„Revolutionara" soacra a liderului PSD, prof. univ. dr. ing. Margareta Costea, nu a dat lovitura in lumea afacerilor clasice si nici nu a incercat macar. In 1990, si-a procurat un certificat de revolutionar, falsificand un intreg dosar, si a incercat sa fructifice din plin statutul obtinut pe cai oculte. Nu este insa nici pe departe singura „afacere" a soacrei intreprinzatoare.

Pe langa statutul de revolutionar mai existau si alte metode de a obtine profituri substantiale fara a se infiinta o societate comerciala. Fundatiile umanitare au reprezentat pentru multi veritabile cornuri ale abundentei, mizandu-se pe naivitatea si buna-credinta a cetatenilor romani sau straini care plangeau de mila unor defavorizati ai sortii.

Fundatia „Tinerii Romaniei" (FTR)

Cunoscuta mai ales pentru faptul ca si-a asociat ani la rand imaginea cu cea a Parintelui Galeriu, de la Biserica Sf. Silvestru, preacucernica Margareta Costea a pozat permanent intr-o crestina practicanta, dedicata operelor caritabile facute dintr-un altruism desavarsit.

Aceste opere nu-i puteau ignora pe orfanii romani, acei copii traumatizati care ne-au facut cunoscuti lumii intregi pentru ororile cu care s-au confruntat minorii institutionalizati din Romania. In 2001, la 30 martie, Judecatoria Sectorului 1 acorda personalitate juridica pentru Fundatia „TINERII ROMANIEI", cu sediul in Str. Jean Monnet nr. 69, adica la domiciliul sotilor Ion si Margareta Costea, socrii liderului PSD Mircea Geoana. Personalitatea juridica fusese obtinuta pe Dosarul nr. 107/PJ/ 2001, la cererea Fundatiei „Tinerii Romaniei" (FTR), inaintata prin avocatul Florin Mitre. Inscrisurile FTR erau urmatoarele: actul constitutiv autentificat sub nr. 532/19 martie 2001 la BNP „Manciu Paraschiva si Asociatii", statutul autentificat sub nr. 533/2001 si dovada existentei sediului in Str. Jean Monnet (contractul de vanzare-cumparare nr. 3928 / 4 ianuarie 2001). FTR obtinea, ulterior, si certificatul de inregistrare fiscala nr. 14227160 din 11 oct. 2001, avand la debut contul nr. 2511.1-8429.2 USD deschis la BCR – Sucursala Dr. Felix Bucuresti.

Este de remarcat faptul ca FTR avea doar un cont in valuta, mizandu-se probabil doar pe milostenia externa.

Conform statutului FTR, consiliul director nu putea fi format decat din membrii fondatori. Presedintele Fundatiei „Tinerii Romaniei" era Margareta Costea, vicepresedintele fiind Mihaela Geoana, fiica sa, iar secretarul executiv devenind Cristina-Ioana Bara, nepoata prezidentei. Era vorba, asadar, de o fundatie de familie.

Membrii fondatori erau urmatorii:

- COSTEA MARGARETA, fiica lui Gheorghe si a Mariei,

- GEOANa MIHAELA, nascuta la 26 februarie 1963 la Bucuresti, fiica lui Ion si a Margaretei, cu domiciliul in Str. Dr. Felix 101, bloc 19, sc. B, ap. 57, sector 1, cu procura speciala data lui COSTEA ION, tatal sau, nascut la 5 noiembrie 1935, procura fiind autentificata sub nr. 748/1218 din 1 martie 2001 de catre consulul Cristian Gaginski de la Ambasada Romaniei la Washington,

- BARA ILEANA, nascuta la 21 mai 1967, in Bucuresti, nepoata doamnei Costea, cu domiciliul in B-dul Nicolae Titulescu nr. 10, bloc 20, sc. B, ap. 60.

Autorizatie de functionare cu cantec... PSD

La 2 aprilie 2002, presedinta FTR, Margareta Costea, depunea la Comisia pentru Protectia Copilului Sector 1 cererea de obtinere a autorizatiei de functionare pentru un centru de tip familial, patronat de Fundatie.

Trei zile mai tarziu, asistentul social insarcinat sa faca raportul de evaluare constata ca in dosarul depus de FTR nu exista o metodologie de desfasurare a activitatii, nefiind de altfel prevazut in statutul fundatiei centrul de tip familial, ci doar internatele. Nu se specificau in dosar nici sursele de finantare, bugetul era sumar intocmit si lipsea contractul de imobil.

