

Noul conflict intervine la doar o saptamana dupa ce intre primarul Emil Boc si presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a intervenit o disputa legata de realizarea unei centuri de ocolire a orasului. CJ a inceput demersurile pentru realizarea soselei prin comunele Cojocna si Aiton, proiect ce ar costa 30 de milioane de euro. Viitorul tronson ar urma traseul unor actuale drumuri judetene.

In schimb, Emil Boc sustine realizarea unui proiect, ce dateaza de pe vremea guvernarii PSD, care prevede construirea centurii de ocolire prin satul Valcele, proiect pentru care ar trebuie, insa, cheltuite 90 de milioane de euro.