Grupurile de interese din energie sunt si ele conectate la afacerea, curat liberala, numita Fondul Proprietatea. Puntea dintre „baietii destepti" din energie, de care vorbea presedintele Traian Basescu, si megasafi-ul, cum a fost numit Fondul Proprietatea, trece pe la casa de avocatura „Bostina si Asociatii".

Doru Bostina e asociat cu rasfatatul contractelor primite de la stat, Bogdan Buzoianu, in Energy Consult si Energy Holding. In acelasi timp, avocatul Bostina este asociat cu Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, in societatea Medist.

In aceeasi ordine de idei, descoperim ca Medist ii are ca asociati pe premierul Calin Popescu-Tariceanu si pe Nicolae Rotileanu, de la Fondul Proprietatea, in Leader High Tech. Panza de paianjen care face legatura intre energie si Fondul Proprietatea arata cat de minutios functioneaza circuitul intereselor creat in jurul titlurilor detinute de fostii proprietari.

Valoarea Fondului Proprietatea, care urmeaza sa fie listat la Busa de Valori Bucuresti, dar si la alte burse internationale, a fost estimata la minimum 14 miliarde de RON. In portofoliul sau intra companii mari, precum BCR, Loteria si Imprimeria Romana.

O chestiune de marketing politic

Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a numit la conducerea Fondului pe aproape toti partenerii sai de afaceri, prieteni sau colegi de partid. Presedintele Traian Basescu, desi stie de increngaturile de la Fond, nu ataca frontal initiativa. A avut insa grija ca nici un politician PD sa nu isi asocieze numele cu o astfel de afacere.

In schimb, premierul a avut si mai mare grija ca toti apropiatii sai sa prinda cate ceva din ciolanul numit Proprietatea.

Fara exceptie, sunt conectate la afacere cam toate casele de avocatura care au avut de-a face cu activitatea premierului sau a Ministrului de Finante, Sebastian Vladescu – casa de avocatura Musat si Asociatii, care a fost consultantul privatizarilor Sidex si Banca Agricola, din care a facut parte si Gabriel Zbarcea, numit ulterior de Tariceanu la conducerea Autoritatii pentru Valorificarea

Activelor Statului, firmele de avocatura Popovici si Asociatii si Tuca, Zbarcea si Asociatii, case care s-au constituit prin spargerea celei dintai. Ultimele doua case de avocatura sunt acum consultantii juridici ai Fondului Proprietatea.

Dupa cum am aratat deja, a treia casa de avocatura care primeste bani de la conducerea Fondului este Bostina si Asociatii, direct implicata in afaceri cu Sebastian Vladescu si Calin Popescu-Tariceanu. Doar ca de data aceasta, se pare ca legatura este mult mai stransa si mai apropiata sufletului primului-ministru.

Bostina este bagat in afaceri direct cu cel suspectat de Traian Basescu ca ar fi unul din „baietii destepti" din energie care a fost favorizat de mai toate regimurile politice de pana acum. Dar inceputurile prieteniei duc tot la... Calin Popescu-Tariceanu.

Tariceanu are o istorie comuna cu „baietii destepti" din energie

Pe cand era Ministrul Industriilor, premierul a fost primul care a incredintat contractul pentru Portile de Fier II catre firma Sulzer Hydro care a fost absorbita mai apoi de elvetienii de la VA TECH, unde se regasea ca partener si Bogdan Buzoianu. Contractul a fost incredintat fara licitatie, la o valoare mult subevaluata.

Acum, Codrut Seres, ministrul Economiei, evalueaza pagubele produse la Portile de Fier la patru milioane de euro. El promite recuperarea prejudiciului de la VA TECH, firma care a executat modernizarea hidrocentralei. Insa nu incearca sa revada contractul si modul in care au fost incredintate lucrarile de modernizare de la Portile de Fier.

Clientul preferat al Hidroelectrica a economisit prin cumpararea de energie ieftina 85 de milioane de dolari. Hidroelectrica a dat energia cea mai ieftina din martie 2003 pana la finele lui 2004. Energy Holding a fost clientul preferat al Hidroelectrica.

In baza unui contract, incheiat in ianuarie 2004, compania a cumparat, cu circa 62 de milioane de USD, energie de 2,61 de milioane MWh, la un pret de numai 23,74 de USD/MWh.

Pomana data celor de la Energy Holding nu a fost suficienta. Premierul apropie „baietii destepti" din energie si de „vaca de muls" care este Fondul Proprietatea. Condus de un grup de initiati in ceea ce priveste tranzactiile cu actiuni, fondul este la un pas de a deveni o mega escrocherie care poate rivaliza lejer cu SAFI sau FNI.