Pentru ca tacamul sa fie complet, destoinicul functionar amenda si lipsa datelor privind personalul angajat pentru centrul de tip familial si sesiza ca personalul de conducere nu are pregatire profesionala si experienta in domeniul protectiei copilului.

Filotima doamna Margareta incerca sa obtina autorizatia fara sa aiba personal specializat, fara sa dea informatii despre buget si sursele de finantare, avand doar bune intentii privind preluarea unui grup de orfani spre crestere si ingrijire parinteasca.

Cu toate ca dosarul era incomplet, frizand chiar iresponsabilitatea deponentului, Comisia pentru Protectia Copilului Sector 1 autorizeaza FTR, la 12 aprilie 2002, sa desfasoare activitati in domeniul protectiei copilului, adica la doar 10 zile de la depunerea cererii de catre influenta soacra a proaspatului (pe atunci) ministru al Afacerilor Externe.

Comisia in cauza era prezidata de doamna Lavinia Paul, avandu-l ca vicepresedinte pe domnul Danut Ioan Fleaca, perenul director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1. Prin Hotararea nr. 706 / 12 aprilie 2002, dupa ce dezbatuse cererea FTR inregistrata cu nr. 2326/2002 si supusa Comisiei sub nr. 969/2002, Comisia pentru Protectia Copilului binecuvanta desfasurarea de activitati in domeniul protectiei copilului in cladirea din Str. Nicolae Caramfil nr. 25, Sector 1. Concluzia Comisiei a fost ca FTR respecta cadrul legal existent (HGR nr. 604/1997) si i se acorda autorizatia pentru un an pentru ingrijirea unui grup de 10 baieti.

FTR avea deja autorizatia sanitara nr.6963 / 21 martie 2002 a Directiei de Sanatate Publica, semnata de directoarea dr. Maura Popescu si de catre dr. Maria Nitescu.

FTR se obliga la urmatoarele:

- Organizarea de cursuri IT si de limbi straine;

- Testarea in muzica si pictura pentru depistarea unor aptitudini reale;

- Amenajarea unui teren de minifotbal si de panouri de baschet, deoarece unul dintre parintii sociali era profesor de sport;

- Cultivarea principiilor crestin-ortodoxe.

In motivatia sa, presedintele FTR, prof. Margareta Costea, spunea: „Sintetizand metodologia de lucru a FTR, aceasta va ajuta cu siguranta la formarea unor tineri, cu care soarta a fost vitrega, sa devina stapani pe ei, demni si cu sanse egale in viata fata de oricare alt tanar din Romania.

(...) Veniturile urmeaza sa soseasca de la persoane generoase din SUA, Anglia si Elvetia, care au asigurat finantarea cu 70.000 de USD a repararii si dotarii imobilului in care copiii vor locui.

Acesti sponsori ne-au asigurat ca vor acoperi cheltuielile respective pe o perioada de doi ani, in totalitate, urmand ca pentru anii urmatori, alaturi de contributia lor, sa vina si contributia unor sponsori din Romania".

Saracu’, sarac!

Proiectul elaborat de doamna Costea avea drep scop „instruirea la un inalt nivel stiintific a unor copii dotati intelectual, dar care nu au resurse materiale necesare, fiind copii orfani de unul sau ambii parinti".

Beneficiarii erau 10-15 copii care urmau sa traiasca in regim de externat, cu rezultate foarte bune la scoala, precum si 10 copii care urmau sa beneficieze de un regim de familie intr-o cladire amenajata in acest scop. Partenerii FTR erau profesorii universitari de la ASE, care promiteau sa predea gratuit copiilor din program.

Presedinta Fundatiei depunea, la 6 martie, si un buget estimativ pentru 2002, in cuantum de 78.454 de USD, dupa cum urmeaza: INVESTITIE (43.910 USD), racord gaze (2.498 USD), tablouri electrice (126), mobilier (8.000), lenjerie (400), vesela (200), plapumi (500), alimente (12.980 – 12 persoane x 3 USD x 30 zile x 12 luni), utilitati (1.620), salarii (6.600 – 550 USD x 12 luni), diverse (1.620 de USD).

