Saptamana trecuta, la Sectia a IV-a Civila a Tribunalului Municipiului Bucuresti a avut loc un proces de pomina, legat de constructia cartierului Henri Coanda. Este vorba de un recurs al ANL. La fata locului, am aflat o poveste incredibila, pe care v-o prezentam in cele ce urmeaza.

Este o cronica a unor fapte uluitoare, menite sa aduca in buzunarul unora dintre mai-marii zilei, peste 300.000.000 de euro. O prima consecinta: peste 4.000 de cetateni romani raman cu buza umflata, fara locuinte. Tocmai acesti oameni s-au adresat redactiei noastre cu un memoriu demn de un roman politist. Sunt revoltati ca nimeni nu le face dreptate.

Deocamdata, procesul a fost suspendat, pentru verificarea unor acte considerate false.

In 2004, dupa depasirea mai multor piedici, a inceput constructia caselor in cartierul Henri Coanda (HC), partea din Voluntari. Proiectul fusese realizat prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), pe teritoriile oraselor Bucuresti (Sectorul 1) si Voluntari.

Lucrarile au demarat numai in Voluntari, deoarece Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, a refuzat sa semneze autorizatiile de construire, pentru partea bucuresteana. Motivul: in baza Legii nr. 10/2001, au fost retrocedate 2,5 hectare, amplasate exact pe una dintre caile de acces in cartier si zona de utilitati. Mentionam ca, in Voluntari, astfel de probleme nu au existat.

O mostenire falsa ?

La 31 august 2005, bucuresteanul Ion Radu Fotino a revendicat 26,5 ha teren, care se suprapun exact ca forma, peste amplasamentul din Voluntari al cartierului H. Coanda. Proprietarii viitoarelor case sustin ca s-a folosit de acte falsificate, pretinzandu-se mostenitorul unei mari averi.

Documentul a fost luat in considerare de Comisia Comunala de fond funciar Voluntari, in care „regulile", la acea vreme, le faceau Florentin Costel Pandele si Marius Cristian Ghincea, adica primarul actual al orasului Voluntari si, respectiv, secretarul Primariei orasului Voluntari. Astfel, Fotino a obtinut de la Prefectura Judetului Ilfov Hotararea nr. 406 de la 30 mai 2003, prin care i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra a 26,5 ha teren, undeva pe raza judetului Ilfov. Pe de alta parte, Camera Notarilor Publici a confirmat faptul ca presupusul act de mostenitor al lui Ion Radu Fotino este un fals, neregasin-du-se in arhiva notarului Dumitrescu Lucia, in prezent decedata.

Despagubiri de la stat de peste 12 miliarde de lei

Se spune ca Ion Radu Fotino este cel mai tare mostenitor din Romania. El a primit deja, pana in acest moment, despagubiri din partea statului roman, de peste 12 miliarde de lei. Banii i-au fost acordati de catre AVAS, in baza unor acte care-i atestau calitatea de mostenitor.

Ciudat este ca toate actele care atesta calitatea de mostenitor a lui Ion Radu Fotino sunt intocmite de notari care nu mai sunt in viata, cu exceptia notarului Maria Gabura, sotia procurorului Sergiu Gabura. Mentionam ca, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu termen la 14 iunie 2006, Fotino se va judeca din nou cu AVAS, pentru despagubiri in valoare de alte cateva miliarde bune. In cazul in care va castiga procesul, va pune mana si pe acesti bani (?!).

Ca o curiozitate, precizam ca, in instanta, Fotino este reprezentat de Andra Luminita Rasnoveanu.

Domnia sa a fost sefa Biroului de Relatii Internationale a Aliantei pentru Romania (ApR), secretar general adjunct al Partidului National Liberal, reprezentanta in Romania a „FLORIDA MOTORS COMPANY", firma care apartine unui celebru personaj care a „realizat" prima devalizare a societatii ARO Campulung.

Ion Radu Fotino a mai depus, in 2005, urmatoarele cereri de revendicare:

– in dosarul 8759/2005, aflat pe rolul Judecatoriei Buftea, a solicitat retrocedarea in natura, pe acelasi amplasament, a terenului in suprafata de 6,50 ha, reprezentand diferenta de teren dintre suprafata de 33 ha, mentionata in actele de proprietate ale antecesorilor sai, si suprafata de 26,50 ha, cat a fost restituita prin hotararea instantei Buftea si obligarea comisiilor la eliberarea titlului de proprietate si punerea in posesie;

– la 29.11.2005, a mai revendicat, in baza unor expertize efectuate de acelasi Dragomir Romulus Benone, 42 ha teren situat, unde credeti, tot pe amplasamentul din Voluntari al Cartierului Henri Coanda, precum si 14,3 ha situat de aceasta data pe amplasamentul din Sectorul 1 al Cartierului Henri Coanda.

Total general: 26,5+6,5+42+ 14,3 egal 89,3 ha teren, plus ce mai urmeaza, intrucat din cartierul Henri Coanda a mai ramas un pic... Intrucat, prin grija unor edili in functie, s-au alocat deja fondurile necesare infrastructurii pe intreg amplasamentul Henri Coanda, pretul pe metrul patrat de teren in zona sare de 400 de euro/mp.

Asa ca totalul general al afacerii depaseste bine 300.000.000 (trei sute de milioane) de euro.