Traseul unei crime perfecte

Cum anume pot baietii sa se imbogateasca? Foarte simplu. Mecanismul este astfel facut sa permita cunoscatorilor sa absoarba de pe piata, la pret minim, toate titlurile de proprietate aflate in circulatie. Inainte ca Fondul Proprietatea sa fi fost constituit, fostii proprietari au primit, in urma unei evaluari a proprietatii pierdute, titluri de valoare nominala.

Titlurile sunt inscriptionate cu suma de bani pe care pagubitul urmeaza sa o recupereze. In acele conditii, orice posesor al acelor titluri putea sa subscrie la societatile care urmau sa fie scoase la privatizare de AVAS, Ministerul Economiei, Ministerul Turismului si nu numai. Numai ca acest lucru nu s-a intamplat.

Autoritatile nu au inchis nici acum oferta publica pentru societatile scoase la privatizare. Astfel ca Guvernul liberal condus de Tariceanu a venit cu o megasolutie: infiintarea Fondului de investitii, in a carui portofoliu sa incapa cele mai profitabile societati la care statul inca detine actiuni. Din cele 114 societati bagate in fond, putine sunt insa profitabile.

Majoritatea nu pot fi nici macar auditate pentru a primi consimtamantul Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare (CNVM) de a fi listate la Bursa. Fostii proprietari ar urma sa fie si ei actionari la acest fond prin conversia titlurilor de valoare in actiuni.

Actionari la o promisiune

Doar ca aceasta conversie nu se va face direct. Oamenii, care habar nu au ce insemna piata de capital, pentru ca fenomenul nu a fost explicat de nimeni in termeni clari in Romania, se trezesc actionari la o piata aparent virtuala, care nu are cum sa aduca ceva bun neinitiatilor. Poate chiar din aceste considerente autoritatile au hotarat sa complice si mai mult treaba.

Ele au hotarat sa nu ii primesca in marele fond decat pe acei care, in baza unei cereri, se vor pre-zenta la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si vor cere, atentie!, conversia in titluri de despagubire a titlurilor de valoare nominala pe care le detin deja.

Abia atunci, dupa ce ei vor fi verificati si introdusi intr-o baza de date la Registratura, se vor putea considera actionari la Fondul Proprietatea. Iar pentru ca ei vor invata, probabil, destul de greu sau deloc ce inseamna jocul pe Bursa vor pierde de doua ori. De doua ori, pentru ca o data au pierdut deja.

Ei au fost neindreptatiti inca de cand li s-a facut estimarea initiala, in baza careia au primit tilurile de valoare.

Macar daca s-ar ajunge la Bursa

Pasul pana la listarea Fondului reprezinta de fapt cel mai mare pericol pentru fostii proprietari. Nu degeaba am amintit la inceput de grupurile de initiati care il conduc si il administreaza. Oportunitatea de a castiga repede pe prostia sau, mai bine spus, nestiinta celor indreptatiti sa isi primeasca terenurile si casele inapoi, a fost mirosita cu mult timp in urma.

Acum ea este doar valorificata. Conducerea Fondului Proprietatea este singura care are infomatii legate atat de persoanele care detin titluri de despagubire, cat si de cele care inca sunt in posesia titlurilor de valori nominale. Ei detin toate datele despre fostii proprietari. E simplu.

Ei pot sa spuna cu exactitate adresa celui in cauza, valoarea titlului detinut, pana si conditia materiala a proprietarului de hartii valoroase. Cu o valiza de informatii, „meseriasii" pietei de capital si ai avocaturii, care si-au insusit in timp arta persuasiunii, bat la portile Paradisului.

Ei aduna de pe piata cat mai multe titluri, care duse, mai apoi, pe Bursa, si folosite cu cap, pot starni invidia oricarui mare jucator.

La granita dintre mizerie si moralitate

Si tranzactiile continua si acum. Cadrul legislativ nu mai permite asta, dar nici nu pune stavila obisnuintei. Pentru ca romanul este stapanul propriei averi, nu e asa? Poate sa vanda daca doreste, chiar si la 28% din suma care i s-ar cuveni. Poate are nevoie de bani si nu de promisiuni ca sa isi cumpere medicamente si imbracaminte. Si asta se intampla de ceva timp.

Piata neagra s-a format, si cativa oportunisti sug tot ce e mai bun de pe piata. Nu este neaparat ilegal. Nu poate fi, din moment ce legea o permite. Insa nici de moralitate nu poate fi vorba.

Proprietatea este piatra cea mai greu incercata de-a lungul istoriei. Iar liberalii au numit infiintarea fondului un act de vointa politica, creat din respect pentru fostii proprietari. Poate din aceste considerente si-au dat mana si s-au urcat in functii privilegiate, chiar daca au fost nevoiti sa renunte la afaceri banoase pe care le-au condus in civilie. Din marinimie si moralitate.

Atentie, domnilor! Daca o sa scada increderea in fond, o sa se prabuseasca si valoarea actinilor care v-au incaput in buzunare. Si ne-ar parea rau pentru toata buna-credinta aratata.