„Parintii" Costea ai celor 10 orfani

Celebra soacra dorea sa impresioneze Comisia pentru Protectia Copilului cu CV-ul personal si cu cele intocmite de cei doi parinti sociali, toti trei fiind considerati, initial, de asistentul social drept lipsiti de pregatire profesionala si experienta in domeniul protectiei copilului.

MARGARETA COSTEA

Studii: 1958 – Institutul Politehnic Brasov – inginer; 1965 – Institutul Politehnic Bucuresti – Fac. Tehnologie economica – economist; 1978 martie – specializare in management in Statele Unite ale Americii; 1979 – doctor in economie.

Activitate profesionala: 1958-1960 – inginer stagiar; 1960-1963 – sef unitate Fabrica de casete radio-tv la Uzinele „ELECTRONICA" Bucuresti; 1963-1969 – cercetator stiintific principal INCEF; 1970-1992 – cadru didactic la ASE; 1999-2002 – prorector ASEBUSS.

Hobby: 1952 – vicecampioana nationala de atletism; 1954-1956 – portar al echipei de handbal PROGRESUL BRASOV (campioana nationala); Directia de Protectia Drepturilor Copilului Sector 1 a monitorizat activitatea Centrului de tip familial patronat de Fundatia „Tinerii Romaniei". Conform Raportului intocmit de Serviciul Corp Control, inregistrat cu nr.7087 / 6 august 2002, cu privire la perioada 13 mai-30 iulie 2002, Centrul preluase 9 copii de la orfelinatele „Sf. Stelian" si „Sf. Nicolae". Personalul centrului era format din familia Costea (Georgeta si Sorin) ca parinti sociali, care locuiesc permanent in centru, bucatareasa Florentina Buzdugan si contabila Gina Ionescu.

Cuplul de parinti sociali este descris ca fiind unul de varstnici (!!!), cu o pregatire intelectuala deosebita, potrivit pentru crearea unei relatii de tip bunici-nepoti (!!!) si unei bune comunicari intre cele doua generatii. La data controlului nu exista asistent social pentru intocmirea dosarelor copiilor si nu fusesera inregistrati la medicul de familie.

Lipseau si fisele individuale in care sa fie consemnate vizitele parintilor. Copii erau inscrisi, la 27 mai 2002, la Scoala Generala nr. 12 in clasele IV, V, VI, VII.

Soacra a poftit la o vila nationalizata

Soacra fostului ministru din Cabinetul Nastase reusea, la mai putin de trei luni de la data infiintarii Fundatiei „Tinerii Romaniei", sa obtina o vila spatioasa pentru „pohta" sa, adica pentru centrul de tip familial. Protocolul nr. 10.702 / 29 iunie 2001, incheiat intre Ministerul Educatiei si Invatamantului, reprezentat de ministrul Ecaterina Andronescu, si FTR, reprezentata de presedinta Margareta Costea, prevedea organizarea si derularea unui program privind protectia copiilor in dificultate, care au un grad ridicat de inteligenta, in imobilul din Str. Nicolae Caramfil nr. 25, Sector 1.

Durata protocolului era de maximum 10 ani. Ministerul se obliga sa puna la dispozitia FTR imobilul din Str. Herastrau 25, Sector 1, in starea in care se afla la data protocolului.

Imobilul era format din subsol, parter si un etaj, avand 3 dormitoare pentru copii, un dormitor cu grup sanitar, pentru parintii sociali, anexe sanitare pentru copii, sufragerie, bucatarie si anexe, o camera pentru oaspeti.

Amplasat intr-o zona mai mult decat valoroasa, Strada Nicolae Caramfil (fosta Herastrau), imobilul era construit de peste o suta de ani, cu teren aferent de aproximativ 1.700 de metri patrati si deschidere de peste 50 de metri la sosea.

Retrocedare „cu cantec"

Cotidianul „Romania Libera" dezvaluia in august 2005 ca imobilul din Str. Nicolae Caramfil nr. 25 a fost revendicat inainte de 2000 de Mariana Stanescu, nepoata familiei Diaconescu, ctitorii Bisericii Herastrau. „Dupa revolutie mai eram in viata sapte mostenitori. Toti mi-au cerut mie sa fac demersurile necesare pentru redobandirea proprietatii. Chin mare si multa bataie de joc.

Eu si sotul meu am imbatranit si ne-am imbolnavit prin tribunale", a marturisit Mariana Stanescu. Prin 2001 Mariana Stanescu a depus in termen, in baza Legii 10, o cerere de retrocedare a imobilului din Str. Nicolae Caramfil nr. 25. Casa se afla in administrarea Ministerului Invatamantului si Cercetarii (MIC).

La solicitarea Primariei, MIC a trimis o adresa, prin care instiinta ca locuinta nu poate fi retrocedata in natura deoarece este folosita. Mariana Stanescu a facut insa dovada cu acte ca imobilul pe care il revendica este liber de orice sarcina.

Nu a trecut prea mult timp ca a aparut mama-soacra a liderului PSD, Mircea Geoana, pe atunci ministru de Externe, iar imobilul a fost ime-diat ocupat de sarcini. La 29 ianuarie 2001, MIC incheie un protocol pentru o perioada de zece ani cu Fundatia „Tinerii Romaniei", patronata de Margareta Costea si fiica sa, Mihaela, sotia fostului sef al diplomatiei romane.

Au urmat alti patru ani de judecata, bani cheltuiti, sanatate degradata si umilire, pentru nepoata ctitorilor Bisericii Herastrau. Adevaratul proprietar a fost tarat ani intregi prin tribunale, iar cand instanta i-a facut dreptate prima oferta de cumparare a venit din partea soacrei „revolutionare" Margareta Costea.

Simtindu-se jignita si umilita, Mariana Stanescu, proprietara de drept a imobilului din Str. Nicolae Caramfil nr. 25, a refuzat ferm oferta soacrei liderului PSD, Mircea Geoana. Proprietara a vandut, la scurt timp dupa punerea in posesie, unui necunoscut. Noul proprietar a solicitat si obtinut autorizatie de demolare, dupa care a vandut unei firme particulare.

Valoarea terenului de pe Strada Nicolae Caramfil nr. 25 este de cel putin 400.000 de euro.

„Preacucernica" soacra i-a abandonat pe orfani

Presedinta FTR nu a plecat cu mana goala din vila retrocedata. Prin Decizia nr. 208A / 7 aprilie 2003 a Curtii de Apel Bucuresti, definitiva si irevocabila, se anula Ordinul Ministrului Educatiei si Cercetarii (MEdC) nr. 4762 / 17 oct. 2001 si se dispunea restituirea in natura catre doamna Mariana Stanescu, prin succesorul acesteia Gheorghe Paraschiv, a imobilului din Sectorul 1 administrat de Fundatia „Tinerii Romaniei".

Prin tranzactia autentificata de notarul public Gabriela Ivan cu nr. 2788 / 4 oct. 2004, proprietarul vilei a platit fundatiei patronate de influenta soacra investitiile efectuate in valoare de 46.000 de USD. MEdC a trimis Fundatiei „Tinerii Romaniei" Notificarea nr. 39607 / 20 oct. 2004 de reziliere a Protocolului de colaborare nr.10702 / 29 iunie 2001, cerand Fundatiei sa elibereze imobilul din Str. Nicolae Caramfil nr. 25, pana la 25 octombrie 2004. Fundatia patronata de „filotima" Margareta Costea si de fiica sa, Mihaela Geoana, trimitea, prompt, o adresa Comisiei pentru Protectia Copilului Sector 1. Adresa cu nr. D2505 / 21 octombrie 2004, semnata de soacra lui Geoana, anunta ca FTR pune la dispozitia Comisiei cei 8 orfani, deoarece a pierdut sediul din Str. N. Caramfil nr. 25, Sector 1.

Contactat de „Gazeta de Bucuresti", directorul general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1, domnul Danut Ioan Fleaca, cel care a autorizat Fundatia „Tinerii Romaniei" in 2002, a declarat ca nu a fost influentat de celebritatea Clanului Costea-Geoana si ca punctul de vedere critic al asistentului social care s-a opus cu argumente autorizarii nu a fost considerat relevant de catre Comisia pentru Protectia Copilului Sector 1. Acordarea autorizarii s-a bazat doar pe promisiunea facuta de conducerea FTR ca va asigura toate conditiile necesare intretinerii si cresterii celor 9 orfani. Fundatia nu a depus niciodata vreun bilant contabil sau alte acte contabile care sa justifice sursele de finantare ale proiectelor sale.

Domnul director general a recunoscut ca, dupa pierderea vilei din Str. Herastrau, Fundatia „Tinerii Romaniei, condusa de doamnele Margareta Costea si Mihaela Geoana, nu a mai „asaltat" autoritatile locale cu alte proiecte umanitare destinate orfanilor romani.